Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ ΕΟΤ απαντά στο ΙΤΕΠ και επιμένει: ‘Θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης’

Ο ΕΟΤ απαντά στο ΙΤΕΠ και επιμένει: ‘Θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης’

“Διαμάχη”… για το αν τελικά θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Ο ΕΟΤ με […]

"Διαμάχη"… για το αν τελικά θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων<...>.

Ο ΕΟΤ<.> με χθεσινή ανακοίνωση – απάντησή του, υπογραμμίζει ότι "δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της πραγματικότητας της αγοράς" οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>) για μείωση κατά 3% περίπου των αφίξεων το 2001. Αντίθετα, βεβαιώνει πως οι δικές του θετικές εκτιμήσεις για αύξηση των φετινών αυξήσεων "είναι βάσιμες, τεκμηριωμένες και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς".

Ο ΕΟΤ αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ενδεχομένως στηρίζονται σε μη εξακριβωμένα ή μη επικαιροποιημένα στοιχεία και ότι εν πάση περιπτώσει το Ινστιτούτο δεν έχει γνωστοποιήσει τις πηγές του. Ο Οργανισμός τονίζει ότι από τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί από τις Διευθύνσεις του στο εξωτερικό και τα οποία προέρχονται κυρίως από τους μεγάλους διοργανωτές τουριστικών πακέτων (tour operators), οι κρατήσεις για την Ελλάδα εμφανίζουν θετική εικόνα για όλο το 2001 έναντι του 2000, με μόνη εξαίρεση την Ολλανδία (-5%).

Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΤ, οι κρατήσεις έχουν ανακάμψει σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2001, όταν υπήρχε συγκράτησή τους ή και μείωσή τους (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2000), συνεπώς είναι πιθανό οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ να βασίζονται σε αυτά τα προκαταρκτικά (και άρα μη επικαιροποιημένα) στοιχεία τριμήνου, προτού αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο.

Ειδικότερα, ο ΕΟΤ αναφέρει ότι από τις δύο μεγαλύτερες αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας αναμένεται αύξηση των αφίξεων μέχρι και 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γαλλία και το Βέλγιο η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Από ΗΠΑ και Καναδά μάλιστα η αύξηση εκτιμάται να φθάσει το 15%. Ο ΕΟΤ υπογραμμίζει πως αυτά τα στοιχεία επιβεβαίωσε εξάλλου πλήρως, σε συνάντηση εργασίας στις 22 Μαΐου με τη διοίκηση του ΕΟΤ, και η Διεθνής Ομοσπονδία Τουριστικών Οργανισμών (IFTO), τα μέλη της οποίας διακινούν επτά εκατ. τουρίστες προς τη χώρα μας.

Τέλος, ο ΕΟΤ τονίζει ακόμα πως η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) δεν έχει ακόμα παρουσιάσει συγκεντρωτικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση του 2000, συνεπώς είναι πρόωρο να υπολογίσει το συνολικό αριθμό των τουριστών που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα. Επίσης, ο οργανισμός αναφέρει ότι δεν είναι σωστό να γενικεύει κανείς συμπεράσματα με βάση τις ανησυχίες τουριστικών παραγόντων συγκεκριμένων περιοχών (υπενθυμίζεται ότι το ΙΤΕΠ απηχεί τις απόψεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας), αφού ενδεχόμενη μείωση των αφίξεων σε ορισμένες περιοχές θα υπεραντισταθμιστεί από αυξήσεις σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να προκύψει τελικά θετικό ισοζύγιο αφίξεων.

Εκτιμήσεις και προβλέψεις των Διευθύνσεων ΕΟΤ Εξωτερικού για το 2001 (16 Μαΐου 2001) Αυστραλία
Αυστρία +10%
Βέλγιο & Λουξεμβούργο +10% έως +12%
Γαλλία +10%
Γερμανία +3% έως +5%
Δανία θετική
Ελβετία +5%
Η.Π.Α. +15% έως +16%
Ηνωμένο Βασίλειο +5%
Ιαπωνία +3% έως +16%
Ισπανία πολύ θετική
Ισραήλ θετική
Ιταλία άνω του 10%
Καναδάς θετική
Νορβηγία θετική
Ολλανδία –5%
Ουγγαρία +4%
Πολωνία +11%
Ρωσία θετική
Σλοβακία +3%
Σουηδία θετική
Τσεχία +8%
Φινλανδία θετική

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024