Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό της Τυνησίας οι επιθέσεις των τζιχαντιστών το 2015
Τάσεις

Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό της Τυνησίας οι επιθέσεις των τζιχαντιστών το 2015

Η τουριστική βιομηχανία της Τυνησίας έχει κλυδωνιστεί από τις επιθέσεις σε τουρίστες, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, με την τρομοκρατική επίθεση στο Μουσείο Bardo. Τουλάχιστον 70 ξενοδοχεία έχουν κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ αναμένεται να κλείσουν κι άλλα.

Τουλάχιστον 70 ξενοδοχεία έχουν κλείσει στην Τυνησία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τις δύο φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε ξένους τουρίστες, ενώ αναμένεται να κλείσουν κι άλλα.

“Η τουριστική κίνηση είναι πολύ αργή”, δήλωσε ο Radhouane Ben Salah, επικεφαλής της Ξενοδοχειακής Ομοσπονδίας της Τυνησίας.

“Με τις κρατήσεις να μην ξεπερνούν το 20%, 70 ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να κλείσουν από τον Σεπτέμβριο, λόγω έλλειψης πελατών και αναμένεται και άλλα να κάνουν το ίδιο”, πρόσθεσε.

Ο Ben Salah είπε ότι υπολογίζεται η ανεργία να αυξηθεί, καθώς το προσωπικό των ξενοδοχείων θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από την εργασία.

Η ανεργία βρίσκεται ήδη στο 30% σχεδόν, με το πσοσοτό ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των νέων, και ένας στους έξι Τυνήσιους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Νευραλγικός τομέας της χώρας, ο τουρισμός συμβάλλει με 10% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και απασχολεί 400.000 άτομα, άμεσα ή έμμεσα. Έχει όμως άσχημα “χτυπηθεί” από τις επιθέσεις σε ξένους τουρίστες τόσο στο Εθνικό Μουσείο Bardo στην πρωτεύουσα Τύνιδα τον περασμένο Μάρτιο όσο και στην παραθαλάσσια σφαγή κοντά στην παράκτια πόλη Sousse, τον Ιούνιο.

Οι επιθέσεις προήλθαν από ομάδα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και κόστισε τη ζωή σε 22 και 38 άτομα αντίστοιχα.

Ο Ben Salah δήλωσε ακόμη ότι ξενοδόχοι και κυβέρνηση συμφώνησαν να φροντίσουν τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από την εργασία τους. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Τυνησίας θα τους δώσει μηνιαία επιδότηση ύψους 200 δηναρίων (102 δολάρια) και κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης για μια ανανεώσιμη περίοδο έξι μηνών.

Ο αριθμός των επισκεπτών από την Ευρώπη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Ιανουάριο του 2015 και οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν ανακοινώσει σχέδια για να κρατήσουν τα ξενοδοχεία τους κλειστά τη χειμερινή περίοδο.

Αυτό το καλοκαίρι η τουριστική βιομηχανία της Τυνησίας βασίστηκε κυρίως σε ντόπιους παραθεριστές ή εκείνους που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή -και πιο συγκεκριμένα από τη γειτονική Αλγερία.

Αρκετές χώρες εκκένωσαν τους πολίτες τους από την Τυνησία μετά τη σφαγή στην παραλία της Sousse τον Ιούνιο και άλλοι, όπως η Βρετανία, έχουν εκδόσει προειδοποιητικές ταξιδιωτικές οδηγίες ενάντια σε ταξίδια προς τη χώρα αυτή της Βορείου Αφρικής (υπενθυμίζεται ότι οι 30 από τους 38 τουρίστες που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στη Sousse ήταν Βρετανοί).

Η τυνησιακή οικονομία έχει παραμείνει στάσιμη από το 2011, όταν με λαϊκή εξέγερση ανετράπη ο Zine El Abidine Ben Ali.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει προβλέψει οικονομική ανάπτυξη μόλις 0,5% για αυτόν το χρόνο, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μόλις το ήμισυ του ποσοστού της περασμένπροηγούμενης χρονιάς.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024