Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑβραμόπουλος: Η νέα τουριστική Ελλάδα που προσβλέπουμε είναι εδώ

Αβραμόπουλος: Η νέα τουριστική Ελλάδα που προσβλέπουμε είναι εδώ

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κηρύσσοντας χτες, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2004, την έναρξη του Αραβο-Ελληνικού Συνεδρίου, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership, με τίτλο `Το Επενδυτικό Περιβάλλον και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον Αραβικό κόσμο`

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κηρύσσοντας χτες, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2004, την έναρξη του Αραβο-Ελληνικού Συνεδρίου<...>, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership, με τίτλο `Το Επενδυτικό Περιβάλλον και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον Αραβικό κόσμο` επεσήμανε την σημασία αυτού του συνεδρίου, το οποίο όπως είπε “σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις ελληνοαραβικές σχέσεις.

“Η συγκυρία του σεμιναρίου σας” ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του , “που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση του νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα γίνει νόμος της Πολιτείας, πριν από το τέλος του χρόνου”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι “ο Αναπτυξιακός Νόμος, για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο, που το νεοσύστατο Υπουργείο μας, φέρει την επίσημη ονομασία Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ερμηνεύοντας τις προθέσεις της νέας διακυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, ο τουρισμός να αποτελέσει την επόμενη δεκαετία την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας μας”.

Ο τουρισμός δεν είναι αυτό, που όλοι πιστεύαμε και ίσως κάποιοι ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν” σημείωσε ο υπουργός, καθώς όπως είπε “ξεπερνάει τα όρια μια οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας”. “Δεν έχει να κάνει μονάχα με οικονομικά μεγέθη. Θα έλεγα, ότι στις μέρες μας και δη της παγκοσμιοποίησης καθίσταται και ολίγον ιδεολογία, αφού ανοίγει δρόμους συνάντησης, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και καλύτερης γνωριμίας ανάμεσα στους λαούς της γης. Κάτι, που το χρειάζεται ιδιαίτερα η ευπαθής και ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου” τόνισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι “η Ελλάδα συγκεντρώνει σήμερα όλους εκείνους τους παράγοντες και τις προϋποθέσεις, που επηρεάζουν θετικά τις άμεσες επενδύσεις, όπως:


  • Παράγοντες καθαρά επενδυτικούς: ένα φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον, με απλούστευση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, με κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

  • Παράγοντες πολιτικούς: Ασφάλεια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο. Πολιτική σταθερότητα, με την παραδειγματική λειτουργία ενός κοινοβουλευτικού συστήματος με εναλλαγή στην εξουσία των πολιτικών κομμάτων και με πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τα εχέγγυα της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ και στο Σένγκεν.

  • Παράγοντες γεωγραφικούς: με μοναδικές και ποικίλλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και όχι μόνο, με τοπίο που φέρνει δίπλα το βουνό με τη θάλασσα, την ιστορία με τη φύση, τον πολιτισμό με την ανάπτυξη, το περιβάλλον με την ανθρώπινη ζεστασιά του λαού μας.

  • Παράγοντες περιβαλλοντικούς: με την ευαισθητοποίηση της χώρας μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μέριμνα της Πολιτείας για μια αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
  • Παράγοντες πολιτιστικούς: με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γλώσσα, τη διατροφή, τη φιλοξενία, την κατανόηση της διαφορετικότητας, την πολυπολιτισμικότητα, το σεβασμό του θεσμού της οικογένειας, και των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυτή”
  • .

    “Όλα αυτά” πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος “δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας και για την επιχειρηματική δραστηριότητα, πέραν του γεγονότος, ότι καθιστούν τη χώρα μας ιδιαίτερα ελκυστική κυρίως μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων”. “Παράλληλα”, σημείωσε ότι “υπάρχουν σύγχρονες υποδομές, που άλλες κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των Αγώνων και άλλες μέσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η Ελλάδα με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια έχει δώσει λαμπρά δείγματα ανάπτυξης και προόδου.

    Η νέα τουριστική Ελλάδα που προσβλέπουμε είναι εδώ και δίνει δυναμικά και αξιόπιστα το παρόν στη διεθνή σκηνή, καθώς με την αποσαφήνιση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό, πυλώνες του οποίου είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η ανάπτυξη, η χώρα μας πλέον είναι η πρώτη στη σειρά προτίμησης, τόσο για να την επισκεφθούν πολίτες του κόσμου, όσο και για επενδύσεις”, συμπλήρωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, αναφέροντας ακόμη ότι μια πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κατέδειξε ότι “το 70% εκείνων που πρόκειται στο μέλλον να ταξιδέψουν, εκφράζουν την επιθυμία τους να επισκεφθούν την Ελλάδα, την ίδια στιγμή, που χτυπούν την πόρτα μας και μεγάλοι επενδυτές από όλο τον κόσμο”.

    Και συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι “με την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και με την προβολή του παγκόσμια, μέσα από ένα πρόγραμμα διαφήμισης και προβολής, που ξεκινάει από τις 15 Δεκεμβρίου και στο οποίο επενδύονται για πρώτη φορά, πάνω από 30 εκατ. ευρώ, θέλουμε να περάσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την εικόνα της Ελλάδος, όπως σας την περιέγραψα πριν. Με τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και τη γενναιόδωρη επιλεκτικότητα νέων μορφών τουρισμού, που διευκολύνουν τους επενδυτές για νέες τουριστικές υποδομές, που έχουν ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γίνεται αντιληπτό, ότι τα πράγματα πλέον αλλάζουν.

