Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Ελλάδα έχασε τη μάχη με την Κίνα για τη διοργάνωση της 15ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Η Ελλάδα έχασε τη μάχη με την Κίνα για τη διοργάνωση της 15ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Η Κίνα αναδείχθηκε τελικά ως η διοργανώτρια χώρα της 15ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) το 2003 έναντι της Ελλάδας.

Αποστολή Οσάκα: Η Κίνα αναδείχθηκε τελικά ως η διοργανώτρια χώρα της 15ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) το 2003 έναντι της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρυφής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στην Οσάκα στα πλαίσια της 14ης Γενικής Συνέλευσης. Από τις 122 χώρες που συμμετέχουν στον WTO υπήρχαν 25 απουσίες και δύο άκυρα, οπότε ψήφισαν τελικά 97 χώρες. Με απαιτούμενη πλειοψηφία τους 49 ψήφους η Ελλάδα απέσπασε 39 ψήφους και η Κίνα 58.

Από τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, η Παραγουάη είχε αποσυρθεί από νωρίς, ενώ ο Παναμάς αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ της Ελλάδας. Η Ελλάδα παρουσιάστηκε χωρίς καμία εμφανή στρατηγική και χωρίς να φαίνεται στις προθέσεις της η απόσπαση μακροχρόνιων ωφελειών σε περίπτωση που θα χανόταν η διεκδίκηση, για παράδειγμα η εξασφάλιση θετικού κλίματος για την διεκδίκηση της επόμενης Συνέλευσης του 2005, ή η δημιουργία συγκεκριμένων σχέσεων με άλλες διεκδικήτριες χώρες και ειδικά με την Κίνα, ή ακόμα και με τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Επίσης, φάνηκε και απροετοίμαστη στο να αντικρούσει τα επιχειρήματα των αντιπάλων της και να τα γυρίσει σε πλεονεκτήματα δικά της, δείχνοντας επιθετικό πρόσωπο στην τελευταία της παρέμβαση.

Στα θετικά σημεία της ελληνικής παρουσίας συγκαταλέγονται το πολύ αξιόλογο έντυπο υλικό που είχε ετοιμαστεί για την περίσταση και το ελληνικό δείπνο που προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες, το οποίο όμως συνέπεσε με τη διοργάνωση από τους οργανωτές του σημαντικότερου εκδρομικού προγράμματος στην Κορέα, οπότε συγκέντρωσε γύρω στους 100 συνέδρους από τους οποίους μικρός ήταν ο αριθμός των μελών του WTO που δικαιούνται ψήφου. Ο πολύ θετικός χαιρετισμός του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του WTO κ. Dawid de Villiers δεν ήταν αρκετός για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Τα ελληνικά λάθη:

Η Ελλάδα δήλωσε αρκετά καθυστερημένα την επίσημη υποψηφιότητά της για την διοργάνωση της 15ης Γενικής Συνέλευσης. Η Κίνα ήταν η πρώτη που δήλωσε επίσημα υποψηφιότητα στις 13 Οκτωβρίου 2000, και ακολούθησαν ο Παναμάς στις  19 Δεκεμβρίου 2000, η Ελλάδαστις 23 Φεβρουαρίου 2001 και η Παραγουάη στις 20 Απριλίου 2001. Παρόλο που οι υποψηφιότητες μπορούν να γίνουν δεκτές μέχρι και έξη ημέρες πριν την έναρξη της τρέχουσας Συνέλευσης, εντούτοις η άμεση ανταπόκριση χρησιμοποιείται ως επιχείρημα και αντιμετωπίζεται θετικά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσιάστηκε με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα τουρισμού Δημήτρη Γεωργαράκη στις πρώτες μέρες της Συνέλευσης στην Σεούλ και άλλαξε στη συνέχεια στην Οσάκα με επικεφαλής την υφυπουργό Ανάπτυξης Μιρέλα Αποστολάκη, τον πρόεδρο του ΕΟΤ Ευγένιο Γιαννακόπουλο. Η αλλαγή αυτή στο μέσον των διαβουλεύσεων δεν ενδείκνυται ενώ η απουσία του αρμόδιου υπουργού υποβιβάζει την βαρύτητα που θα έπρεπε να δώσει η χώρα μας σε αυτή την εκδήλωση.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα έστειλε σχετικές επιστολές μέσω του υπουργείου εξωτερικών, αλλά δεν είχε έντονη και συστηματική δραστηριότητα, αλλά ούτε και έντονα επιχειρήματα έναντι της Κίνας.

Η αμφιβολία για το αποτέλεσμα που είχε γίνει αντιληπτή από τις πρώτες μέρες και μεγάλωνε με το πέρασμα των ημερών δεν μετατράπηκε από την Ελλάδα σε στρατηγική για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Από τη στιγμή που είχε διαφανεί το αρνητικό κλίμα η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσυρθεί υπέρ της Κίνας δηλώνοντας το ενδιαφέρον της για τη Συνέλευση του 2005. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιζόταν ευνοϊκά για την Συνέλευση του 2005 και θα είχε ισχυρό επιχείρημα για να της δοθεί προτεραιότητα από την Κίνα στην λίστα των χωρών που θα δοθεί το ελεύθερο για τα ταξίδια των Κινέζων.

