Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΑναβαθμίζονται αισθητικά κτίρια τουριστικού ενδιαφέροντος

Αναβαθμίζονται αισθητικά κτίρια τουριστικού ενδιαφέροντος

Βελτιώνονται η διαδικασία και τα κριτήρια κήρυξης περιοχών αισθητικής αναβάθμισης, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων έργων αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με ενίσχυση δράσεων αστικής ανάπλασης όψεων ιδιωτικών κτιρίων σύμφωνα […]

Βελτιώνονται η διαδικασία και τα κριτήρια κήρυξης περιοχών αισθητικής αναβάθμισης, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων έργων αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με ενίσχυση δράσεων αστικής ανάπλασης όψεων ιδιωτικών κτιρίων σύμφωνα με<...> απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε «Με αυτή την Απόφαση κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την συνολική αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου. Καθορίζουμε συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία περιοχές που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια των δήμων κηρύσσονται “περιοχές αισθητικής αναβάθμισης” και έτσι μπορούν να υπαχθούν στα προγράμματα έργων αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και να χρηματοδοτηθούν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΚΠΣ ή και από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Η Απόφαση αφορά σημαντικά αστικά κέντρα, παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος, ιστορικά κέντρα πόλεων, περιοχές γύρω από αρχαιολογικούς χώρους, τις εισόδους των πόλεων, τις πύλες εισόδου της χώρας, περιοχές με σημαντικό αριθμό διατηρητέων και κτιρίων ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κ.ά.».

Πεδίο εφαρμογής της Απόφασης αποτελούν τα ιδιωτικά κτίρια που συνορεύουν με κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.

Η κήρυξη περιοχής ως «αισθητικής αναβάθμισης» θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ).

Με την Απόφαση ως «όψη» θεωρείται πλέον και η πλευρά του κτιρίου που εφάπτεται όμορων ιδιοκτησιών και είναι ορατή από κοινόχρηστο χώρο.

Στην Απόφαση περιλαμβάνεται πίνακας των επιχορηγούμενων εργασιών και των μέγιστων επιτρεπόμενων τιμών επιχορήγησης ανά μονάδα μέτρησης. Οι τιμές αυτές προσαυξάνονται κατά 35% για τα διατηρητέα κτίρια. Μεταξύ των επιχορηγούμενων εργασιών περιλαμβάνονται επισκευές – αισθητικές παρεμβάσεις στην εξωτερική όψη του κτιρίου και στη στέγη, ενώ προβλέπεται η επιχορήγηση της μετακίνησης ή της απόκρυψης των κλιματιστικών, της μετακίνησης δορυφορικών κεραιών, της αποξήλωσης παράνομων διαφημιστικών και επαγγελματικών πινακιδίων, της αντικατάστασης των ατομικών κεραιών κ.ά.. Επίσης, επιχορηγούνται οι φυτεύσεις δένδρων και θάμνων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024