Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ ΠΟΞ ζητά κατάργηση του ΕΤΑΚ
Αίτημα για χορήγηση δανείων/πιστώσεων από τις τράπεζες προς τα ξενοδοχεία

Η ΠΟΞ ζητά κατάργηση του ΕΤΑΚ

Τον σεβασμό των υφιστάμενων 14 μέτρων στήριξης του τουριστικού κλάδου, τόσο αυτών που έχουν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι και για το 2010 όσο και αυτών που έχουν μόνιμο χαρακτήρα (τέλος παρεπιδημούντων και ακαθάριστων εσόδων των επισιτιστικών τμημάτων), ζήτησε χθες από την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού…

Τον σεβασμό των υφιστάμενων 14 μέτρων στήριξης του τουριστικού κλάδου, τόσο αυτών που έχουν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι και για<...> το 2010 όσο και αυτών που έχουν μόνιμο χαρακτήρα (τέλος παρεπιδημούντων και ακαθάριστων εσόδων των επισιτιστικών τμημάτων), ζήτησε χθες από την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κα Αντζελα Γκερέκου το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τη μη επιβάρυνση με την εισφορά του Ν. 128/1975 των υπολοίπων δανείων, καθώς και των χορηγούμενων δανείων ή πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τα ξενοδοχεία της χώρας. Επίσης, ζήτησαν την άμεση λύση στο ζήτημα της καταβολής της επιδότησης σε όσους υπήχθησαν στο μέτρο κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και πρόβλεψη νέας αντίστοιχης ρύθμισης για το 2010 με την προσθήκη των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και την ένταξη του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας. Εξάλλου, κατέθεσαν αίτημα για την αύξηση του αριθμού των 750.000 δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού του ΟΕΕ για το έτος 2010. Η υφυπουργός χωρίς να δεσμευθεί για ο,τιδήποτε ανέφερε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα της ομοσπονδίας.

Η ΠΟΞ έστειλε και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α. στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Η εποστολή αναφέρει:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ελληνικός τουρισμός το 2009, συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι γνωστά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ποσοστό μείωσης των εσόδων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας ανήλθε στο 16% (περίπου 1 δισ. ευρώ), κυρίως από εκπτώσεις τιμών, με αποτέλεσμα η πτώση των αφίξεων να περιοριστεί περίπου στο 8% ενώ τα συνολικά τουριστικά έσοδα να μειωθούν κατά 12% περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά, όπου οι πρώτες κρατήσεις δείχνουν για το 2010, περαιτέρω, πτώση 10% έως 20%, κυρίως, λόγω του ισχυρού ευρώ, αλλά και του γεγονότος ότι οι οικονομίες των χωρών που τροφοδοτούν τουριστικά την χώρα μας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε μια χρονιά αντίστοιχη με το 2009.

Το βαθύτερο και μεσοπρόθεσμο, όμως, πρόβλημα του τουρισμού της χώρας είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς του σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον. Το εν λόγω έλλειμμα προκύπτει από την έλλειψη σύγχρονων υποδομών και ορθού χωροταξικού σχεδιασμού, προσβασιμότητας (φθηνών και πυκνών αεροπορικών – ακτοπλοϊκών συνδέσεων), ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής προβολής – διαφήμισης, ισχυρού Ευρώ (έναντι δολαρίου, στερλίνας κ.λπ.), υψηλού περιθωρίου τραπεζικών δανείων υπερδιπλάσιου της ευρωζώνης και υψηλού κόστους ΦΠΑ, όπως επίσης και του κόστους διαχείρισης της γραφειοκρατίας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, την στιγμή που οι ανταγωνιστές μας εντός ευρωζώνης, όπως εμφανίζεται στον επισυναπτόμενο πίνακα, διατηρούν χαμηλά ή/και μειώνουν, εν μέσω κρίσης, τον ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές τους υπηρεσίες, αντιλαμβανόμενοι ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες εκτός Ευρώ, να γίνεται συζήτηση, ακόμη και χθες, από το γενικό σας γραμματέα, περί αυξήσεων του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Την στιγμή μάλιστα που ως γνωστόν τα τουριστικά πακέτα έχουν, ήδη, τιμολογηθεί από πέρυσι για το 2010 και καμία δυνατότητα μετακύλησης τους στον τελικό καταναλωτή δεν υφίσταται. Επομένως, το επιπλέον κόστος των 6 μονάδων ήτοι, περίπου, 350 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία της Ελλάδος, θα επιβαρύνει άμεσα τα τελικά λειτουργικά αποτελέσματα τους, επιπλέον του ενός δις ευρώ, το οποίο απωλέσθη από τον τζίρο το 2009.

Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία έρχεται και σε αντίθεση με τις δηλώσεις της 18ης Φεβρουαρίου 2009, του Πρωθυπουργού περί μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα επιφέρει, με βεβαιότητα, καταστροφικές συνέπειες στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, στην απασχόληση και στα ευρύτερα τουριστικά έσοδα του κράτους.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την κύρια διέξοδο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πάρα την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό και τη λειτουργία με τη λογική του “αυτόματου πιλότου” επί δεκαετίες, εξακολουθούμε να παραμένουμε η 14η παγκόσμια τουριστική δύναμη. Οι μακροχρόνιες προοπτικές μας, παρά τα παραπάνω δομικά προβλήματα, παραμένουν θετικές ιδιαίτερα εάν υπάρξει ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Ας μην καταστρέψουμε, λοιπόν, με ενέργειες πανικού τις προοπτικές ενός από τους τελευταίους ζωντανούς τομείς της ελληνικής οικονομίας”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και τα μέλη της ομοσπονδίας είχαν την πρώτη συνάντηση και με τη νέα υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κα Ολγα Κεφαλογιάννη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024