Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιημερίδα για τον Θαλάσσιο Τουρισμό στην Κω

Διημερίδα για τον Θαλάσσιο Τουρισμό στην Κω

Διημερίδα για τον Θαλάσσιο Τουρισμό διοργάνωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία συμβούλων κρουαζιέρας CTM Hellas. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο […]

Διημερίδα για τον Θαλάσσιο Τουρισμό διοργάνωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία συμβούλων<...> κρουαζιέρας CTM Hellas. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Γ.Γ. Τουρισμού κ. Γιώργος Πουσσαίος, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μανώλης Μπετενιώτης (Πειραιώς), Νίκος Ζωίδης και Στάθης Κουσουρνάς (Δωδεκανήσου) και ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΛΤ Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωϊδης παρουσίασε τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου για την άρση του καμποταζ στις μη Κοινοτικές σημαίες. Η τελετή έναρξης έληξε με την βράβευση από τον Δήμαρχο Κω των κ.κ. Ευάγγελου Μουζουράκη, Μάνου Τυρινόπουλου και Τσαμπίκου Χατζημιχάλη για την μεγάλη και πολυετή τους προσφορά στην υποδοχή και εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών εταιρειών που εξυπηρετούν τουριστικές και επιχειρησιακές ανάγκες κρουαζιεροπλοίων σε Ελλάδα και Ιταλία, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Louis Cruise Lines, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμανιών Κρουαζιέρας της Μεσογείου MEDCRUISE και ο Αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Κω. Πριν από κάθε συζήτηση πάνελ έγινε μια κύρια παρουσίαση, την 1η μέρα απο τους Επίκουρους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρα Μαρία Λεκάκoυ και Δρα Θάνο Πάλλη με θέμα: «Κρουαζιέρα στο Αιγαίο: Προκλήσεις και προοπτικές» και την 2η απο τον Γενικό Γραμματέα της MEDCRUISE Jose Campos, με θέμα: «Γιατί ένα λιμάνι πρέπει να αναπτύσσει τον τουρισμό κρουαζιέρας». Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν στα δύο πάνελ του συνεδρίου, τονίστηκε ότι για να είναι αποτελεσματικό το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κρουαζιέρα, θα πρέπει να είναι εφάμιλλο με ότι ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Τότε μόνο μπορεί να επιτευχθεί η ουσιαστική αλλαγή status που θα κάνει την χώρα μας ελκυστική ως hub της διεθνούς κρουαζιέρας, πράγμα που θα φέρει ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες για περισσότερα λιμάνια-προορισμούς της Ελλάδος.

Αναγνωρίστηκε όμως και η ανάγκη μιας σφαιρικότερης μεταρρύθμισης που θα επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής σημαίας και στην εξομάλυνση των συστημικών προβλημάτων που αφήνει πίσω της μια τόσο μακρά περίοδος προστατευτισμού. Επίσης, δόθηκε έμφαση στο να εγκαταλειφθεί η διαχρονικά εσωστρεφής στάση της Ελλάδος σε σχέση με το διεθνές γίγνεσθαι στην κρουαζιέρα και να ξεκινήσουν – σε εθνικό και τοπικό επίπεδο – συγκροτημένες προσπάθειες εξειδικευμένης προβολής. Σε τοπικό επίπεδο, γειτνιάζοντα λιμάνια και νησιά πρέπει να δημιουργήσουν τοπικές συνέργειες αμοιβαίας ανταποδοτικότητας (clusters), ώστε να μπορούν να κατανέμουν το προωθητικό κόστος ανάδειξης μιας συνολικής εμπορικής εικόνας για την περιοχή τους. Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας μιας περιοχής με μεγάλη ποικιλία τουριστικών αξιών – όπως είναι π.χ. το νοτιοανατολικό Αιγαίο – συμπαρασύρει την ανάπτυξη κάθε προορισμού που εμπεριέχεται σε αυτήν και για αυτό δεν πρέπει ποτέ τα γειτνιάζοντα λιμάνια να μπαίνουν σε μια λογική εσωτερικού ανταγωνισμού.

Ακόμη και τα πολύ μικρά νησιά – που δεν έχουν δυνατότητες υποδοχής κρουαζιερόπλοιων – μπορούν να αναπτυχθούν ως εκδρομικοί προορισμοί, εισπράττοντας οφέλη και ανταποδίδοντας πρόσθετη τουριστική αξία στα παραπλήσια λιμάνια-προορισμούς απ΄ όπου διοχετεύονται οι εκδρομείς. Τέλος, στα πλαίσια της διοργάνωσης αυτής έγινε μια αναλυτική παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημοτικής Μαρίνας Κω και στη συνέχεια συζητήθηκαν οι προοπτικές του yachting στην περιοχή του Αιγαίου, το εκεί προβληματικό έλλειμμα υποδομών από το οποίο επωφελείται η Τουρκία και οι δυνατότητες των μαρίνων να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024