Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη χάριν μικρών "αποδράσεων" στην πατρίδα τους
Έρευνα του Door2Tour.com

Οι Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη χάριν μικρών "αποδράσεων" στην πατρίδα τους

Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή σε χώρες όπως η Ελλάδα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις διακοπές στην Ευρώπη, με πολλούς Βρετανούς να προτιμούν να παραμείνουν στο Ην. Βασίλειο, αναφέρει έρευνα του Door2Tour.com.

Σε έρευνά της, η βρετανική ιστοσελίδα Door2Tour.com διαπίστωσε ότι οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές, η οικονομική κρίση και χαμηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες στην ευρωζώνη έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την Ευρώπη από πλευράς των Βρετανών που επιλέγουν να περνούν τις διακοπές τους εκεί. Πολλοί πλέον επιλέγουν να μείνει πιο κοντά στο σπίτι τους και να κάνουν τις διακοπές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γεγονός αυτό καθησυχάζει και τον βρετανικό φορέα VisitEngland, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα ένα τριετές σχέδιο για την ενθάρρυνση των Βρετανών να πραγματοποιούν περισσότερες μικρές “αποδράσεις” και διακοπές στην πατρίδα τους, αυξάνοντας έτσι τις θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, ιδίως σε εκείνες τις περιοχές που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Πρόσφατη έρευνα επίσης έδειξε ότι πολλοί Βρετανοί μειώνουν τα έξοδά τους, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται συνεχώς και οι μισθοί συνεχίζουν να “λιμνάζουν”. Ως αποτέλεσμα, πολλοί σκέφτονται να αναβαλουν τις συνηθισμένες ετήσιες διακοπές τους. Μια πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στη φετινή World Travel Market κατέδειξε ότι μόνο το 59% πραγματοποίησε τις διακοπές τους, με ένα 5% να επιλέγει να τις αφήσει κατά μερος. Πάνω από το 1/4 (26%) δήλωσε ότι το αυξημένο κόστος του ταξιδιού -λόγω των φόρων- ήταν ένα σημαντικό θέμα, με το 31% να δηλώνει ότι θα ταξιδεύει λιγότερο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

Η Rachel Jones, Online PR & Marketing Co-ordinator στο Door2Tour.com δήλωσε: “Από τότε που η οικονομική κρίση έπληξε την Ευρωζώνη, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που κοιτάζουν να ‘κλείσουν’ διακοπές με πούλμαν στην Ευρώπη και το αποδίδουμε στην κακή συναλλαγματική ισοτιμία και την ‘εύθραυστη’ κατάσταση του ευρώ. Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή σε χώρες όπως η Ελλάδα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο για τις διακοπές στην Ευρώπη, με πολλούς Βρετανούς να προτιμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Εξετάζοντας τα τελευταία δεδομένα, το Door2Tour.com παρατήρησε μια σημαντική αύξηση στις αναζητήσεις για αποδράσεις στο Ην. Βασίλειο, με 5.821 επισκέψεις, σε σύγκριση με μόνο 1.175 επισκέψεις για τη Γαλλία. Αυτό δείχνει σαφώς ότι οι Βρετανοί συγκρατούν τα προσωπικά οικονομικά τους και αναζητούν φθηνότερες επιλογές όταν πρόκειται για διακοπές, προτιμώντας να αποφύγουν τις ασύμφορες συναλλαγματικές ισοτιμίες της Ευρώπης και να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Με περισσότερα άτομα να μένουν στο σπίτι, μερικού αποφεύγουν ακόμη και εντελώς την όλη ιδέα των διακοπών και επιλέγουν ημερήσιες εκδρομές αντ’αυτών -αν και η επιλογή αυτή μπορεί με τη σειρά της να αποδειχθεί ακριβή επιλογή, με “κρυφές” χρεώσεις στην τιμή ενός ταξιδιού σε ένα θεματικό πάρκο για παράδειγμα. Το κόστος επίσκεψης μιας τετραμελούς οικογένειας σε ένα θεματικό πάρκο κατά μέσο όρο είναι 93 λίρες, χωρίς το κόστος τροφίμων/ποτών και τις ατέλειωτες ουρές κατά την περίοδο αιχμής.

Και η Rachel Jones καταλήγει: “Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι οι Βρετανοί τοποθετούν εαυτούς εκτός Ευρωζώνης, όταν πρόκειται για τις διακοπές τους. Αν και τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν μειώσει τις τιμές τους, λόγω των εσωτερικών τους προβλημάτων στη χώρα, άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία αύξησαν τις τιμές τους σε ετήσια βάση. Αρνητικός αντίκτυπος υπάρχει ακόμη σε πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για διακοπές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική και με πολλούς Βρετανούς να είναι προσεκτικοί και να εγκαταλείπουν τους προορισμούς αυτούς για εγχώρια ‘διαλείμματα’. Πιστεύω ότι όσο θα συνεχίζεται η οικονομική κρίση, τόσο και οι “staycations” (διακοπές στο σπίτι) θα παρατείνονται”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024