Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια2nd Crete Family Business Forum: Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα στηρίζεται κυρίως στην οικογένεια
Συνέδρια

2nd Crete Family Business Forum: Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα στηρίζεται κυρίως στην οικογένεια

CRETE FAMILY BUSINESS FORUM

Δώδεκα μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων ομιλητές στο φετινό συνέδριο.

Η CLEON Conferences & Communications διοργάνωσε πρόσφατα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2nd Crete Family Business Forum, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel, στο Ηράκλειο.

Ο δρ. Κυριάκος Γ. Κώτσογλου, μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, MSc, PhD, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης, στην εισαγωγική του ομιλία σημείωσε: “Στην Κρήτη των 6 εκατ. επισκεπτών, στην Κρήτη των μεγάλων επιχειρήσεων και των μικρών παραδοσιακών οικογενειακών δραστηριοτήτων, η περιφέρεια αισθάνεται σαν μια μεγάλη οικογένεια 600.000 μελών. Η Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης θα απευθύνεται πάντα στην μικρή και την μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση και τον τελευταίο πολίτη της γιατί η
Κρήτη, είναι παντού! Ευχαριστούμε πολύ την CLEON Conferences για την ευκαιρία και την συνεργασία”.

Ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), ανέφερε ότι “η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που στην Ελλάδα στηρίζεται κυρίως στην οικογένεια δέχεται πιέσεις από παντού και η οικογενειακή διαδοχή από μονόδρομος είναι πλέον ένα μεγάλο ζητούμενο με πολλά ερωτηματικά. Οι συνθήκες αλλάζουν και πλέον τα κριτήρια για την συνέχεια μιας οικογενειακής επιχείρησης είναι εντελώς διαφορετικά από το παρελθόν. Η αναγκαιότητα συνεχούς παρακολούθησης των σύγχρονων οικονομικών εξελίξεων, των ραγδαίων αλλαγών οδηγούν στην επιβεβλημένη αλλαγή του τρόπου σκέψης και σε μια νέα προσέγγιση της σύγχρονης οικογενειακής επιχειρηματικότητας. Η οικογενειακή διαδοχή είναι αντικείμενο τεχνοκρατικής αντίληψης και αποτύπωσης για να αποφευχθούν οι οποιοδήποτε κραδασμοί”.

CRETE FAMILY BUSINESS FORUM

Ο κ. Αλέξανδρος Δοβλές, εταίρος στην Δικηγορική Εταιρεία Saplegal – A.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, παρουσίασε τους κινδύνους που απειλούν την επιβίωση των οικογενειακών επιχειρήσεων, ιδίως ως προς το ζήτημα της διαδοχής και παρουσίασε σχετικά παραδείγματα σφοδρών και μακρών αντιδικιών, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών της οικογένειας. Ακολούθως, πρότεινε μία μέθοδο δια της οποίας δύνανται να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι αυτοί, το Οικογενειακό Σύνταγμα, δηλαδή μία διαδικασία θέσπισης θεμελιωδών γραπτών κανόνων που θα διέπουν τόσο τη λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης όσο και τις σχέσεις των μελών της οικογένειας με την επιχείρηση.

Στο πρώτο panel, με θέμα συζήτησης: “Οικογενειακές Επιχειρήσεις – Προκλήσεις & Λύσεις”, ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Γουναλάκης επεσήμανε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και απασχολούν περίπου το 60% του εργατικού δυναμικού. Πέρα από την οικονομική τους σημασία, οι οικογενειακές επιχειρήσεις διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Συχνά, αποτελούν τον πυρήνα μικρών κοινοτήτων, προσφέροντας θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας τοπικές πρωτοβουλίες.

Επικεντρώθηκε σε προσωπικές εμπειρίες από την οικογενειακή επιχείρηση την οποία διευθύνει , μίλησε για την αφοσίωση στον στόχο και τις κοινές αξίες που πρέπει να μοιράζονται οι μέτοχοι, καθώς και για τις δυσκολίες στην διαδοχή, στην επικοινωνία και την συνεργασία. Μίλησε για την αναγκαιότητα διαχωρισμού οικογενειακών και επιχειρηματικών σχέσεων. Κλείνοντας, τόνισε, ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Στο δεύτερο panel με θέμα “Preparing for ESG Ενσωματώνοντας Αρχές ESG: Οφέλη, Υποχρεώσεις, και η Δύναμη της Τεχνολογίας”, ο κ. Επαμεινώνδας Χάνδρος, Director Transformation & Risk, Attica Group, ανέδειξε τις προκλήσεις των επιχειρήσεων είτε ως μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας άλλων επιχειρήσεων με υποχρεώσεις ESG ή ως πελάτες με απαιτήσεις από την εφοδιαστική τους αλυσίδα για επιτευχθούν εταιρικοί στόχοι ESG. Ανέπτυξε τις ωφέλειες που μπορεί να έχει μια επιχείρηση υιοθετώντας πρακτικές ESG και πως μπορούν να συμπράξουν με την
εφοδιαστική τους αλυσίδα σε μια συνεργασία win-win.

Με τη σειρά του, ο δρ. Νικόλαος Κακογιάννης, Managing Director  της ResNovae – Sustainability Consultants, της εταιρείας που έχει αναπτύξει το καινοτομικό ESG Software, ESGenius!-The Sustainability OS, στην ομιλία του “Διαχείριση Αρχών ESG με σύμμαχο την Τεχνολογία και τη Τεχνητή Νοημοσύνη: Εξοικονόμηση Πόρων, Διαφάνεια, Αυτοματοποίηση Διαδικασιών”, επικεντρώθηκε στην κρισιμότητα της ενσωμάτωσης προηγμένων τεχνολογικών λύσεων και την χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην διαχείριση των απαιτήσεων των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση). Τονίστηκε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση πόρων, στην αυτοματοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, και στην επίτευξη μέγιστης διαφάνειας και συμμόρφωσης με τα εθνικά και ευρωπαϊκά κανονιστικά πλαίσια, ενισχύοντας έτσι την βιωσιμότητα και την επιχειρηματική αριστεία.

