Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠέραν κάθε προσδοκίας η πορεία του παγκόσμιου τουρισμού το 2006
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Πέραν κάθε προσδοκίας η πορεία του παγκόσμιου τουρισμού το 2006

Χρονιά – ρεκόρ για τη τουριστική βιομηχανία χαρακτήρισε το 2006 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), με τις αφίξεις να παρουσιάζουν αύξησητης τάξης του 4,5% και να ξεπερνούν τα 842 εκατομμύρια. […]

Χρονιά – ρεκόρ για τη τουριστική βιομηχανία χαρακτήρισε το 2006 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), με τις αφίξεις να παρουσιάζουν αύξηση<...>της τάξης του 4,5% και να ξεπερνούν τα 842 εκατομμύρια. “Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τους τελευταίους 12 μήνες ο παγκόσμιος τουρισμός, όπως τρομοκρατία, γρίπη των πτηνών και υψηλές τιμές καυσίμων, κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και μάλιστα να ξεπεράσει τις προβλέψεις μας για αύξηση 4,1%” σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, κ. Francesco Frangialli.

“Τρία χρόνια πριν ο παγκόσμιος τουρισμός εισήλθε σε μια νέα φάση ανάπτυξης, ξεπερνώντας το `φράγμα` των 800 εκατ. τουριστικών αφίξεων. Από τότε έχει πετύχει αύξηση της τάξης του 20%. Ωστόσο, εμείς καλούμαστε σήμερα να κάνουμε πιο οικονομική χρήση της ενέργειας και των φυσικών πηγών, ώστε η ανάπτυξη του κλάδου μας να είναι αειφόρα και διαρκής” πρόσθεσε ο κ. Frangialli.

Διπλάσια αύξηση από αυτήν του παγκόσμιου τουρισμού εμφάνισε η περιοχή της Αφρικής (8,1%) τη χρονιά που πέρασε, συνεχίζοντας την καλή πορεία του 2005. Κορυφαία τουριστική επίδοση σημείωσε η Υποσαχάρια Αφρική (+9,4%), ενώ πολύ καλά τελείωσε η χρονιά και για τη Βόρεια Αφρική. Εξαιρετικά αποτελέσματα εμφάνισαν και οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί της περιοχής, όπως η Νότια Αφρική, η Κένυα και το Μαρόκο.

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφάνισε το 2006 και η περιοχή της Ασίας / Ειρηνικού (+7,6%), γεγονός στο οποίο συνέβαλλαν δραστικά οι προορισμοί της Ταϋλάνδης και των Μαλδίβων, οι οποίοι ξεπέρασαν τις όποιες επιπτώσεις από το τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2006 και προσέλκυσαν και πάλι χιλιάδες τουρίστες.

Τον στόχο αύξησης 4% πέτυχε και η περιοχή της Ευρώπης, με την Γερμανία να εκμεταλλεύεται σωστά την ευκαιρία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και την Ιταλία να διαγράφει μια νέα εποχή για τον τουρισμό της, πετυχαίνοντας και πάλι άνοδο. Ανοδικά κινήθηκε ο τουρισμός και στην Ισπανία, η ανάπτυξη της οποίας συνέβαλλε στην γενικότερη καλή εικόνα της Ευρώπης.

Κατά 4% εκτιμάται πως έχουν αυξηθεί οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρά μάλιστα τις υφιστάμενες γεωπολιτικές καταστάσεις, όπως η κρίση Ισραήλ – Λιβάνου.

Αύξηση 2%, συγκριτικά με το 2005 εμφάνισε τη χρονιά που πέρασε η περιοχή της Αμερικής, εξαιτίας της μικρής ανάπτυξης του Καναδά και του Μεξικού. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των διαφόρων περιοχών της ποικίλλουν αισθητά. Ενδεικτικά αναφέρερεται η αύξηση της Κεντρικής Αμερικής (+6,1%) και της Νότιας Αμερικής (+7,2%), ενώ διπλά ποσοστά αύξησης εμφάνισαν και οι περιοχές της Χιλής, της Κολομβίας, της Γουατεμάλα, της Παραγουάης και του Περού.

Προβλέψεις για το 2007

Στο 4% εκτιμάται πως θα είναι η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2007. Η τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNWTO, θα είναι πλέον σε πιο γερές βάσεις, καθώς οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς φορείς έχουν μάθει πλέον να αντιμετωπίζουν κρίσεις και να αντιδρούν πιο αποτελεσματικά.

Οι ταξιδιώτες είναι καλύτερα από ποτέ ενημερωμένοι και στα κριτήρια τους για την επιλογή ενός προορισμού έχει συμπεριληφθεί πλέον και ο παράγοντας ασφάλεια, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική.

Όσον αφορά στην οικονομία, εκτιμάται πως το 2007 θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα. `Αλλωστε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάψει πλέον να επηρεάζουν τόσο άμεσα την παγκόσμια οικονομία, όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά όμως μερικές μεταβλητές της παγκόσμιας οικονομίας ίσως επηρεάσουν την πορεία του τουρισμού τη νέα χρονιά, όπως π.χ. η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, που μπορεί να αντιστρέψει τη ζήτηση και τη προσφορά ταξιδίων μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024