Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΜπαγκαλόους και μικρά κτίσματα σε πολλά νησιά του Αιγαίου

Μπαγκαλόους και μικρά κτίσματα σε πολλά νησιά του Αιγαίου

Το νέο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ορισθούν νέες προϋποθέσεις εκ μέρους της Πολιτείας για τη δόμηση σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από οικισμούς, χωριά και πόλεις […]

Το νέο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ορισθούν νέες προϋποθέσεις εκ μέρους της Πολιτείας για τη δόμηση σε περιοχές<...> που βρίσκονται μακριά από οικισμούς, χωριά και πόλεις σε τουλάχιστον 25 νησιά του Αιγαίου, προβλέπει το κτίσιμο μπαγκαλόους και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων.

Μεταξύ άλλων οι όροι δόμησης του νομοσχεδίου προβλέπουν: Οι τουριστικές εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται μόνον ως "μπαγκαλόους", δεν θα ξεπερνούν τα 1.500 τ.μ. στο σύνολο ή τα 4,8 κυβικά μέτρα και θα έχουν μέγιστο ύψος 7,5 μ.
Τα κτίσματα των ενοικιαζομένων και επιπλωμένων δωματίων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 200 τ.μ., θα είναι μονώροφα και με μέγιστο ύψος τα 4,5 μ.
Σχετικά με το ύψος προβλέπεται ότι τα κτίσματα θα είναι μονώροφα με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 4,5 μέτρα. Σημειώνεται ότι το ύψος μετράται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμιά περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπτό ύψος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν στα ακόλουθα νησιά: Κίμωλος, Δονούσα, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Αμοργός, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Τήλος, Νίσυρος, Χάλκη, Μεγίστη, Κάσος, Τέλενδος, Ψέριμος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκοί, Αγ. Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι και Θύμαινα.

Η φιλοσοφία του Συμβούλιου της Επικρατείας είναι η διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους των νησιών αυτών, που απειλούνται από την άναρχη δόμηση. Για την ανέγερση κτίσματος οποιουδήποτε κτίσματος ορίζονται ως κατώτατο όριο τα τέσσερα στρέμματα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη τη διάταξη που προέβλεπε ότι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν έκταση 750,1.200 και 2.000 τ.μ., είναι πολύ μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων αλλά εφάπτονται (έχουν πρόσοψη) με εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς μπορούν να οικοδομηθούν. Οι αντιρρήσεις του ανωτάτου δικαιοδοτικού οργάνου βασίζονται στο σκεπτικό ότι οι αρτιότητες αυτές δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα των περιοχών ως εκτός σχεδίου πόλεως και έρχονται σε πλήρη αντίθεση προς τον σκοπό που υπηρετούν οι διατάξεις του υπό επεξεργασία σχεδίου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024