Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΥπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για την αστεροποίηση των ξενοδοχείων

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για την αστεροποίηση των ξενοδοχείων

Μετά την καθυστέρηση αρκετών χρόνων και την πίεση του χρόνου για την Ολυμπιακή Φιλοξενία, η κυβέρνηση προχώρησε το θέμα της αστεροποίησης των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος […]

Μετά την καθυστέρηση αρκετών χρόνων και την πίεση του χρόνου για την Ολυμπιακή Φιλοξενία, η κυβέρνηση προχώρησε το θέμα της αστεροποίησης των<...> ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης υπέγραψε χθες το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την κατάταξη των τουριστικών μονάδων με το σύστημα των αστέρων, το οποίο αποστέλλεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με βάση το σχέδιο Π.Δ. οι λειτουργικές μορφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ορίζονται ως ακολούθως: Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου που κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων (5 αστέρων έως και 1 αστέρα).
Ξενοδοχεία τύπου motel, που βρίσκονται επί οδικών αρτηριών μεγάλης κυκλοφορίας. Τα ξενοδοχεία αυτά κατατάσσονται στις κατηγορίες 3 αστέρων και 4 αστέρων.
Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων. Περιλαμβάνουν διαμερίσματα ενός, δύο ή περισσότερων κύριων χώρων και κατατάσσονται και στις πέντε κατηγορίες (5 αστέρων έως και 1 αστέρα).
Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων (ξενοδοχεία μικτού τύπου) το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 κλινών. Κατατάσσονται στις κατηγορίες 4 αστέρων και 5 αστέρων.
Η κατάταξη ξενοδοχείου σε συγκεκριμένη λειτουργική μορφή και κατηγορία αστέρων πραγματοποιείται με βάση τεχνικές προδιαγραφές, λειτουργικές προδιαγραφές και βαθμολογούμενα κριτήρια. Ένα ξενοδοχείο κατατάσσεται σε μία κατηγορία αστέρων, εφόσον πληρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της κατηγορίας αυτής και επί πλέον εφόσον, το ξενοδοχείο συγκεντρώνει τον ελάχιστο αριθμό μορίων που αποτελεί την "βάση" της ίδιας κατηγορίας. Σε περίπτωση που ξενοδοχείο πληροί μεν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της κατηγορίας στην οποία ζητείται η κατάταξη, αλλά δεν καλύπτει την βάση των βαθμολογούμενων κριτηρίων της κατηγορίας αυτής, τότε κατατάσσεται στην κατηγορία στην οποία αντιστοιχεί ο αριθμός μορίων που συγκεντρώνει.

Τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία λειτουργούν με το ειδικό σήμα του ΕΟΤ κατά την έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει να υποβάλουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2001, αίτηση ανακατάταξης προκειμένου να ενταχθούν σε κατηγορίες αστέρων και να λάβουν το νέο ειδικό σήμα.

Όλα τα ειδικά σήματα ΕΟΤ τα οποία έχουν εκδοθεί με βάση το προηγούμενο σύστημα παύουν να ισχύουν την 30ή Ιουνίου 2003. Ως την ημέρα αυτή όλα τα ξενοδοχεία θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σήμα του ΕΟΤ με βάση το νέο σύστημα κατάταξης σε αστέρια.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024