Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣταθερός παρά τα προβλήματα ο διεθνής τουρισμός κατά τον WTO

Σταθερός παρά τα προβλήματα ο διεθνής τουρισμός κατά τον WTO

Για άλλη μια φορά ο τουρισμός αποδεικνύει πόσο προσαρμοστικός και σταθερός κλάδος της οικονομίας είναι, αφού τελικά παρουσίασε μόνο μια μικρή μείωση μέσα στο 2001, παρά τις πρώτες εκτιμήσεις του […]

Για άλλη μια φορά ο τουρισμός αποδεικνύει πόσο προσαρμοστικός και σταθερός κλάδος της οικονομίας είναι, αφού τελικά<...> παρουσίασε μόνο μια μικρή μείωση μέσα στο 2001, παρά τις πρώτες εκτιμήσεις του Ιανουαρίου που έκαναν λόγο για μεγάλη κάμψη της τουριστικής κίνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, WTO<.>, οι πρόσφατες και πιο ακριβείς πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο της τάξεως του 0,6%.

Μέσα στο 2001, παγκοσμίως έγιναν 692 εκατ. διεθνείς αφίξεις αριθμός που αν συγκριθεί με αυτό του 2000, όπου είχαν σημειωθεί 697 εκατ. διεθνείς αφίξεις μας δίνει ένα αποτέλεσμα της τάξεως του -0,6%. Πρέπει επίσης, να λάβουμε υπόψη σημειώνει η ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης είχε αρχίσει να φαίνεται πριν από την 11η Σεπτεμβρίου κυρίως λόγω της οικονομικής κάμψης που είχε σημειωθεί στην Βόρειο Αμερική, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές Ασιατικές οικονομίες. Το 2001, η οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωση πτώση της τάξεως του 2,5%, ποσοστό που πρέπει να προστεθεί στην πτώση του 4,7% που είχε σημειωθεί το 2000. Ακόμα, είναι γνωστό ότι πολλές οικονομίες γνώρισαν για ένα μεγάλο μέρος του χρόνο οικονομική ύφεση. Το γεγονός της 11η Σεπτεμβρίου χειροτέρεψε την κατάσταση, και σαν αποτέλεσμα οι διεθνής αφίξεις παρουσίασαν πτώση για πρώτη φορά μετά το 1982.

Ο γενικός γραμματέας του WTO, κ. Francesco Frangialli δήλωσε ότι ‘ο διεθνής τουρισμός πέρασε μια σοβαρή κρίση αλλά έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο προσαρμοστικός μπορεί να είναι. Από την μια προκαλεί έκπληξη η πτώση σε μια οικονομική δραστηριότητα που για πολλά και συνεχή χρόνια παρουσιάζει άνοδο, από την άλλη είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτή η δραστηριότητα παρουσιάζεται να είναι πραγματικά πολύ σταθερή. Η πτώση της ήταν παροδική, και με πολύ μικρές επιπτώσεις. Οι πτώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως παραδείγματος χάριν η τεχνολογία, προκαλούν επώδυνες επιπτώσεις και πιο μακροχρόνιες. Πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις μας που γνωστοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της ITB, ότι μέχρι το τέλος του χρόνο θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη, θα βγουν αληθινές.’

Κάθε προορισμός έχει κτυπηθεί σε διαφορετικό βαθμό. Η πιο επηρεασμένη περιοχή είναι αυτή της Νότιας Ασίας με πτώση -24% για την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2001, μετά ακολουθεί η περιοχή της Αμερικής με πτώση 20%, και η Μέση Ανατολή με πτώση 11%, πάντα για την ίδια περίοδο. Και οι τρεις περιοχές είχαν γνωρίσει μια χαλαρή τουριστική περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2001. Για όλο το χρόνο, και οι τρεις περιοχές σημείωσαν πτώση 6%. Η Αφρική παρουσίασε για όλο το 2001 μια αύξηση του 4%, ενώ η Ευρώπη για μικρή πτώση της τάξεως του 0,6%.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024