Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΔώρο από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα το τελευταίο Liberty

Δώρο από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα το τελευταίο Liberty

Με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας κ. Charles Ries, συναντήθηκε ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, πέραν των θεμάτων των διμερών σχέσεων και ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν και το θέμα…

Με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας κ. Charles Ries, συναντήθηκε ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης<...>.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, πέραν των θεμάτων των διμερών σχέσεων και ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν και το θέμα της παραχώρησης προς τη χώρα μας, από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., του πλοίου τύπου Liberty Arthur M. Huddell, προκειμένου να μετατραπεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης.

Ο Αμερικανός Πρέσβης ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει ειδικό νόμο με τον οποίο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να παραχωρήσει ως δωρεά προς την Ελλάδα το τελευταίο πλοίο Liberty που υπάρχει στον κόσμο.

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως ιστορικό για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και επεσήμανε την προσφορά προς τη χώρα μας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, των πλοίων τύπου Liberty καθώς και τη συμβολή τους στην αναγέννηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας μετά την τεράστια καταστροφή που είχε υποστεί ο εμπορικός μας στόλος κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου.

Σημειώνεται ότι τα πλοία τύπου Liberty αποτέλεσαν τα βασικά σκάφη μεταφοράς εφοδίων, από την Αμερική προς την Ευρώπη στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Σε αυτά πολέμησαν κατά του Aξονος μαζί με τους συμμάχους, χιλιάδες έλληνες ναυτικοί, εκ των οποίων 2.000 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις μάχες του Ατλαντικού.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της μεγάλης αυτής προσφοράς αίματος της χώρας μας, αλλά και ως αναγνώριση για τις τεράστιες απώλειες του εμπορικού μας στόλου, οι ΗΠΑ, δώρισαν στους ανθρώπους της ναυτιλίας μας, μετά τη λήξη του πολέμου, τα πρώτα Liberty από τα οποία όπως είναι γνωστό ξεκίνησε η αναγέννηση και ανάπτυξη της σύγχρονης εμπορικής μας ναυτιλίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024