Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΛίγα τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Ερευνα της The Leading Hotels of the World

Λίγα τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Περιορισμένος είναι στην Ελλάδα ο αριθμός των ξενοδοχείων που μπορούν να προσφέρουν υπερπολυτελή φιλοξενία σε υψηλότατου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες, ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός των τουριστικών προορισμών πολυτελείας σε παγκόσμιο […]

Περιορισμένος είναι στην Ελλάδα ο αριθμός των ξενοδοχείων που μπορούν να προσφέρουν υπερπολυτελή φιλοξενία σε υψηλότατου<...> εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες, ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός των τουριστικών προορισμών πολυτελείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει η “Καθημερινή”.

Ξενοδοχεία τα οποία βάσει των εγκαταστάσεων και προσφερόμενων υπηρεσιών τους θα μπορούσαν να καταταχθούν σε υψηλότερη της ανώτερης κατηγορίας των 5 αστέρων λειτουργούν κατά κύριο λόγο στην Ελούντα, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Αθήνα και, τελευταία, στη Ρόδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Οργανισμού πολυτελούς φιλοξενίας The Leading Hotels of the World Ltd, που εκπροσωπεί περισσότερα από 450 από τα καλύτερα ξενοδοχεία, θέρετρα και spa του κόσμου πολλοί τουρίστες `πολυτελείας` δεν άλλαξαν την απόφαση τους να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ποσοστό 56% δείχνει ότι η κρίση δεν έχει ασκήσει επίδραση στα σχέδια του ταξιδιού τους, ενώ για ένα ποσοστό 15%, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας μπορεί και να αποτελεί ένα κίνητρο για να ταξιδεύσει περισσότερο.

Σε μελέτη της έκθεσης Xenia με θέμα: “Tουρισμός Πολυτελείας: Οι τάσεις παγκόσμια, Οι προοπτικές στην Ελλάδα” αναφέρεται ότι ο τουρισμός πολυτελείας αποτελεί τον πλέον αναπτυσσόμενο τομέα της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, έχοντας το πλεονέκτημα να επηρεάζεται ελάχιστα από τις αρνητικές συγκυρίες στην οικονομία. Το 2006 αντιπροσώπευε, περίπου, το 3% των συνολικών διεθνών τουριστικών αφίξεων με 25 εκατ. αφίξεις, ωστόσο, σε επίπεδο εσόδων ο τουρισμός πολυτελείας αντιπροσώπευε περίπου το 25% των διεθνών τουριστικών εσόδων, υπερβαίνοντας τα 180 δισ. δολ. Οι τουρίστες πολυτελείας έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αναζητούν ποιοτικές εμπειρίες και απαιτούν προσωποποιημένες και «”αποκλειστικές” υπηρεσίες. Η απόκτηση εμπειριών από το ταξίδι και τη διαμονή στο ξενοδοχείο έχει μεγαλύτερη σημασία γιΆαυτούς απΆ ό,τι το κόστος. Η πλειονότητα των πολυτελών ξενοδοχείων και θερέτρων βρίσκεται στις ΗΠΑ, την Καραϊβική, την Ευρώπη την Ασία και τον Ειρηνικό. Το “ευ ζην” κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθιστώντας απαραίτητο το συνδυασμό της πολυτελούς διαμονής με υπηρεσίες Spa, αθλητικών εγκαταστάσεων (πισίνα, γυμναστήριο, γήπεδο γκολφ) και εξεζητημένων εστιατορίων.

Οπως διαπιστώνεται στη μελέτη, μεταξύ άλλων, προκειμένου να διευρύνει η ελληνική αγορά τουρισμού πολυτελείας την πελατειακή της βάση θα πρέπει να στοχεύσει στους “δημιουργικούς” ταξιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν νέες χώρες, να βιώσουν νέες εμπειρίες, να έρθουν σε επαφή με τοπικές παραδόσεις και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.

Πάντως, σε πολλούς αναπτυσσόμενους και δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια νησιωτικούς προορισμούς της χώρας ενώ φυτρώνουν σαν μανιτάρια ενοικιαζόμενα δωμάτια λείπουν, εντελώς, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με θέμα “Η εικόνα του ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας” (Οκτώβριος 2008) στην Ιθάκη, Ικαρία, Οινούσες, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Λειψούς, Λέρο, Νίσυρο, Πάτμο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Αλλόνησο και Σαμοθράκη δε λειτουργούν 5 αστέρων ξενοδοχεία, ενώ ελάχιστος σε κάποια απΆαυτά είναι και ο αριθμός των 4 αστέρων. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις Κυκλάδες με εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024
05/04/2024