Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΆσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας στο 'Ελ. Βενιζέλος'
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας στο 'Ελ. Βενιζέλος'

Ολοκληρώθηκε χθες η ετήσια Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο πλαίσιο τακτικών ασκήσεων που πραγματοποιεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει σε ετήσια βάση ασκήσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με σκοπό τη δοκιμή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης Αερολιμένα (ΣΑΚΑΑ), τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υποστήριξης, καθώς επίσης και την εξάσκηση του προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και  ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

Χθες, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας 2012, με τίτλο σεναρίου “Αεροπειρατεία στον Αερολιμένα”, στο πλαίσιο των τακτικών ασκήσεων του ΔΑΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Στην άσκηση ετοιμότητας, εκτός των υπηρεσιών της Εταιρείας Αεροδρομίου, συμμετείχαν οι φορείς:
– Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Κρατική Αεροπορική Αρχή
– Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Πύργος Ελέγχου Αερολιμένα
– Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας
– Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας / Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων
– Ειδική Κατασταλτική Μονάδα (ΕΚΑΜ)
– Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ)
– Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ)
– Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ)
– Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα (ΠΥΑ)
– Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα (ΥΕΙΒΑ)
– Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)
– Aegean Airlines
– Goldair Handling.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει “αεροπειρατεία σε αεροσκάφος Α320 της Aegean Airlines, που εκτελούσε επιβατική πτήση με 74 άτομα (68 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος)”.

Ενώ το αεροσκάφος βρίσκεται στην τερματική περιοχή, στέλνει σήμα κινδύνου ότι έχει καταληφθεί από αεροπειρατές. Αμέσως ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς και κινητοποιούνται όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης αεροπειρατείας για να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται στο ΣΑΚΑΑ και το ειδικό σχέδιο “ΙΚΑΡΟΣ”.

Το αεροσκάφος προσγειώνεται στον ΔΑΑ και σταθμεύει σε ασφαλή απομακρυσμένη θέση στάθμευσης. Στη συνέχεια λαμβάνουν χώρα διάφορα επεισόδια έως ότου η κατάσταση κλιμακώνεται και καθίσταται αναγκαία η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το σενάριο, “13 επιβάτες τραυματίζονται ελαφρά και άλλοι 5 σοβαρά, ενώ 1 άτομο τραυματίζεται θανάσιμα από τους αεροπειρατές”.

Την άσκηση παρακολούθησαν 150 παρατηρητές, Ανώτερα και Ανώτατα στελέχη των Αρχών Ασφαλείας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), του Αερολιμένα, της Αεροπορικής κοινότητας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. (Ε.Κ.Α.Β.).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024