Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑπλούστευση της βίζας για τους πολίτες Ουκρανίας και Μολδαβίας
Ευρωπαϊκή Ένωση

Απλούστευση της βίζας για τους πολίτες Ουκρανίας και Μολδαβίας

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στο Στρασβούργο, υπερψηφίστηκαν οι εκθέσεις για τη τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σχετικά με την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων.

Άλλο ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της σταθερής δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) για τα ταξίδια πολιτών κρατών που συνορεύουν με κράτη μέλη της Ε.Ε. – διατηρώντας, ωστόσο, στο ακέραιο τις πολιτικές ασφαλείας – επαναβεβαιώθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στο Στρασβούργο, υπερψηφίστηκαν οι εκθέσεις για τη τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σχετικά με την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων.

Ο αναπληρωτής συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αρμόδια Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε τη σημασία της ελληνικής στήριξης στις συμφωνίες αυτές – εφόσον οι σχετικές προϋποθέσεις εκπληρώνονται – και στην απελευθέρωση των θεωρήσεων για πολίτες και ιδίως τουρίστες και επιχειρηματίες τρίτων κρατών. “Η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα ασφαλώς και απαιτεί τη διευκόλυνση των πολιτών τρίτων χωρών να έρθουν στη χώρα μας. Ειδικά για την συμφωνία με την Ουκρανία, η σημερινή απόφαση αφορά περίπου 46 εκατ. πολίτες από μία χώρα που βρίσκεται σχετικά κοντά στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να επηρεαστεί καταρχήν θετικά το τουριστικό ισοζύγιο” δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και υπογράμμισε: “Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία διατηρεί στο σύνολο της, τις δικλείδες για θέματα ασφάλειας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται δήλωση ότι η ΕΕ θα ανακαλεί τις σχετικές προβλέψεις σε περίπτωση οποιασδήποτε κατάχρησης ή προβλημάτων που προκύπτουν και σχετίζονται με λόγους δημόσιας τάξης”.

Σημειώνεται, ότι οι τροποποιούμενες συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την μία πλευρά και της Ουκρανίας και της Μολδαβίας από την άλλη για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων, θεσπίζει απλοποιημένες απαιτήσεις για τα έγγραφα σχετικά με το σκοπό του ταξιδιού για ευρύτερη κατηγορία αιτούντων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μελών της τεχνικής ομάδας που συνοδεύουν δημοσιογράφους και μελών επαγγελματικών οργανώσεων που συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια και σεμινάρια. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για το σύνολο των γειτονικών κρατών (συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων). Η διευκόλυνση των θεωρήσεων ενισχύει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τον τουρισμό ενώ παρέχει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής αυτής να γνωρίσουν καλύτερα την ΕΕ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024