Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsTUI: Αύξηση 8% στις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024 – Ποιοι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Tour Operators

TUI: Αύξηση 8% στις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024 – Ποιοι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί

TUI

3,5 εκατ. επισκέπτες ταξίδεψαν με την TUI το α’ τρίμηνο του 2024, αύξηση 6% σε ετήσια βάση (α’ τρίμηνο 2023: 3,3 εκατομμύρια).

Ο Όμιλος TUI ξεκίνησε τη νέα οικονομική χρονιά με ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις. Συνολικά 3,5 εκατ. επισκέπτες ταξίδεψαν για διακοπές με την TUI το α’ τρίμηνο του 2024 (Οκτώβριος έως Δεκέμβριος 2023), αυξάνοντας κατά 15% τα έσοδα του Ομίλου στα 4,3 δισ. ευρώ (α’ τρίμηνο 2023: 3,8 δισ. ευρώ). Για πρώτη φορά1 στην ιστορία της εταιρείας, το υποκείμενο EBIT (κέρδη προ τόκων και φόρων) ήταν θετικό, στα 6 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο, το οποίο είναι συνήθως αρνητικό λόγω εποχιακών παραγόντων. Σε ένα διαρκώς απαιτητικό περιβάλλον αγοράς, η TUI επωφελήθηκε από τη διαρκή ζήτηση για ταξίδια με υψηλότερες τιμές και χρεώσεις.

TUI

Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Sebastian Ebel, δήλωσε: “Παραμένουμε στην πορεία μας, μεταμορφώνοντας τον Όμιλο και αναπτυσσόμαστε. Τα μέτρα που έχουμε εισαγάγει τίθενται σε ισχύ. Επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό μας τρίμηνο με τρίμηνο. Η λειτουργική αριστεία, η ευέλικτη δράση και η συνεπής εφαρμογή των προγραμμάτων μας είναι σημαντικές. Επιπλέον, η προθυμία των ανθρώπων για ταξίδια είναι ακόμα υψηλή, παρά το περιβάλλον της αγοράς που παραμένει γεμάτο προκλήσεις. Δημιουργούμε έτσι τη βάση για τη μελλοντική κερδοφόρα ανάπτυξη της TUI. Και αυτό επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας για το έτος συνολικά: Θέλουμε να αυξήσουμε έσοδα κατά τουλάχιστον 10% και τα λειτουργικά κέρδη κατά τουλάχιστον 25%”.

TUI

Ανάπτυξη Α’ Οικονομικού Τρίμηνου 2024

Συνολικά 3,5 εκατ. επισκέπτες ταξίδεψαν με την TUI το α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024, δηλαδή 6% ή 200.000 περισσότεροι από ό,τι το 2023 (3,3 εκατομμύρια). Στο 87%, ο συντελεστής φορτίου ήταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λόγω της μεγάλης προθυμίας των ανθρώπων να ταξιδέψουν, καθώς και των υψηλότερων τιμών και ναύλων το υποκείμενο λειτουργικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 159 εκατ. ευρώ και ήταν θετικό για πρώτη φορά, στα έξι εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: -153 εκατ. ευρώ). Τα δύο πρώτα τρίμηνα του οικονομικού έτους (Οκτώβριος έως Μάρτιος) είναι συνήθως αρνητικά για τον κλάδο λόγω εποχιακών παραγόντων. Τα έσοδα βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά, αυξανόμενα κατά 15%, στα 4,3 δισ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 3,8 δισ. ευρώ).

Στον τομέα Holiday Experiences, το τμήμα Hotels & Resorts κατέγραψε αύξηση στο υποκείμενο EBIT κατά 26,6%, στα 90,7 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2023 (προηγούμενο έτος: 71,6 εκατ. ευρώ) και συνέχισε τη σειρά επιτυχημένων τριμήνων με κέρδη πάνω από επίπεδα προ-Covid. Η πληρότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 78%, ενώ ο μέσος όρος κρεβατιών αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση, στα 90 ευρώ.

TUI

Η έντονη ανάπτυξη της Κρουαζιέρας συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024, με αποτέλεσμα ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα. Το υποκείμενο EBIT βελτιώθηκαν σημαντικά, από 0,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος σε 34,5 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των κερδών αποδίδεται σε υψηλότερες παραγωγικές δυνατότητες και σημαντικά υψηλότερους μέσους όρους. Το τελευταίο αυξήθηκε κατά 17%, στα 204 ευρώ, από 175 ευρώ το προηγούμενο έτος. Στα 2,336 εκατομμύρια, οι ημέρες επιβατών μειώθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2,379 εκατομμύρια).

TUI

Η TUI Musement αύξησε τον αριθμό των εμπειριών που πουλήθηκαν κατά 16%, σε 2 εκατομμύρια (προηγούμενο έτος: 1,7 εκατομμύρια). Ο αριθμός των μεταφορών αυξήθηκε επίσης κατά 9%, στα 5,4 εκατομμύρια την υπό εξέταση περίοδο (προηγούμενο έτος: 5 εκατομμύρια). Το υποκείμενο αποτέλεσμα για τον κλάδο βελτιώθηκε στα -10,7 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: -13,5 εκατ. ευρώ).

