Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςETC: 2025, έτος επιστροφής των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη σε προ-πανδημικά επίπεδα
Τάσεις

ETC: 2025, έτος επιστροφής των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη σε προ-πανδημικά επίπεδα

Σχεδόν ένας στους δύο προορισμούς στην έκθεση της ETC έχουν ανακτήσει πάνω από το 80% των διεθνών αφίξεων προ πανδημίας. Τα επίπεδα του 2019 πλησιάζουν η Τουρκία (-2%), το Λουξεμβούργο (-4%), η Σερβία (-6%), η Ελλάδα (-6%) και η Πορτογαλία (-7%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) δημοσίευσε την έκθεσή της «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές» για το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι ποοπτικές για ταξίδια στην Ευρώπη είναι ελπιδοφόρες παρά τις παγκόσμιες πιέσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και η οικονομική ύφεση. Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ανάκαμψη 75% του όγκου ταξιδιών προς την Ευρώπη το 2022 σε σχέση με το 2019. Αυτή η ισχυρή τουριστική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Στο μέλλον, αναμένεται τα διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη να φτάσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2025, ενώ τα εσωτερικά ταξίδια θα ανακάμψουν πλήρως το 2024.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Σχετικά με το 2023, αναμένουμε από τον τουριστικό τομέα στην Ευρώπη να συνεχίσει την ισχυρή του ανάκαμψη. Καθώς τα ευρωπαϊκά ταξίδια μικρών αποστάσεων βρίσκονται σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη, η προσοχή της τουριστικής βιομηχανίας έχει πλέον στραφεί στις αφίξεις μεγάλων αποστάσεων. Στα καλά νέα, μπορούμε να περιμένουμε την πολυαναμενόμενη επιστροφή των επισκεπτών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού τους επόμενους μήνες. Καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλές φέτος, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει να είναι δεκτικός στην καταναλωτική ζήτηση, βελτιώνοντας την εμπειρία των επισκεπτών στον προορισμό και στοχεύοντας αγορές και τμήματα που επηρεάζονται λιγότερο από την οικονομική επιβράδυνση».

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί καθ’οδόν για αφίξεις τουριστών σε μεγέθη προ πανδημίας

Παρά τις πιο ζοφερές οικονομικές προοπτικές, η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών ταξιδιών παρέμεινε σταθερή στα τέλη του 2022, υποστηριζόμενη από ισχυρή ζήτηση. Η υπερβολική εξοικονόμηση πόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας πιθανότατα παρέτεινε τη θερινή περίοδο, καθώς οι ταξιδιώτες ήταν πρόθυμοι να ταξιδέψουν μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού λόγω COVID-19.

Τα ετήσια στοιχεία σε σύγκριση με το 2019, δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο προορισμούς που αναφέρονται στην έκθεση της ETC έχουν ανακτήσει πάνω από το 80% των διεθνών αφίξεων πριν από την πανδημία. Συνολικά, οι προορισμοί της νότιας Μεσογείου σημείωσαν την ταχύτερη ανάκαμψη στο τέλος του έτους. Οι υψηλές τιμές ώθησαν την ελκυστικότητα πιο προσιτών προορισμών, με τους παραθεριστές να συρρέουν στην Τουρκία (-2%) για να επωφεληθούν από την ασθενέστερη τουρκική λίρα. Τα επίπεδα του 2019 πλησιάζουν επίσης το Λουξεμβούργο (-4%), η Σερβία (-6%), η Ελλάδα (-6%) και η Πορτογαλία (-7%).

Οι πιο αργοί προορισμοί σε ανάκαμψη ήταν στην Ανατολική Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έλλειψης Ρώσων επισκεπτών σε προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την αγορά. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στη Φινλανδία (-38%), τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Ρουμανία (όλες στο -42%).

«Άνοιγμα» των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού το 2023

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ήταν μέχρι σήμερα μια βασική αδυναμία στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου κόστους που σχετίζεται με τα ταξίδια στο εξωτερικό, του μεγαλύτερου δισταγμού σε θέματα ασφάλειας λόγω COVID-19 και του βραδύτερου ανοίγματος των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού. Ωστόσο, τα στοιχεία κρατήσεων παρουσίασαν αύξηση στα μέσα του περασμένου έτους, προερχόμενα σε μεγάλο βαθμό από τις περιοχές του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού και της Νότιας Ασίας.

Καθώς η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού άνοιξε εκ νέου σε γενικές γραμμές το β’ εξάμηνο του 2022, η ζήτηση ταξιδιών από την περιοχή προς την Ευρώπη είναι πιθανό να ανακάμψει το 2023. Ειδικότερα, ενθαρρυντικά νέα ήρθαν τον Δεκέμβριο με το τέλος της τριετούς «CΟVID Zero» πολιτικής στην Κίνα. Οι ειδικοί προβλέπουν σταδιακή επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ευρώπη από το β’ τρίμηνο του 2023, καθώς παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, τα logistics γύρω από την αποκατάσταση των δρομολογίων πτήσεων για την επανασύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο θα απαιτήσουν χρόνο για ομαλοποίηση. Επιπλέον, οι περισσότεροι Κινέζοι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να αποκτήσουν βίζα για να ταξιδέψουν και πολλοί μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους.

Τα υπερατλαντικά ταξίδια παραμένουν ισχυρά

Τα υπερατλαντικά ταξίδια αναμένεται να συνεχίσουν να συνεισφέρουν σημαντικά σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην ανάκαμψη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη, χάρη στους πιο σύντομους -και λιγότερους- ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην ισχύ του δολαρίου έναντι του ευρώ. Με βάση ετήσια δεδομένα, σχεδόν ένας στους τέσσερις προορισμούς που αναφέρονται στην έκθεση της ETC είδε τις αφίξεις από τις ΗΠΑ να υπερβαίνουν τα επίπεδα του 2019. Οι αφίξεις από αυτήν την αγορά στην Ευρώπη είναι κατά 25% χαμηλότερες το 2022 από τα επίπεδα του 2019 και αναμένεται να ανακτήσουν το 82% των όγκων του 2019 το 2023. Ο Καναδάς έχει παρόμοια απόδοση με τις ΗΠΑ, αν και λίγο πιο αδύναμη, με τις αφίξεις από τον Καναδά στην Ευρώπη να εμφανίζονται 28% κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2023.

Η ανάπτυξη από τη Βόρεια Αμερική, ωστόσο, μπορεί να επιβραδυνθεί το 2023, καθώς οι οικονομικές προοπτικές δείχνουν μια ήπια ύφεση λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων.

ETC-Quarterly-Report-Q4-2022_Public

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024