Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΦΛΑΣ στην ΕπικαιρότηταΟ τουρισμός μας, τα χάλια μας και πολλά άλλα…του Περικλή Ν. Λύτρα

ΦΛΑΣ στην ΕπικαιρότηταΟ τουρισμός μας, τα χάλια μας και πολλά άλλα…του Περικλή Ν. Λύτρα

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα
Ο τουρισμός μας, τα χάλια μας και πολλά άλλα…
του Περικλή Ν. Λύτρα

1.
Εκείνοι που έβλεπαν προ διμήνου τον τουρισμό μας με αισιοδοξία, εκείνοι που φορώντας κομματικά γυαλιά εθελοτυφλούσαν για τις αθρόες προελεύσεις αλλοδαπών τουριστών, εκείνοι που αρέσκονταν να βαυκαλίζονται ότι η ακρίβεια είναι « εικονική » και όχι ουσιαστική πραγματικότητα, οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς ( κρατικοί και ιδιωτικοί ) που αρνούνται πεισματικά να αντιμετωπίσουν τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, βλέποντας την πορεία του φετινού Ιουλίου σε επίπεδο επικράτειας ασφαλώς αυτή τη στιγμή θα νοιώθουν τουλάχιστον άβολα…

Οι προβλέψεις τους έπεσαν έξω, τα τουριστικά θέρετρα όλης της χώρας για τον μήνα Ιούλιο έχουν σημαντικότατες μειώσεις, το εξω-ξενοδοχειακό σέρβις πάσχει πολύ σοβαρά, η αισχροκέρδεια βασιλεύει παρά τις όποιες « φοβέρες » του κ. Κ.Κουλούρη οι τουρίστες της ευρωζώνης συγκρίνουν άμεσα τις τιμές λόγω του ευρώ και οι Έλληνες με κόστος 2.000- 2.500 ευρώ για ένα δεκαπενθήμερο 4μελούς οικογένειας και πανάκριβα μεταφορικά στα πλοία κόβουν ημέρες ( ή μήπως βδομάδα 😉 δείχνουν τη φετινή ζοφερή πραγματικότητα …

Βεβαίως οι μονίμως αισιόδοξοι προσδοκούν στον μήνα Αύγουστο (ποιόν Αύγουστο δηλαδή, μέχρι τις 20 του μήνα διαρκεί στην πράξη το πανηγύρι) κυρίως βέβαια σε Κρήτη, Ρόδο και Κυκλάδες και τον όποιο Σεπτέμβριο για να ρεφάρουν, αλλά και στο σημείο αυτό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε επίπεδο χώρας τα πράγματα για τους γνώστες είναι μάλλον απογοητευτικά…

Όταν προ διμήνου-τριμήνου κάποιοι – σαν τον αφελή υπογράφοντα – έκαναν λόγο για το πρόβλημα, για τις μειώσεις των τουριστών σε προ-ολυμπιακή μάλιστα χρονιά, για τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύονται και θα καταστούν άλυτα, οι περισσότεροι κώφευαν. Προ μηνός σ΄ αυτήν εδώ την ηλεκτρονική εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, υπογράμμιζε ακριβώς όσα προ καιρού περιγράφαμε και τότε έλαβά πολλά e-mails και τηλεφωνήματα, που μου επεσήμαιναν, ότι αν κάποια από τα γραφόμενά μου τους φαίνονταν υπερβολικά το προηγούμενο διάστημα, η πιστοποίησή τους από τόσο επίσημα χείλη δεν αφήνουν αμφιβολίες.

Ασφαλώς, όταν δικαιώνεται κάποιος σε δυσμενείς προβλέψεις του, μόνο περήφανος δεν μπορεί να νοιώθει, αντιθέτως η θλίψη είναι αυτή που επικρατεί. Παρ’όλα αυτά θεωρώ, ότι η φετινή εμπειρία μπορεί να αποβεί θ ε τ ι κ ή, αν με τη λήξη της τουριστικής περιόδου καθήσουν όλοι οι αρμόδιοι σ΄ ένα τραπέζι, για πραγματικό διάλογο επάνω στα χρόνια προβλήματα, ώστε να ανιχνευθούν λύσεις.

2.
Τα πρόσφατα γεγονότα-κρούσματα με τις αντινομίες ξένων τουριστών στην Ελλάδα μόνο καινούργια δεν είναι. Κάτι ξέρουν από τον « χουλιγκανισμό » ιδίως των Βρετανών στην Κρήτη και στη Ρόδο εδώ και μια δεκαετία περίπου. Όπως γνωρίζουν σε κάποιες τουριστικές περιοχές ( λ.χ. στη Χερσόννησο ) οι πάντες, ότι ούτε η αστυνομία δεν μπορεί να πλησιάσει εκεί. ΄Η ότι το να κοιμηθεί κάποιος που κάνει διακοπές το βράδυ σ΄ αυτές τις περιοχές αποτελεί πολυτέλεια !

