Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μήλο
Πολιτισμός

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μήλο

Εγκαίνια και στη Σέριφο, για το Μουσείο 'Περσεύς', στο κτίριο του ιστορικού Ξενία.

​Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και την περιοδική έκθεση “τάφῳ κτερίζειν”, που για πρώτη φορά παρουσιάζει στο κοινό τα ευρήματα που έφεραν στο φως πρόσφατες σωστικές ανασκαφές στα αρχαία νεκροταφεία της Μήλου, εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη. Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο.

Εγκαινιάζοντας το ανακαινισμένο μουσείο και την έκθεση, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε: “Το μοναδικό πολιτιστικό τοπίο και το φυσικό περιβάλλον της Μήλου αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για το νησί, τα οποία πρέπει να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Στην έκθεση που εγκαινιάσαμε στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, ευρήματα που ήλθαν στο φως από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας, με τρόπο επιστημονικό συνθέτουν τη μεγάλη ιστορική διαχρονία στη Μήλο και στις Κυκλάδες, προσφέροντας, συγχρόνως, μια πολύ καλή ευκαιρία στους Μηλιούς να αντιληφθούν και να γνωρίσουν τον πλούτο που έκρυβε η γη τους. Μέσα από τις συγκεκριμένες σωστικές ανασκαφές που έχει διενεργήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προσφέρεται στο νησί ένα πολύ σημαντικό δώρο, αυτό της σύνθεσης της ιστορίας και της ιστορικής του μνήμης. Αυτός ο πλούτος σε αρχαιολογικά ευρήματα απαιτεί την ύπαρξη μιας σύγχρονης μουσειακής υποδομής που να μπορεί να στεγάσει διαχρονικά όλα τα ευρήματα. Την προοπτική αυτή εξετάζουμε από κοινού με τον Δήμο στο πλαίσιο μιας συστηματικής συνεργασίας που αισιοδοξούμε ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα”.

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου εκθέτει ευρήματα από την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του. Οι σωστικές ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αφορμή αιτήματα οικοδόμησης και επέκτασης των ορυχείων του νησιού, έχουν φέρει στο φως πλήθος ευρημάτων που εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη του νησιού με μεγάλο αριθμό νέων άγνωστων έως σήμερα θέσεων. Με την ευκαιρία της ανακαίνισης του Μουσείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδίασε και υλοποίησε την έκθεση “τάφῳ κτερίζειν” που αποτυπώνει την πράξη της αρχαίας ταφικής τελετουργίας. Μέσα από τα αποκαλυφθέντα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς αντικατοπτρίζονται πτυχές των πεποιθήσεων και των εθίμων των αρχαίων κοινωνιών.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν, επίσης, ο δήμαρχος Μήλου κ. Μανώλης Μικέλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων κ. Στέλλιος Μπρίγγος, η έπαρχος Μήλου κα Έλλη Χωριανοπούλου και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου.

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε στη Σέριφο το Μουσείο “Περσεύς”, στο κτίριο του ιστορικού Ξενία

Ακόμη, την έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου εγκαινίασε η κα Μενδώνη στο κτίριο του π. Ξενία, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο στο ΥΠΠΟΑ και μετατρέπεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε Μουσείο “Περσεύς”. Μαζί με την Αρχαιολογική Συλλογή παρουσιάζεται και η εικαστική έκθεση “Περσέας: Από τη Σέριφο στα άστρα”, που με νήμα αφήγησης τη μυθική μορφή του Περσέα εισάγουν τον επισκέπτη σε μια νέα χρήση του ιστορικού κτιρίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής στη Σέριφο, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στις Κυκλάδες, η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία και στο υπό αποκατάσταση από το ΥΠΠΟΑ κτίριο του π. Διοικητηρίου Μεταλλείων στο Μέγα Λιβάδι, προκειμένου να μετατραπεί σε Μουσείο Μεταλλευτικής Ιστορίας Σερίφου.

Στον χαιρετισμό της στα εγκαίνια της διττής μουσειακής έκθεσης που φέρνει τα αρχαία ευρήματα σε διάλογο με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε: “Κάθε φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδίδει έναν χώρο πολιτισμού αποτελεί μέρα γιορτής για όλους εμάς, αλλά και για την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το ιστορικό κτήριο “Περσεύς” εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στην ιστορία και τη χρήση του. Ο ‘Περσεύς’, με τον οποίο το κράτος προικοδότησε την  Σέριφο μετά την παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, εγκαινίασε τότε μια νέα σελίδα για το νησί, αυτή της τουριστικής επένδυσης. Σήμερα με την έκθεση της αρχαιολογικής συλλογής Σερίφου σε αυτό το ίδιο κέλυφος, ο ‘Περσεύς’ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Τα δωμάτια παραθερισμού του κτηρίου μετατρέπονται σε εκθεσιακούς χώρους και συνομιλούν με τα αντικείμενα τέχνης που φιλοξενεί. Ο ‘Περσεύς’, ένα από τα παραδείγματα που καθιέρωσαν τον ελληνικό μοντερνισμό διεθνώς, αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα πώς ένα κτήριο που το αγαπά η τοπική κοινωνία, το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να το αποκαταστήσει, να το αναδείξει, έτσι όπως ταιριάζει σε κάθε εποχή, και να το προστατεύσει. Τώρα, λοιπόν, η Σέριφος καλείται να ανοίξει μια νέα σελίδα. Από τον άναρχο τουρισμό καλείται να επενδύσει σε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν, που θα ενισχύει την οικονομία του νησιού χωρίς να καταστρέφει τη φυσική και πολιτιστική του ταυτότητα. Και εδώ είναι που έρχεται το Υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτό το ξεχασμένο και εγκαταλελειμμένο κτήριο, με το ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό βάρος που διαθέτει, του δίνει νέα ζωή κάνοντάς το χώρο πολιτισμού και όχι μόνον έναν μουσειακό χώρο για τη Σέριφο. Ο μύθος του Περσέα ως νήμα της αφήγησης για την περιήγηση στον χώρο και συνδετικός κρίκος μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα”. Στο προγραμματισμό του Υπουργείο Πολιτισμού το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η η αποκατάσταση του κτηρίου στο σύνολό του.


Το υπό αποκατάσταση κτίριο του π. Διοικητηρίου Μεταλλείων στο Μέγα Λιβάδι.

Στο Μεγάλο Λιβάδι, παρόντος του δημάρχου Σερίφου κ. Κωνσταντίνου Ρεβύνθη, η κα Μενδώνη, ενημερώθηκε από τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ για την πορεία του έργου αποκατάστασης του π. Διοικητηρίου Μεταλλείων σε εκτέλεση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Δήμο Σερίφου, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020, με σκοπό τη μετατροπή του σε Μουσείο της πλούσιας Μεταλλευτικής Ιστορίας της Σερίφου.

Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν στην επίσκεψή της στη Σέριφο, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Δημήτρης Αθανασούλης, ο επιμελητής Σερίφου κ. Γιώργος Γαβαλάς, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024