Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΤα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πετούν τη μάσκα
Αερομεταφορές

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πετούν τη μάσκα

Το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Ασφάλειας Υγείας στις Αερομεταφορές των EASA και ECDC καταργεί την απαίτηση για φυσική απόσταση εντός των τερματικών σταθμών και άλλων περιοχών στα αεροδρόμια, καθώς και τους περιορισμούς πρόσβασης στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων.

Τα αεροδρόμια της Ευρώπης εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δημοσίευση από τον EASA (European Union Aviation Safety Agency) και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) του επικαιροποιημένου Πρωτόκολλου Ασφάλειας Υγείας στις Αερομεταφορές, το οποίο συμβουλεύει τα ευρωπαϊκά κράτη και τη βιομηχανία για την προοδευτική αποκλιμάκωση των προστατευτικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Αντικατοπτρίζοντας την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και των κινδύνων, καθώς και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η ενημερωμένη αυτή οδηγία:

  • συμβουλεύει για την ευθυγράμμιση των κανόνων χρήσης μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη με τους εθνικούς κανόνες για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τόσο στα κράτη άφιξης όσο και στα κράτη αναχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη.
  • καταργεί την απαίτηση για εξασφάλιση φυσικής απόστασης εντός των τερματικών σταθμών και άλλων περιοχών στα αεροδρόμια.
  • καταργεί τους περιορισμούς πρόσβασης στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων, επιτρέποντας έτσι τόσο στους επιβάτες όσο και σε όλους τους άλλους επισκέπτες να εισέλθουν και να χρησιμοποιήσουν το φάσμα των υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές
  • συμβουλεύει ότι όπου εξακολουθούν να ισχύουν οι υγειονομικοί έλεγχοι και οι απαιτήσεις για τεστ, τα κράτη θα πρέπει να εφαρμόζουν ρυθμίσεις τύπου “one-stop” για να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη στις διαδικασίες αναχώρησης, διέλευσης και άφιξης.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe σχολίασε: “Τα τελευταία 2 χρόνια, το πρωτόκολλο EASA-ECDC Aviation Health Safety Protocol ήταν βασικό για τη διασφάλιση των προστατευτικών μέτρων για τον COVID-19 στα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει με τη σημερινή ενημέρωση, με κατευθυντήριες γραμμές που συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και πρακτικές – και οι οποίες αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών δεν επιβάλλει πλέον τη χρήση μάσκας προσώπου ούτε την κοινωνική απόσταση για ταξίδια”. Και πρόσθεσε: “Αυτή η νέα οδηγία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα για την ασφαλή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αεροπορίας και του τουρισμού, καθώς η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα και οι προοπτικές για το καλοκαίρι φαίνονται πολύ θετικές. Θα κάνει την ταξιδιωτική εμπειρία πολύ πιο ευχάριστη και θα βοηθήσει επίσης στη διευκόλυνση των λειτουργιών – διατηρώντας παράλληλα τους επιβάτες και το προσωπικό ασφαλή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την EASA και το ECDC για τη συνεχή δέσμευσή τους με την ACI Europe και τον υπόλοιπο κλάδο. Προτρέπουμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024