Η κα Εύη Δημητρούλια, πρόεδρος του Ινστιτούτου κατά της Απάτης (ACFE Greece), υπογράμμισε την ουσιώδη σημασία της διαφάνειας στις ESG πρακτικές. Ανέλυσε μεθοδεύσεις και κατηγοριοποιήσεις του ACFE, ενώ τόνισε τον κομβικό ρόλο της ανεξάρτητης αξιολόγησης των εκθέσεων Βιωσιμότητας για την διασφάλιση της αξιοπιστίας.

CRETE FAMILY BUSINESS FORUM

Το Vodafone Business συμμετείχε στο 2ο Crete Family Business Forum αναγνωρίζοντας έμπρακτα τη στρατηγική σημασία των Οικογενειακών Επιχειρήσεων για τη συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Φωτεινή Κόζιαρη, Marketing Supervisor στο Vodafone Business, παρουσίασε τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Vodafone Business Group “Fit for the Future” όπου αναδεικνύεται η σημασία της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών για την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι λύσεις Security, Cloud, Internet of Things με τις οποίες το Vodafone Business στηρίζει ενεργά τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο ταξίδι τους προς ένα πλήρως ψηφιοποιημένο μέλλον. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων που γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κλάδου και προσφέρουν εξατομικευμένη καθοδήγηση. Ακολούθησε πάνελ ομιλητών που συντόνισε η κα Ζωή Δημoπούλου, διευθύντρια Πωλήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και συμμετείχαν ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, oι κ.κ. Στέλιος Στειακάκης, CEO & Business Intelligence Manager, MDC Stiakakis, Mάνος Μαλεφιτσάκης, CEO, Malefitsakis Group – Μεταφορές Κρήτης και  Ελευθέριος Νταντιδάκης, CEO, Solution Architect ΑΒΑΞ Computer Applications, ανέδειξαν τις προκλήσεις του κλάδου τους και εξήγησαν πως η τεχνολογία, αλλά και η συμβουλευτική υποστήριξη που έχουν λάβει από το Vodafone Business έχουν συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία αλλά και εξέλιξη των επιχειρήσεων τους.

Το φορολογικό πλαίσιο των ελληνικών εταιρειών συμμετοχών συζήτησαν οι κ.κ.: Λουκάς Πανέτσος, Manager από την ομάδα Tax & Legal της Deloitte, και Βαγγέλης Αηδόνης, Senior Managing Associate από την ομάδα Tax & Legal της Deloitte, αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκομίσουν στις οικογενειακές επιχειρήσεις οι ελληνικές εταιρείες συμμετοχών, ένας θεσμός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίκαιρος για τις δυναμικές κρητικές επιχειρήσεις. Αφ’ενός, μία εταιρεία συμμετοχών οδηγεί σε ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση μίας πιθανής εξαγοράς, αλλά και των επανεπενδύσεων των μερισμάτων και των κεφαλαιακών κερδών που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες μίας οικογενειακής επιχείρησης. Αφ’ετέρου, μία εταιρεία συμμετοχών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο κληρονομικού σχεδιασμού και εταιρικής διακυβέρνησης για μία οικογενειακή επιχείρηση, ώστε να διασφαλιστούν οι ομαλές σχέσεις μεταξύ των μελών μίας οικογένειας, αλλά και η απρόσκοπτη λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης.

Η κα Ιουλία Δουραμάνη Ευθυμιάδη, Area Manager από τον όμιλο Expedia, παρουσίασε πως ο όμιλος χρησιμοποίει AI και machine learning τεχνολογία, καθώς και ποιοτικά δεδομένα που έχει στη διαθεσή της, και δημιουργεί στοχευμένα προϊόντα τεχνολογίας που διευκολύνουν τους ταξιδιώτες να αποφασίσουν και να αγοράσουν το επόμενο τους ταξίδι μέσα από τις σελίδες της. Επίσης μοιράστηκε στατιστικά σχετικά με το προφίλ του ταξιδιώτη του σήμερα, και πως αυτά επηρεαζούν την online στρατηγική των καταλυμμάτων.

Στο τρίτο panel, με τίτλο “The Owners Panel”, ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Hellas αναφέρθηκε στο μοντέλο των οικογενειακών επιχειρήσεων της Ελλάδας σε σύγκριση με εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω του ότι πριν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι επιχειρήσεις ήταν κρατικές, η ιδιωτικοποίηση και το φαινόμενο των “οικογενειακών επιχειρήσεων” ξεκίνησε στην ουσία από το 2000 και έπειτα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως το μοντέλο των οικογενειακών επιχειρήσεων που παρατηρείται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, δεν εντοπίζεται σε Ανατολικές χώρες στον ίδιο βαθμό καθώς η πορεία του μοντέλου αυτού ξεκίνησε πολύ αργότερα.

Το συνέδριο συντόνισαν οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης, CEO KSD SA, εκδότης “Χρήμα & Τουρισμός”, μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ, Μαρία Μαντζίκου, Sustainability Consultant, ResNovae Sustainability & Investment Consultant και Ζωή Δημοπούλου, SME Greece Sales Manager Vodafone Business Unitunch.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024