    “Το κλασσικό μοντέλο “Ήλιος-Θάλασσα”” πρόσθεσε, “χωρίς να μπαίνουν στην άκρη γιατί αποτελούν μέρος της ελληνικής τουριστικής ταυτότητας, δεν αποτελούν πλέον τη μοναδική προτεραιότητα στο σχεδιασμό μας. Αναπτύσσουμε το θρησκευτικό τουρισμό, το συνεδριακό τουρισμό, τον τουρισμό των πόλεων, τον αθλητικό τουρισμό, τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό κ.α.”.

    “Ο τουρισμός” επεσήμανε “δημιουργεί συνθήκες φιλίας, ειρήνης και ασφάλειας. Την παράμετρο αυτή, δεν την ξεχνάμε στους σχεδιασμούς μας. Πιστεύουμε, ότι καμία υγιής ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει συνέχεια και προοπτική, αν δεν βασίζεται σε συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης. Ειρήνη και τουρισμός είναι έννοιες ταυτόσημες.

    “Για τους λόγους αυτούς” σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, “ένα από τα πρώτα μου ταξίδια στο εξωτερικό είχε προορισμό τη Συρία. Με τη χώρα αυτή, έχουμε ξεκινήσει ένα θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας, για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στον τουριστικό τομέα. Τον Ιανουάριο επισκέπτομαι το Μπαχρέιν και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν το Ντουμπάι, οι χώρες του Κόλπου, η Αίγυπτος, οι χώρες του Μαγκρέμπ και του Μασρέκ, αλλά και το Ιράν, μια μη αραβική μουσουλμανική χώρα, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Πιστεύουμε στην ελληνοαραβική συνεργασία και στην προσέγγιση των πολιτισμών. Πιστεύουμε στην ευρωμεσογειακή συνεργασία, που για τον τουρισμό μας είναι ο πνεύμονας της επιβίωσης στην περιοχή μας”.

    “Έχουμε ήδη δρομολογήσει μια πρωτοβουλία με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να αναπτύξουμε για τον τουρισμό, μια “ενισχυμένη συνεργασία”, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Νίκαιας και από το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπου όπως είναι γνωστό, για πρώτη φορά με σαφήνεια ορίζεται η έννοια της τουριστικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών” τόνισε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι “η πρωτοβουλία αυτή, αφορά τη συνεργασία “τουριστικών χωρών” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (χωρών, που ο τουρισμός σε αφίξεις είναι τουλάχιστον ίσος με τον πληθυσμό τους), με τις αραβικές και τις μεσογειακές χώρες. Θέλουμε να καταστήσουμε τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοιχτή και ανεκτική περιφέρεια τουριστικής ανάπτυξης και φιλίας”.

    Με την προοπτική αυτή, ο Έλληνας υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κάλεσε όλες και όλους να εμπιστευθούν τη νέα Ελλάδα και να συνεργαστούν μαζί της για τη δημιουργία νέων συνθηκών στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής, αφού, όπως είπε “οι προϋποθέσεις είναι εδώ και πάνω απ΄ όλα όμως το θέλουν οι πολίτες των χωρών μας”.

    Μάλιστα, σημείωσε ότι “πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στη γειτονική Τουρκία, όπου είχα επίσης, εγκάρδιες και φιλικές συνεργασίες με τους παράγοντες, που διαμορφώνουν την τουριστική πολιτική της χώρας. Γιατί θέλουμε μέσα από την τουριστική συνεργασία να προκύψει ένα πλαίσιο ασφάλειας, ανθρώπινης επικοινωνίας και ειρήνης”.

    Όπως είπε “οι προϋποθέσεις είναι εδώ:


    • Με την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών των τουριστικών επενδύσεων.

  • Με την άρση των αντικινήτρων που αποθαρρύνουν τους επενδυτές να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο.

  • Με την απλούστευση των διαδικασιών για τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και υπεροπτικού χαρακτήρα.

  • Με την απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
  • Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος πρότεινε “η πρωτοβουλία αυτή του Σεμιναρίου, να μην μείνει χωρίς συνέχεια, αφού θα ήταν χρήσιμο για τις ελληνοαραβικές σχέσεις, να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και να διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και σε μία από τις αραβικές χώρες, στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης συνεργασίας”. “Να συγκεντρώνονται και να συζητούν μαζί κυβερνήσεις, επενδυτές και δημοσιογράφοι”, γιατί όπως είπε “δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, που επιτρέπει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών, την προσέγγιση μεταξύ των κρατών και τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών”.

    Καταληκτικά, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το “Humanitarian and Eurocultural Development Association” και το “Ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας” και διαρκεί δυο ημέρες (6&7 Δεκεμβρίου). Στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στον αραβικό κόσμο, με την έναρξη ενός διαλόγου γύρω από τις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη των αραβικών χωρών, το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τους παράγοντες που δημιουργούν κλίμα αστάθειας στην περιοχή και τη συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, στο συνέδριο συμμετέχουν προσωπικότητες από τον αραβικό και ελληνικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο, εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, των Αραβικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, μη κυβερνητικών οργανισμών, καθώς και Έλληνες και άραβες δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί επιστήμονες.

    Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

    Ετικέτες
    29/04/2024
    26/04/2024
    25/04/2024
    24/04/2024
    23/04/2024
    22/04/2024