Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΥπ. Συμβούλιο: Μέτρα προστασίας αιγιαλού και κατά της παράνομης δόμησης
περιβάλλον

Υπ. Συμβούλιο: Μέτρα προστασίας αιγιαλού και κατά της παράνομης δόμησης

Φωτογραφία ERT News: Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο Υπ. Συμβούλιο υπογραμμίζει τις μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της παράνομης δόμησης μέσω ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τεχνολογίας.

Το δίπτυχο «συνέπεια και έργο» προτάσσει η κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου του 2024 για «μια νέα αφετηρία με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Αφού μίλησε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια κατόπιν αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης σε όλη τη χώρα.

«Με μία σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνάει τα 400 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογείται η σύνταξη ειδικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Θα καθορίζουν τις ζώνες, θα οριοθετηθούν οι οικισμοί. Έχουμε τη δυνατότητα με την χρήση της τεχνολογίας να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια. Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο», τόνισε.

Για μεγάλη καινοτομία μίλησε ο πρωθυπουργός όπου «θα μπορεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας να εντοπίζεται σε πραγματικό χρόνο κάθε αυθαίρετο που χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», και τόνισε ότι «το οριστικό άνοιγμα στην νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία». «Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, θα έλεγα πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει πια ουσιαστικά τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές, τονώνει την τοπική απασχόληση, αλλά απεγκλωβίζει και χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας, δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Και φυσικά όλα αυτά πια θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο που θα αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο του αιγιαλού και των παραλιών θα έχει στόχο την επίλυση μίας σειράς σημαντικών ζητημάτων όπως οι παραβάσεις επιχειρηματιών στα νησιά που κάνουν κατάληψη στις παραλίες με ξαπλώστρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τη διαχείριση του αιγιαλού.

Διαβάστε επίσης → Έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο μίσθωσης των αιγιαλών από τις τουριστικές επιχειρήσεις

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου είναι να επιτευχθεί μία πλήρης και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό αλλά και η επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, με όρους που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία νέων ψηφιακών εργαλείων, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα βοηθούν τόσο το δημόσιο όσο και τους πολίτες στο να εντοπίζουν αυθαιρεσίες στον αιγιαλό. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αντιμετωπιστούν κατασκευαστικές αυθαιρεσίες κατά μήκος της παράκτιας ζώνης.

Τι περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση περιλαμβάνει:

  • Ολοκλήρωση τοπικών πολεοδομικών έως το 2025
  • Μεταβατική διάταξη για ξεκλείδωμα αδειών για οικόπεδα -μη αναγνωρισμένους κοινόχρηστους δρόμους
  • Νέο διασυνδεδεμένο σύστημα για άμεσο εντοπισμό και κατεδάφιση αυθαιρέτων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για αιγιαλό και παραλίες, μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Παραχώρηση μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών
– Πλατφόρμα καταγγελιών από πολίτες
– Αυστηροποίηση ποινών
– Drones για εντοπισμό αυθαιρεσιών

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024