Η έντονη χρήση του επιχειρήματος  για την εναλλαγή των γεωγραφικών περιοχών (rotation) που χρησιμοποίησε η Ελλάδα ήταν άστοχη, τη στιγμή που το ίδιο επιχείρημα είχε τεθεί και μία ώρα νωρίτερα για την ανάδειξη της χώρας που θα εορτασθεί του χρόνου η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και είχε απορριφθεί γιατί δεν είχε ανακοινωθεί εγκαίρως από το διοικητικό συμβούλιο ότι θα ισχύει από φέτος. Η κίνηση αυτή έδωσε την αφορμή στα αφρικανικά κράτη να μιλήσουν για αδικία γιατί δεν έχουν μέχρι στιγμής αναλάβει καμία Γενική Συνέλευση. Το αποτέλεσμα είναι ότι το `rotation` θα εφαρμοστεί από του χρόνου και το 2003 δεν θα είναι εύκολο να αρνηθούν την οργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του 2005 σε αφρικανική χώρα αν δηλώσει κάποια υποψηφιότητα.

Από πλευράς μάρκετινγκ, η διοργάνωση της Συνέλευσης του 2005 ίσως είχε μεγαλύτερο ουσιαστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα τη στιγμή που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που θα παρουσιαστεί η αναμενόμενη πτώση της τουριστικής κίνησης, η χώρα θα είχε την ανάγκη στήριξης από μεγάλες διοργανώσεις για να διατηρήσει υψηλά την ‘εικόνα’ της.

Τα επιχειρήματα των δύο υποψηφίων:

Ελλάδα:

  • Το `Rotation` των γεωγραφικών περιοχών που αναλαμβάνουν τις μεγάλες διοργανώσεις του WTO επιβάλει τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του 2003 σε ευρωπαϊκή χώρα μιας και το 1999 είχε οργανωθεί στην Λατινική Αμερική (Χιλή) και φέτος γίνεται σε ασιατικές χώρες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία).
  • Η Ελλάδα θα προσέφερε φθηνή διαμονή και εισιτήρια στους συμμετέχοντες (να σημειωθεί ότι δεν είχε εξασφαλισθεί τουλάχιστον η συνεισφορά της Ολυμπιακής).
  • Οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να θαυμάσουν πρώτοι τα έργα που έχουν γίνει στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (αν και η Συνέλευση θα διοργανωνόταν στη Ρόδο! Να σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα συνεδριακό κέντρο διεθνών προδιαγραφών στην πρωτεύουσά της, ούτε είναι έτοιμη να δεσμευτεί γι αυτό).
  • Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του WTO (να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα μόνο ένα σεμινάριο του WTO ενώ έχουμε και μικρή συμμετοχή σε κάποιες επιτροπές του Οργανισμού).

Κίνα:

  • Η Κίνα σύμφωνα με τα στοιχεία του WTO είναι ανερχόμενη δύναμη στον παγκόσμιο εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό και σε λίγα χρόνια θα είναι πρώτη οπότε όλοι θα πρέπει να γνωρίσουν αυτή τη χώρα που θα συνεργαστούν μαζί της.
  • Η Κίνα υποστηρίζει έντονα την ειρήνη η οποία προωθείται μέσα από τον Τουρισμό (να σημειώσουμε ότι το θέμα “Peace through Tourism” ήταν και το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού).
  • Υποστηρίζει και βοηθάει χώρες που έχουν ανάγκη την βοήθειά της (επιχείρημα που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση των αφρικανικών χωρών).
  • Έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει οργανώσει με επιτυχία μεγάλες διοργανώσεις.
  • Διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης.
  • Το 1997 είχε αποσύρει την υποψηφιότητά της Ευρώπης οπότε δικαιούται τώρα με την σειρά της να διοργανώσει την 15η Γενική Συνέλευση το 2003.

Που έχει στο παρελθόν διοργανωθεί η Γενική Συνέλευση

  • 1η Γενική Συνέλευση: Μαδρίτη (Ισπανία)
  • 2η Γενική Συνέλευση: Τορρεμολίνος (Ισπανία)
  • 3η Γενική Συνέλευση: Τορρεμολίνος (Ισπανία)
  • 4η Γενική Συνέλευση: Ρώμη (Ιταλία)
  • 5η Γενική Συνέλευση: Νέο Δελχί (Ινδία)
  • 6η Γενική Συνέλευση: Σόφια (Βουλγαρία)
  • 7η Γενική Συνέλευση: Μαδρίτη (Ισπανία)
  • 8η Γενική Συνέλευση: Παρίσι (Γαλλία)
  • 9η Γενική Συνέλευση: Μπουένος Αιρες (Αργεντινή)
  • 10η Γενική Συνέλευση: Μπαλί (Ινδονησία)
  • 11η Γενική Συνέλευση: Κάιρο (Αίγυπτος)
  • 12η Γενική Συνέλευση: Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
  • 13η Γενική Συνέλευση: Σαντιάγκο (Χιλή)

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε στο εξής οι κατά τόπους Επιτροπές των γεωγραφικών περιοχών να προτείνουν κάθε φορά την υποψήφια χώρα και να ισχύει το `rotation` από το 2002.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024