Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςETC: Η Νότια Ευρώπη οδηγεί την ανάκαμψη στην ήπειρο, ποια αγορά long-haul διστάζει να επιστρέψει
Τάσεις

ETC: Η Νότια Ευρώπη οδηγεί την ανάκαμψη στην ήπειρο, ποια αγορά long-haul διστάζει να επιστρέψει

ETC

Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν απέτρεψαν τον ταξιδιωτικό ενθουσιασμό το 2023, παρά τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος στους τομείς των αερομεταφορών και της διαμονής.

Προς το τέλος του 2023, ο ευρωπαϊκός τουρισμός συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψή του, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Σε όλους τους προορισμούς, οι αφίξεις ξένων τουριστών βρίσκονται στο 1,6% κάτω από τα στοιχεία του 2019, με τις διανυκτερεύσεις κατά 0,6% χαμηλότερες, δείχνοντας μια ανθεκτική ταξιδιωτική ζήτηση σε ολόκληρη την ήπειρο – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το 2024. Αυτό σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκδοση European Tourism Trends & Prospects που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Η ανάκαμψη τροφοδοτείται από τα ισχυρά ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Οι αφίξεις μεγάλων αποστάσεων ανακάμπτουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό και παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών όπως η Ασία-Ειρηνικός και η Βόρεια Αμερική.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Η υψηλή ταξιδιωτική ζήτηση που παρατηρήθηκε το 2023 έδωσε σημαντική ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα βοηθήσει στη βελτίωση των ισολογισμών των τουριστικών εταιρειών, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα θα ασκήσει επίσης πίεση για να επιταχυνθεί η βιώσιμη μετάβαση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων δεικτών παρακολούθησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που θα συμβάλουν στην παραγωγή τουριστικών στρατηγικών για τη μέτρηση όχι μόνο της ανάπτυξης της βιομηχανίας, αλλά και του αντίκτυπού της στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις”.

Ψηλά στη ζήτηση οι προορισμοί με καλή σχέση ποιότητας-τιμής

Τα ευρωπαϊκά ταξίδια παρέμειναν ανθεκτικά τους τελευταίους μήνες του 2023, με τα 2/3 των προορισμών να αναφέρουν είτε πλήρη ανάκαμψη είτε καταγράφουν αφίξεις ή/και διανυκτερεύσεις εντός του 10% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Μεταξύ αυτών, οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να είναι οι πρωτοπόροι, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επεκτείνονται μέχρι τη σεζόν. Η Σερβία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις (+15%), μαζί με την Πορτογαλία (+11%), το Μαυροβούνιο (+10%), την Τουρκία (+9%) και τη Μάλτα (+8%). Είναι επίσης δημοφιλείς προορισμοί για διακοπές all-inclusive και πιο προσιτό κόστος ταξιδιού, το οποίο είναι το κλειδί για την προσέλκυση τουριστών που ταξιδεύουν οικονομικά.

Άλλες χώρες πέτυχαν επίσης σημαντική ανάκαμψη σε σύγκριση με το 2019: Η Ισλανδία σημείωσε αύξηση 12% στις αφίξεις ακόμη και εν μέσω των πρόσφατων ηφαιστειακών εκρήξεων, ενώ η Ολλανδία αύξησε τις τουριστικές διανυκτερεύσεις κατά 16%, παρά τη μικρότερη αύξηση 2% στις αφίξεις, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη παραμονή.

Αντίθετα, οι προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία παρουσίασαν βραδύτερη ανάκαμψη, με χώρες όπως η Λιθουανία (-32%), η Λετονία (-29%), η Εσθονία (-27%) και η Φινλανδία (-24%) να υστερούν.

Ο τουρισμός εμφανίζεται ανθεκτικός εν μέσω του πληθωρισμού

Η ανάκαμψη τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει στο πλαίσιο του πληθωρισμού που επηρεάζει τόσο τη βιομηχανία όσο και τους τουρίστες. Το δ’ τρίμηνο του 2023, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 23% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, με ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις στα έξοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως διεθνείς πτήσεις (+49%), οργανωμένες διακοπές (+47%) και τιμές ξενοδοχείων (+35%). Αυτές οι υψηλότερες τιμές έχουν επιβαρύνει τα οικονομικά των νοικοκυριών, αλλά δεν πτόησαν την πλειοψηφία όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν. Οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν ελαφρώς τους τελευταίους μήνες του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο για τα κόστη που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά παραμένουν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Άνιση η ανάκαμψη των long-haul αγορών στην Ευρώπη

Ενώ οι Κινέζοι τουρίστες αντιπροσώπευαν το 13% των αφίξεων μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης το 2019, η επιστροφή τους από την επαναλειτουργία της Κίνας ήταν αργή, αλλά σταθερή. Οι κινεζικές αφίξεις το 2023 βρίσκονται 67% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 22% για όλες τις άλλες αγορές μακρινών αποστάσεων.

Εκτός από τα προσβλήματα συμφόρησης στη χωρητικότητα, οι Κινέζοι ταξιδιώτες παρέμειναν απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους τον περασμένο χρόνο, στρέφοντας περισσότερο το ενδιαφέρον τους στα ταξίδια εσωτερικού. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί μπορούν να αναμένουν περαιτέρω ανάκαμψη από αυτήν την αγορά το 2024, που προβλέπεται να φτάσει το 39% κάτω από τα στοιχεία του 2019. Αναμένεται επίσης ότι οι αλλαγές γενεών και οι επιρροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αναδιαμορφώσουν όλο και περισσότερο τις κινεζικές ταξιδιωτικές προτιμήσεις, πυροδοτώντας μια στροφή προς την πολυτέλεια και τις πιο αυθεντικές εμπειρίες.

Αντίθετα, οι αγορές της Βόρειας Αμερικής, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έχουν σημειώσει σημαντική ανάκαμψη. Τα 2/3 των ευρωπαϊκών προορισμών ανέφεραν αύξηση στις αφίξεις ή/και τις διανυκτερεύσεις από τις ΗΠΑ, ενώ πάνω από τους μισούς είδαν το ίδιο και για τον Καναδά. Επιπλέον, οι αμερικανικές και οι καναδικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν εξελίξεις στα συστήματα συνδυασμένων κρατήσεων πτήσεων- σιδηροδρόμου για την Ευρώπη, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη επιλογή ταξιδιού για όσους μετακινούνται στην Γηραιά Ήπειρο.

ETC-Quarterly-Report-Q4_2023

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024