Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΤουρισμός: Από την παράδοση στην καινοτομία
Ημερίδα για τον τουρισμό από τη Γαλλική Πρεσβεία

Τουρισμός: Από την παράδοση στην καινοτομία

Με επιτυχία διεξήχθη τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Sofitel, η ημερίδα του Εμπορικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας, με θέμα “Τουρισμός: από την παράδοση στην καινοτομία”. Σκοπός της ημερίδας να […]

Με επιτυχία διεξήχθη τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Sofitel, η ημερίδα του Εμπορικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας, με θέμα “Τουρισμός: από<...> την παράδοση στην καινοτομία”. Σκοπός της ημερίδας να προβάλει πρωτοβουλίες, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα που αναδεικνύουν μια νέα αντίληψη του τουρισμού:
– αξιοποίηση των ιδιαίτερων και αυθεντικών στοιχείων ενός τουριστικού προορισμού και συγκεκριμμένα της πόλης,
– ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης μέσα από ήπιες μορφές τουρισμού της υπαίθρου με σεβασμό στο περιβάλλον και με άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία,
– συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την πραγματοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.

Επίσημους χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Christophe Farnaud, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, και ο κ. David Arar, σύμβουλος Διοίκησης του Invest in Greece.

13 φορείς και εταιρείες από τη Γαλλία μπόρεσαν να παρουσιάσουν την εμπειρία τους σε θέματα τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, τον ΣΕΤΕ, την Αγροτουριστική, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Ιnvest in Greece, τους Οργανισμούς Τουρισμού του Δήμου Αθήνας και Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους Δήμων και Νομαρχιών.

Ένα μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφει στο περιθώριο της ημερίδας μεταξύ του ANMSCCC (Εθνικός Σύλλογος Δημάρχων Τουριστικών Δήμων και Προστατευόμενων Θερέτρων της Γαλλίας) και του Δικτύου Τουριστικών Δήμων, που εκπροσώπησε ο δήμαρχος Υδρας, κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος.

Ουσιαστικό “παρών” της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ημερίδα έδωσε ο Όμιλος ACCOR μέσα από δυο σημαντικές δραστηριότητες που αναπτύσσει: τη θαλασσοθεραπεία σε συνεργασία με τουριστικούς επενδυτές και την ανάπτυξη του κοινωνικού τουρισμού, σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές (cheque-vacances). Πιο αναλυτικά, η κα Marie-Laure Desmet, υποδιευθύντρια του Οργανισμού Τουρισμού και Συνεδρίων της Νίκαιας, παρουσίασε δυο αξιόλογες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τουρισμού της πόλης (city break): FRENCH Riviera PASS μια “έξυπνη κάρτα” με προπληρωμένη είσοδο σε μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα κ.λπ. και έκπτωση σε συνεργαζόμενα καταστήματα και το French Riviera Cruise Club για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων. Ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας, η διαπίστωση του ότι, παρόλο που το shopping δεν αποτελεί την πρώτη αιτία προσέλκυσης τουριστών στη Νίκαια, αποφέρει 1 δισ. ευρώ έσοδα για τα καταστήματα κάθε χρόνο και αντιστοιχεί σε 20% των εξόδων των επισκεπτών.

Ο κ. Philippe Most, γενικός γραμματέας του ANMSCCC, αναφέρθηκε στη σημασία της άμεσης συμμετοχής και ενεργοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τουρισμό.

Ο κ. Martinetti, γενικός διευθυντής της Cite de la culture et du tourisme durable και η κα Μπριγκίτα Παπασταύρου, πρόεδρος της Αγροτουριστικής, επεσήμαναν τη σημασία ανάπτυξης ενός ολιστικού μοντέλου τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον. Η Cite de la culture et du tourisme durable αποτελεί κοινή επιχειρησιακή πλατφόρμα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε θέματα πληροφόρησης, υποδοχής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι πολλαπλές επιδράσεις του τουρισμού αποτελούν συνδετικό κρίκο του συνόλου των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Αξιόλογο παράδειγμα αποτελεί ο πόλος ανταγωνιστικότητας (cluster) Riviera Yachting Network της γαλλικής Ριβιέρας. Με 96 εταιρείες-μέλη συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής που υποδέχεται κάθε χρόνο το 60% του παγκόσμιου στόλου των mega-yacht. Ο κ. Brachet, εκπρόσωπος του cluster, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει –και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- η συνεργασία της Γαλλίας και της Ελλάδας στον τομέα του yachting και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών.

Η ΕΤΑ και ο οργανισμός Invest in Greece, από πλευράς του ελληνικού δημοσίου, αναφέρθηκαν στα προγραμματιζόμενα έργα και στον αναπτυξιακό νόμο και ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ στην εξέλιξη του μεγάλου έργου του Ναυαρίνου στη Μεσσηνία. Ο κ. Philippe MaudΆHui, εκπρόσωπος του νέου φορέα ανάπτυξης τουρισμού της Γαλλίας ATOUT France, αναφέρθηκε στην γαλλική εμπειρία στην πραγματοποίηση μεγάλων τουριστικών έργων με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Στο περιθώριο της ημερίδας διοργανώθηκαν προσωπικές συναντήσεις μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων συμμετεχόντων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024