Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Αυστηροί κανόνες για πληρώματα και επιβάτες πλοίων

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυστηροί κανόνες για πληρώματα και επιβάτες πλοίων

Αποτελεί τραγική σύμπτωση, αλλά την Τετάρτη το πρωί, την ώρα που γίνονταν γνωστές οι διαστάσεις του δράματος με το πλοίο Express Samina, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έκθεση για την αύξηση […]

Αποτελεί τραγική σύμπτωση, αλλά την Τετάρτη το πρωί, την ώρα που γίνονταν γνωστές οι διαστάσεις του δράματος με το πλοίο Express Samina, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε<...> έκθεση για την αύξηση της ασφάλειας στην ναυσιπλοΐα εντός της Ένωσης και τη διαβίβασε στο Συμβούλιο για να συμπεριληφθεί στις σχετικές συζητήσεις!

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ρομάνο Πρόντι και η αντιπρόεδρος κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο, αρμόδια για θέματα μεταφορών, έκαναν ειδικές αναφορές στο ναυάγιο του Express Samina, αποστέλλοντας συλλυπητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν, μεταξύ άλλων, τυχόν παραβάσεις της κοινοτικής σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση αυτής της ασφάλειας, το θέμα αντιμετωπίζεται ευρέως στο λεγόμενο 'πακέτο για την ναυτιλία' που έχει καταρτίσει από τον περασμένο Μάρτιο η επιτροπή. Στο εν λόγω 'πακέτο' – στα πλαίσια του οποίου εκπονήθηκε και η προαναφερόμενη έκθεση – προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας για τα πληρώματα και τους επιβάτες των πλοίων, καθώς και η αποφυγή περιβαλλοντικών καταστροφών από ναυάγια.

Τα θέματα αυτά πρόκειται, μάλιστα, να συζητηθούν στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μπιαρίτζ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου, χάρη στις ενέργειες της Επιτροπής και εξ' αιτίας του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει για το ζήτημα η γαλλική προεδρία το έχει τοποθετήσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, έχει προταθεί η αναθεώρηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που αφορά τους ελέγχους των πλοίων στα λιμάνια και την ειδική αντιμετώπιση σκαφών με ηλικία άνω των 15 ετών. Εφ' όσον οι προτάσεις γίνουν δεκτές από τα κράτη – μέλη, τότε θα αναστέλλεται η άδεια πλεύσης τέτοιων πλοίων, για μακρά διαστήματα σε περίπτωση που έχουν παραβιάσει τους κανόνες ασφαλείας περισσότερες από δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια. Ακόμη, ανάλογα περιστατικά θα αναγράφονται σε 'μαύρη λίστα' και την όλη κατάσταση θα επιτηρεί η 'Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας', η οποία προβλέπεται να συσταθεί. Σε ότι, τέλος, αφορά την αποφυγή περιβαλλοντικών καταστροφών από ναυάγια, το 'πακέτο' προβλέπει αποσαφήνιση της ευθύνης όταν συμβαίνουν ναυτικά ατυχήματα καθώς και του καθεστώτος των αποζημιώσεων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024