Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΚύπρος: Μειωμένη η τουριστική κίνηση και το 2003

Κύπρος: Μειωμένη η τουριστική κίνηση και το 2003

Η προσέλκυση τουριστών από τις παραδοσιακές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας προς την Κύπρο παρουσιάζεται μειωμένη και για το 2003 σύμφωνα με τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς της χώρας. […]

Η προσέλκυση τουριστών από τις παραδοσιακές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας προς την Κύπρο παρουσιάζεται μειωμένη και<...> για το 2003 σύμφωνα με τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς της χώρας.

Οι αντιπρόσωποι των γραφείων του KOT<.> ενημέρωσαν πρόσφατα τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Nίκο Pολάνδη, για τις κρατήσεις και τις προβλέψεις αφίξεων τουριστών, από τις χώρες που βρίσκονται. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η μείωση από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, για ολόκληρη την τρέχουσα χρονιά, θα είναι της τάξης του 8%-10%. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του KOT στο Λονδίνο ανέφερε ότι τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι αρκετά άσχημος, όσο αφορά στις τουριστικές αφίξεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το πρόβλημα της μειωμένης προσέλκυσης τουριστών να συνεχίσει για ολόκληρο το 2003. Επιπλέον, η Κύπρος χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους ακριβότερους προορισμούς, όχι μόνο για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του KOT στη Φρανκφούρτη σημείωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2002, περίπου 40.000 εταιρίες θα κηρύξουν πτώχευση, ενώ, κατά τους πρώτους έξι μήνες, έχασαν τη δουλειά τους 310.000 άτομα, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση να μην είναι θετικές, και να αναμένεται μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία περίπου 33%.

Παρά τα παραπάνω ο κ. Ρολάνδης φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιημένος από την τουριστική κίνηση της Κύπρου αφού δήλωσε ότι “αν λάβουμε υπόψη το κλίμα που δημιουργήθηκε διεθνώς και τα μέτρα που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που πετύχαμε”. Αιτιολογώντας τη στάση του, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η μείωση στις αφίξεις ήταν 14,76%. Όμως, η μείωση στα έσοδα ήταν μόνο 3,6%, γεγονός το οποίο, αποδεικνύει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να προσελκύει όλο και περισσότερους, υψηλού εισοδήματος, τουρίστες.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι οι αφίξεις κατά το έτος 2002 θα είναι μειωμένες κατά 9,3% σε σχέση με το 2001. Τα έσοδα όμως από τον τουρισμό αναμένεται να είναι τα ίδια ή παραπλήσια με το 2001. Επίσης, σημείωσε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση κρίθηκαν ως πολύ θετικά από τους διευθυντές των γραφείων που εκπροσωπούν το 65% περίπου του τουρισμού. Από τη Μεγάλη Βρετανία, που καλύπτει το 54% του τουρισμού, κρίθηκε ότι η Κύπρος ήταν μεταξύ των λίγων τουριστικών προορισμών που αντέδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος είναι ακριβός προορισμός και ότι ο συσχετισμός τιμής – ποιότητας εξελίσσεται κατά τρόπο αρνητικό για την Kύπρο. Φθηνοί προορισμοί όπως είναι η Tουρκία, Bουλγαρία, και Kροατία προσελκύουν τουρίστες σε βάρος άλλων ακριβότερων προορισμών. Όπως φαίνεται, είπε ο κ. Pολάνδης, η Tουρκία θα είναι μια από τις λίγες χώρες που θα έχουν αύξηση στο τουριστικό ρεύμα, καθώς εκμεταλλεύεται το φθηνό τουριστικό προϊόν που προσφέρει, ενώ έχει την δυνατότητα να λάβει αρκετά μέτρα, σε αντίθεση με άλλες υπό ένταξη, αλλά και χώρες – μέλη της E.E. που δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, προειδοποίησε ο κ. Pολάνδης, μιας και ο εν λόγω κλάδος συνεισφέρει ένα ποσοστό της τάξης του 21% – 22% στο AEΠ. O υπουργός τουρισμού έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους ξενοδόχους να συγκρατήσουν τις τιμές όσο πιο χαμηλά γίνεται και την ποιότητα στα ψηλότερα δυνατά επίπεδα. Tην ίδια ώρα, χαρακτήρισε απαράδεκτα ορισμένα φαινόμενα αισχροκέρδιας που παρουσιάζονται κατά καιρούς. O κ. Pολάνδης τόνισε ότι έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις υπερχρεώσεων τόσο σε ξένους όσο και σε Kύπριους τουρίστες. Σε περίπτωση που δεν παταχθούν άμεσα αυτά τα φαινόμενα, αναπόφευκτα θα βλάψουν το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024