Τα γεγονότα στον Κάβο της Κέρκυρας σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά. ¶λλο τώρα αν αναδείχθηκαν μέσω μιας σκανδαλοθηρικής εφημερίδας, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια να το κάνουν τρίτη είδηση στα δελτία τους για ευνόητους λόγους. Κι αν οι κάτοικοι δεν επενέβαιναν, η δημόσια σεξουαλική επίδειξη-δωρεάν θέαμα με την προσδοκία επιχειρηματικού κέρδους θα συνεχιζόταν ακόμη !

Τι εικόνα βγάζει ο ελληνικός τουρισμός προς τα έξω με τέτοια φαινόμενα, τα οποία κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από την άμεση τηλεοπτική εικόνα και τα πρωτοσέλιδα εν όψει μάλιστα της Ολυμπιάδας του 2004 ; Και ποιος θα ασχοληθεί άλλωστε με τέτοιες «λεπτομέρειες» ;

3.
Μέσα σ΄ όλη αυτήν πραγματικότητα οι πολέμιοι του τουρισμού – και δη του μαζικού τουρισμού – παίρνουν τις ευκαιρίες να κτυπήσουν τον κλάδο, άλλωστε θεωρητικά-φιλοσοφικά ( κυρίως σε σχέση με τις ανθρώπινες συσσωρεύσεις και τις οικολογικές επιπτώσεις ) και άλλοτε σε προσωπικό επίπεδο ( ιδίως σε σχέση με τις διαφορετικές προτιμήσεις καθενός στην επιλογή του είδους των διακοπών ), παραγνωρίζοντας την οικονομική σημασία του κλάδου στην τοπική, στην περιφερειακή και εν τέλει στην εθνική οικονομία, τις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζομένων που υπηρετούν σ΄ αυτόν, τη συμβολή του στη μείωση της ανεργίας, κ.ο.κ.

Ο ελληνικός Τύπος του Ιουλίου φιλοξένησε πάμπολλα τέτοια άρθρα ασχέτων και αδαών
περί τον τουρισμό – πλην όμως ανηκόντων στην κατηγορία των λεγόμενων « επωνύμων », που καλώς ή κακώς διαμορφώνουν την κοινή γνώμη – τα οποία μόνο ζημιά προκαλούν στον τουρισμό.

Δυστυχώς και αυτά « λεπτομέρειες » είναι για κάποιους !

4.
Σαντορίνη S.O.S. « Κάπου στην Πατρίδα μας υπάρχει ένα Μοναστήρι, που οι καμπάνες του χτυπούν ανάμεσα σε κεραίες και καλώδια…», λέει το καλαίσθητο οκτασέλιδο έντυπο που κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Αιτία η καταστροφή της Μονής του Προφήτη Ηλία στον ορεινό όγκο της Σαντορίνης μέσα σ΄ ένα δάσος κεραιών του Ο.Τ.Ε, της COSMOTE και της ΕΡΤ – συμπτωματικά ; «μεγάλων χορηγών» της Ολυμπιάδας του 2004. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τρεις δικαστικές αποφάσεις του δικαίωσε τη Μονή, αλλά η οι αποφάσεις δεν εκτελούνται, ενώ με συμπαράσταση των φορέων και υπογραφές όλου του νησιού έγινε προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο !

Ήμουνα στη Σαντορίνη προ ημερών και από τις όλως διάσημες παραλίες του νησιού το πρόβλημα είναι ορατό από χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες. Αν δε δει κάποιος τις φωτογραφίες της Μονής στο προαναφερόμενο έντυπο, σίγουρα θα ανατριχιάσει. Για εκείνους που μπορεί να ευαισθητοποιηθούν, η διεύθυνση είναι : Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Προφήτου Ηλία Θήρας, Πύργος Θήρας 84700, τηλ.-φαξ : 22860-31210.

Και αυτά τα θέματα έχουν άμεση σχέση με τον πολύπαθο ελληνικό τουρισμό πέραν όλων των άλλων θεμάτων που βεβαίως προκύπτουν.

Καλές διακοπές σε όλες και όλους.

Υ.Γ.
Δεν μπορώ, παρά να κάνω μνεία μέσα από τη στήλη μου, στην ανώνυμη ηλεκτρονική επιστολή, που εστάλη μέσω του Διαδικτύου και να επισημάνω, ότι οι συντάκτες αυτής οι οποίοι καλυπτόμενοι κάτω από την ανωνυμία τους χρησιμοποίησαν άθλιες μεθόδους προσβολής της προσωπικότητας και του πρωτοφανούς διασυρμού ανθρώπων, που επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα και μέσα από πολλές και διαφορετικές θέσεις και ιδιότητες πρόσφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ελληνικό τουρισμό, αφήνονται στην κρίση όλων στον τουριστικό κλάδο, όπως και στην ελληνική Δικαιοσύνη, που έχει ήδη επιληφθεί του θέματος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024