Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΒαθιά πτώση στην κίνηση των τρένων με γνωστές τις αιτίες και άγνωστες τις λύσεις
Σιδηρόδρομος

Βαθιά πτώση στην κίνηση των τρένων με γνωστές τις αιτίες και άγνωστες τις λύσεις

Η επιβατική κίνηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο σημειώνει μεγάλη μείωση μετά τα Τέμπη, αντανακλώντας ανησυχίες για ασφάλεια και εκσυγχρονισμό.

Η κίνηση των τρένων στην Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλη μείωση, φτάνοντας έως και το 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Capital.gr. Όπως τονίζει το δημοσιεύμα η εφημερίδα απευθύνθηκε επανειλημμένα στην Hellenic Train ζητώντας επίσημα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στο σιδηρόδρομο πριν και μετά το δυστύχημα των Τεμπών, χωρίς όμως ανταπόκριση. Τα μόνα στοιχεία που έλαβε είναι από το υπουργείο Μεταφορών και δείχνουν μια αύξηση της επιβατικής κίνησης 12% το 7ήμερο 19/3 με 25/3 του 2024 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 7ήμερο. Πρόκειται για χρονικό διάστημα που περιελάμβανε τις αργίες Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου όπου συνήθως αυξάνονται οι μετακινήσεις εκδρομέων.

Οι επιβάτες δείχνουν μια εμφανή επιφυλακτικότητα απέναντι στη χρήση του σιδηροδρόμου, με τις πρώτες θέσεις των συρμών να παραμένουν άδειες ή με ελάχιστη πληρότητα. Αυτό αντανακλά το αίσθημα ανασφάλειας που παραμένει έντονο μετά την τραγωδία.

Οι λόγοι πίσω από αυτήν την πτώση είναι πολυδιάστατοι και σύνθετοι. Πρώτον, το δυστύχημα των Τεμπών αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο καμπής, προκαλώντας μια άμεση και βαθιά πτώση της επιβατικής κίνησης, η οποία έφτασε ακόμη και το 80% το πρώτο διάστημα μετά το δυστύχημα. Ενώ υπήρξε μια αρχική μερική ανάκαμψη, η κακοκαιρία Ντάνιελ και η διακοπή της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης επιδείνωσαν εκ νέου την κατάσταση.

Επιπρόσθετα, η διαρκής επισήμανση της καθυστέρησης στον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών υποδομών και συστημάτων τονίζει τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί για την έλλειψη σημαντικών βημάτων προς την αποκατάσταση της ασφάλειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν ελλείψεις στη σηματοδότηση, την τηλεδιοίκηση, και την αυτόματη προστασία των συρμών, καθώς και την εγκατάσταση αναγκαίων συστημάτων ασφαλείας.

Παρόλο που οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προχωρήσει σε ορισμένες παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ασφάλειας, η εμπιστοσύνη του κοινού δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η πρόσφατη έρευνα του Reuters και οι δηλώσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω συντονισμένες και ουσιαστικές δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να επανέλθει η επιβατική κίνηση στα προηγούμενα επίπεδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024