TUI

Τα υποκείμενα κέρδη βελτιώθηκαν επίσης στο τμήμα Αγορών & Αεροπορικών Εταιρειών. Στα -95,7 εκατ. ευρώ, η εποχική ζημιά μειώθηκε στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (-194,6 εκατ. ευρώ). Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε υψηλότερες μέσες τιμές, βελτιωμένη λειτουργική απόδοση και επιστροφή σε κανονικές συνθήκες αντιστάθμισης κινδύνου. Η Βόρεια Περιφέρεια (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Σκανδιναβικές Χώρες) βελτίωσε επίσης σημαντικά τα υποκείμενα κέρδη της, από -122 εκατ. ευρώ σε -50,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024. Η Κεντρική Περιφέρεια (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Πολωνία) δημιούργησε θετικά υποκείμενα κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ για την περίοδο αναφοράς, μετά από ζημιά -29,0 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Αν και το υποκείμενο EBIT για τη Δυτική Περιφέρεια (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία) ήταν 6,6% χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος (-43,7 εκατ. ευρώ) στα -46,6 εκατ. ευρώ, αυτό οφειλόταν σε έκτακτες επιπτώσεις. Σε λειτουργικούς όρους, το αποτέλεσμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

TUI

Η θετική δυναμική στις κρατήσεις συνεχίζεται με υψηλότερες μέσες τιμές

Με μια τρέχουσα ετήσια αύξηση στις κρατήσεις κατά 8% για τη χειμερινή περίοδο 2023-24 και μια αύξηση 8% για το καλοκαίρι του 2024, η θετική δυναμική κρατήσεων2 συνεχίζεται. Η TUI έχει σήμερα καταγράψει συνολικά 9,4 εκατ. κρατήσεις για το Χειμώνα 2023-24 και το Καλοκαίρι 2024 μαζί (προηγούμενο έτος: 8,7 εκατομμύρια).

Οι μέσες τιμές για το χειμώνα 2023-24 είναι επί του παρόντος 4% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Οι προορισμοί μικρών και μεσαίων αποστάσεων συνεχίζουν να οδηγούν τις κρατήσεις, με τα Κανάρια Νησιά, την Αίγυπτο και το Πράσινο Ακρωτήριο να αποδεικνύονται και πάλι δημοφιλείς προορισμοί. Οι μέσες τιμές για το επερχόμενο καλοκαίρι του 2024 είναι 4% υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Η ζήτηση για όλους τους βασικούς προορισμούς μεσαίων και μικρών αποστάσεων είναι επί του παρόντος αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία και πάλι να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους επισκέπτες της TUI για το καλοκαίρι του 2024.

Η τρέχουσα θετική τάση στις κρατήσεις αντανακλάται και στο τμήμα Εμπειρίες Διακοπών. Στα Hotels & Resorts, το τρέχον ποσοστό πληρότητας2 για το α’ εξάμηνο του 2024 (Οκτώβριος 2023 έως Μάρτιος 2024) είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές για αυτήν την περίοδο είναι 12% υψηλότερες. Το τρέχον ποσοστό πληρότητας για τις κρουαζιέρες είναι 13% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, αλλά αυτή η αύξηση αναμένεται να ομαλοποιηθεί κάπως κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Για τους τρεις στόλους του Ομίλου, οι διαθέσιμες ημέρες κρουαζιέρας επιβατών το α΄ εξάμηνο του 2024 είναι 9% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι μέσοι όροι είναι ελαφρώς χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος, στο -2 %. Ο αριθμός των εμπειριών που πωλούνται στην TUI Musement αυξάνεται κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των μεταφορών είναι σύμφωνος με τις λειτουργικές εξελίξεις στις Markets & Airlines.

Προοπτικές για το 2024

Η ισχυρή λειτουργική ανάπτυξη και η επιτυχής εφαρμογή των στρατηγικών μέτρων αποτελούν τη βάση για μελλοντική κερδοφόρα ανάπτυξη. Οι προοπτικές για το οικονομικό έτος 2024 βασίζονται στις τρέχουσες μακροοικονομικές προκλήσεις και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η λειτουργική απόδοση το α’ τρίμηνο του 2024, η τρέχουσα θετική δυναμική στις κρατήσεις και η επιστροφή σε κανονικές συνθήκες αντιστάθμισης υπογραμμίζουν τις προσδοκίες για ολόκληρο το έτος. Ως εκ τούτου, η TUI επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για το οικονομικό έτος 2024:

  • Αύξηση εσόδων τουλάχιστον 10% σε ετήσια βάση
  • Τα υποκείμενα EBIT αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25% σε ετήσια βάση

1 Από τη συγχώνευση της TUI AG και της TUI Travel plc
2 Στις 4 Φεβρουαρίου 2024

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024