Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαEκδόσεις για τη γαστρονομική κουλτούρα της Λέσβου
Γαστρονομία

Eκδόσεις για τη γαστρονομική κουλτούρα της Λέσβου

Δύο καλαίσθητες εκδόσεις, με τη φροντίδα του Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, μας ξεναγούν στην περίτεχνη και εντυπωσιακή γαστρονομική κουλτούρα του νησιού.

Η Λέσβος είναι ένα νησί μεγάλο και εύφορο. Οι Οθωμανοί τη χαρακτήρισαν “περιβόλι της αυτοκρατορίας” όταν καΐκια φορτωμένα με φρούτα και λαχανικά αναχωρούσαν από τα λιμάνια της Λέσβου και εφοδίαζαν τις αγορές της Κωνσταντινούπολης και της Οδησσού. Την είπαν και “χρυσό νησί”, λόγω του χρυσαφένιου χρώματος που έχει το λάδι της. Οι πρόσφυγες του ’22 έφεραν στο νησί τη γαστρονομική κουλτούρα της Ανατολής και αυτή συναντήθηκε με τους Γάλλους μάγειρες που είχαν στα σπίτια τους οι Λέσβιες αστές και με την αιγαιοπελαγίτη κουζίνα της απλότητας που κυριαρχούσε στα λαϊκά νοικοκυριά. Και εγένετο η γαστρονομική κουλτούρα της Λέσβου.

Η πρώτη έκδοση της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου αφορά ένα έντυπο με τίτλο “Ο γύρος της Λέσβου μ’ ένα πιρούνι” αφιερωμένο στον γαστρονομικό τουρισμό του νησιού: Επισκέψιμα οινοποιεία, μουσεία λαδιού και ούζου, μυθικά καφενεία, τυριά με ομηρική καταγωγή, διάσημες σαρδέλες, αλατοσωροί στην κατάλευκες αλυκές, γιορτές γεύσης στον Αυγουστιάτικο ήλιο, αλλά και θρησκευτικά πανηγύρια με κυρίαρχα γαστρονομικά στοιχεία, ένας φούρνος με έργα του Θεόφιλου, περίτεχνα γλυκά του κουταλιού σερβιρισμένα σ’αυτήν τη μαγική γωνιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ένα καλειδοσκόπιο γεύσεων και εικόνων με την καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου Περικλή Μεράκου και την ευαίσθητη πένα της Δέσποινας Παπαδήμα.

Ένας χρήσιμος οδηγός για κάθε ανήσυχο επισκέπτη του νησιού
Η δεύτερη έκδοση αφορά ένα βιβλίο, με τίτλο “Επιχειρείν αγροτικά. Τα προϊόντα της Λέσβου και οι προοπτικές τους”. Μία πολύτιμη έκδοση που απευθύνεται κυρίως στους επαγγελματίες του νησιού που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις τουριστικές υπηρεσίες. Η ομάδα του έργου, μετά από αναλυτική έρευνα και καταγραφή των τοπικών προϊόντων προχωράει σε μία σειρά προτάσεων, σε σχέση με καινούριες προοπτικές και δυνατότητες αξιοποίησης του τεράστιου πλούτου του νησιού. Επίσης, αφιερώνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο οποίο ανιχνεύεται η αναγκαιότητα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, το πλαίσιο ύπαρξης τους στη σημερινή αγορά και πιθανές ανάγκες τροποποιήσεων τους. Παραθέτονται, τέλος, πολύτιμα στοιχεία για την προώθηση και το marketing των τοπικών προϊόντων. Μέσα από τα δύο έργα αναδεικνύεται με ιδιαίτερο τρόπο η εικόνα της γαστρονομικής Λέσβου.

Τα δύο έργα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα – Κύπρος”, 2007-2013.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024