Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠετραλιά: Προϋπόθεση για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

Πετραλιά: Προϋπόθεση για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

“Η υιοθέτηση και εφαρμογή προδιαγραφών για την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) δεν είναι προαιρετική, αλλά προϋπόθεση για τη λειτουργία των νέων ξενοδοχείων” ανέφερε η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

“Η υιοθέτηση και εφαρμογή προδιαγραφών για την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) δεν είναι προαιρετική, αλλά προϋπόθεση για τη λειτουργία<...>των νέων ξενοδοχείων” ανέφερε η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, απαντώντας χτες, Πέμπτη 18 Μαΐου 2006, σε ερώτηση της βουλευτού επικρατείας της Ν.Δ., κυρίας Ελευθερίας Μπερνιδάκη σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε τουριστικές υποδομές και προορισμούς.

Όπως μάλιστα εξήγησε η Υπουργός “στον χώρο του τουρισμού, η συστηματική και θεσμοθετημένη προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες ξεκίνησε το 2002 με το Προεδρικό Διάταγμα 43. Με αυτό επιβάλλεται σε όλα τα νεοαναγειρόμενα ξενοδοχειακά καταλύματα προκειμένου να αδειοδοτηθούν να καλύπτουν τις βασικές προδιαγραφές της προσβασιμότητας”. “Δηλαδή” πρόσθεσε “να έχουν ράμπες, ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες και λουτρά, ελάχιστο εμβαδό στους ανελκυστήρες ώστε να χωρούν αμαξίδια, καθώς και άλλες προδιαγραφές, η τήρηση των οποίων αποτελεί και προϋπόθεση για να καταταγούν τα ξενοδοχεία στο νέο σύστημα των `αστέρων`”. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, “παρ` ότι έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε κάνει προσβάσιμους όλους τους χώρους στη χώρα μας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι “ο ΕΟΤ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες και κυρίως μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών, μέσω των προγραμμάτων ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, καθιερώνοντας ποσοστώσεις για τον αριθμό των δωματίων που πρέπει να έχουν ειδικά ανακαινισθεί και διαμορφωθεί για να είναι προσβάσιμα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα στο Μέτρο 2.2.2 του ΕΠΑΝ, του κοινοτικού προγράμματος μέσω των οποίων επιδοτούνται μικρά και μεσαία ξενοδοχεία: Εάν σε μια ανακαίνιση επενδυθεί το 20% του προϋπολογισμού της στην προσβασιμότητα, τότε η επιδότηση μπορεί να φθάσει μέχρι 50.000 ευρώ. Επίσης, στην Δράση 5.3.1 για την `Ελληνική Κουζίνα` οι εργασίες για την προσβασιμότητα περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες”.

Η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επισήμανε ακόμη ότι παράλληλα με τις εγκαταστάσεις, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, δίνει ιδιαίτερη προσοχή και κίνητρα σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και στον τομέα των υπηρεσιών. Έτσι έχουν γίνει και εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης τόσο στις σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων του Ο.Τ.Ε.Κ., όσο και στο προσωπικό ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όσον αφορά στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα υπηρεσιών, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι “η χώρα μας είναι εταίρος τόσο στον OSSATE, στο One Stop Shop for Accessible Tourism in Europe, όσο και στο ΕΝΑΤ, στο European Network for Accessible Tourism. Τα δύο αυτά προγράμματα, στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μια βάση αξιόπιστων υπηρεσιών πληροφόρησης για την προσβασιμότητα χώρων και τουριστικών προορισμών”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024