Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠροτάσεις του ΞΕΕ για την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου
Αναπτυξιακός Νόμος

Προτάσεις του ΞΕΕ για την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης να μειώσει στα 20.000 ευρώ το κατώτατο όριο του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών τριετίας, που έχει προσδιοριστεί για τις ΜΜΕ του τουρισμού στα 30.000 ευρώ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον εκσυγχρονισμό και οι πολύ μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τις αναγκαίες τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να αποτελέσει στις σημερινές εξαιρετικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες χρήσιμο επενδυτικό εργαλείο τόσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού κλάδου όσο και για την ώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της απασχόλησης, συζήτησε διεξοδικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Συγκεκριμένα, μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΞΕΕ έχουν ως εξής:

“Οι λόγοι για τους οποίους ο εκσυγχρονισμός όλων των ξενοδοχειακών μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί κύριο πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής ερείδονται σε μια σειρά από πραγματικές καταστάσεις:

  • τα υφιστάμενα ξενοδοχεία έχουν καταλάβει τις κεντρικότερες θέσεις κοντά στα πιο ελκυστικά αξιοθέατα της χώρας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται συνολικά η εικόνα του προορισμού από την κατάσταση της ξενοδοχειακής υποδομής.
  • οι εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός φθείρονται γρήγορα και απαιτείται ολοκληρωμένος εκσυγχρονισμός του ξενοδοχείου κάθε πενταετία, ο οποίος όμως απορροφά σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δεν είναι σε θέση οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που είναι στο σύνολό τους μικρού και μεσαίου μεγέθους, να τα καλύψουν εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια ή με τραπεζικό δανεισμό. Σημειωτεόν ότι το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων διαθέτει κάτω από 50 δωμάτια, ενώ μόλις το 7,5% των μονάδων διαθέτει πάνω από 100 δωμάτια. Προτείνεται η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από μία ανακαίνιση εκσυγχρονισμού έως την επόμενη από 6 σε 5 χρόνια.

Συνεχίζοντας τις παρατηρήσεις μας επί του ισχύοντος αναπτυξιακού, διαπιστώνουμε ότι με βάση τις τρείς μεγάλες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού αντιμετωπίζονται όλοι οι κλάδοι της εθνικής οικονομίας σχεδόν  με ομοιόμορφο τρόπο. Έτσι, όμως, δεν εξυπηρετούνται οι ιδιαιτερότητες της τουριστικής βιομηχανίας, που είναι ο πλέον εξωστρεφής και ελπιδοφόρος κλάδος της χώρας. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024