Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΣΕΤΚΕ: 'Πρωταπριλιάτικο αστείο οι καταγγελίες εναντίον μας'

ΣΕΤΚΕ: 'Πρωταπριλιάτικο αστείο οι καταγγελίες εναντίον μας'

Συγκεκριμένες ομοσπονδίες καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΣΕΤΚΕ 'για ερασιτεχνισμό, απουσία από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, για εφαρμογή παράνομου καταστατικού και πολλά ακόμη αναληθή και ανυπόστατα', όπως λέει η Συνομοσπονδία.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), με μια μακροσκελέσταστη ανακοίνωση, απαντά σε καταγγελίες συγκεκριμένων ομοσπονδιών εναντίον της. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΣΕΤΚΕ:

“Μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις καταγγελίες συγκεκριμένων ομοσπονδιών εναντίον της διοίκησης της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας, κατά τη συνήθη τακτική της λασπολογίας, την οποία ακολουθούν.

Ανυπόστατες και αβάσιμες καταγγελίες που βλάπτουν την ομόνοια και τη συσπείρωση του φορέα και κατ’επέκταση του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων και για τις οποίες οι διοίκηση της Συνομοσπονδίας θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίων όσων τη συκοφαντούν.

Καταρχάς, οι εκλογές και το συνέδριο της Συνομοσπονδίας υλοποιήθηκαν με βάση όλες τις νόμιμες διαδικασίες, κάτι, φυσικά, που δεν άρεσε σε όλους όσοι τόσα χρόνια είχαν μάθει να λειτουργούν υπό συνθήκες ανομίας και αδιαφάνειας. Οι ίδιοι οι οποίοι κατηγορούν τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των αποθεματικών του ταμείου της ΣΕΤΚΕ, είναι αυτοί που υποκινούνται ή “συμμαχούν” με εκείνους που επί σειρά ετών, κατά το παρελθόν, ακολουθούσαν αυτήν τη μέθοδο. Δυστυχώς, όμως, για τους ίδιους η διοίκηση της Συνομοσπονδίας εφαρμόζει τις αρχές της χρηστής διαχείρισης. Για πρώτη φορά καταγράφεται κάθε οικονομική εισροή και εκροή και, φυσικά, οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζονται και εγκρίνονται, τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και από τη Γενική Συνέλευση. Σημειωτέον δε, για πρώτη φορά προϋπολογισμός στη Συνομοσπονδία εφαρμόστηκε την τελευταία τριετία.

Οι ίδιοι που σε μία ανακοίνωση-τραγέλαφο κατηγορούν τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας για ερασιτεχνισμό, απουσία από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, για εφαρμογή παράνομου καταστατικού και πολλά ακόμη αναληθή και ανυπόστατα.

Είναι οι ίδιοι, και κατονομάζουμε οι ομοσπονδίες Θεσσαλίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Χαλκιδικής, οι οποίες, ενώ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου, αφού βάσει καταστατικού της Συνομοσπονδίας είχαν το δικαίωμα και να ενημερωθούν σχετικά, μέσω διαλόγου, εντούτοις προτίμησαν να συνταχθούν με την ομοσπονδία Εύβοιας και την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων (οι οποίες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, πάντα βάσει καταστατικού της ΣΕΤΚΕ) και να επιδοθούν σε έναν αγώνα λασπολογίας.

Είναι οι ίδιοι, οι οποίοι, ως φαίνεται, εκπροσωπούν συγκεκριμένες πολιτικές συντεχνίες και επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη του κλάδου και την υλοποίηση των καινοτόμων δράσεων που έχουμε εξαγγείλει (σ.σ. SMOTEL, Τουρισμός Εμπειρίας, κ.ο.κ.).

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, καταρχάς πρέπει να πούμε ότι, η Συνομοσπονδία αριθμεί συνολικά 19 Ομοσπονδίες μέλη, από τις οποίες οι 4 δεν προχώρησαν  στις νόμιμες διαδικασίες βάση καταστατικού της ΣΕΤΚΕ για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο 23ο Συνέδριο της ΣΕΤΚΕ (διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για την Συνομοσπονδία).
Κατόπιν αυτού, στο συνέδριο στις 30-3-2019 είχαν δικαίωμα συμμετοχής αντιπρόσωποι από 15 Ομοσπονδίες. Μετά και την απόφαση του συνεδρίου για αποβολή της ‘Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων “Ο Αριστοτέλης”’, δικαίωμα συμμετοχής για τις αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου είχαν οι 14 νομιμοποιημένες ομοσπονδίες όπου από αυτές, συμμετείχαν 11 ομοσπονδίες, δηλαδή η πλειοψηφία τους.

Όσον αφορά στα τελευταία γεγονότα, που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 23ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας και της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., γεγονότα που αμαυρώνουν την εικόνα του φορέα, αλλά και συνολικά του κλάδου, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Η ΣΕΤΚΕ, τον Νοέμβριο του 2016, στο 20ο Έκτακτο Ετήσιο Συνέδριό της, που είχε ως μοναδικό θέμα την τροποποίηση του καταστατικού της προχώρησε σε τροποποίηση των άρθρων του, το οποίο ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία, ακόμη και από τις ομοσπονδίες που σήμερα με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν το καταστατικό ως παράνομο.

Σε συνέχεια αυτού, στις 06/05/2018 αποφασίστηκε ομόφωνα από το  Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ όλες οι ομοσπονδίες-μέλη της να προχωρήσουν σε εναρμόνιση των καταστατικών τους με αυτό της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του 2019. Άλλωστε, η εναρμόνιση των καταστατικών των ομοσπονδιών-μελών με το περιεχόμενο του καταστατικού της ΣΕΤΚΕ, είναι υποχρέωσή τους, όπως ορίζεται ρητά στην παρ. 2 του άρθρου 8 του καταστατικού της Συνομοσπονδίας.

Είναι, μάλιστα, άξιο απορίας το γεγονός ότι, από τις έξι ομοσπονδίες που αιτούνται τροποποίηση του καταστατικού της ΣΕΤΚΕ, οι ομοσπονδίες Ζακύνθου και Θεσσαλίας, έχουν προβεί ήδη σε εναρμόνιση του καταστατικού τους, η ομοσπονδία Κέρκυρας έχει αποστείλει στη ΣΕΤΚΕ απόσπασμα πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της με το οποίο αποδέχεται πλήρως το καταστατικό της Συνομοσπονδίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πρόσφατη τροποποίησή του με την υπ. αριθμ. 122/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Η ομοσπονδία Εύβοιας, με e-mail που απέστειλε η πρόεδρός της κα Βογιατζή προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ, ενημέρωνε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εκλογές και σε εναρμόνιση του καταστατικού της με αυτό της Συνομοσπονδίας.

Από την άλλη, η Παγκρήτια ομοσπονδία, στην οποία αυτοαποκαλείται πρόεδρος ο κ. Ιωάννης Κουκουράκης, δεν είχε προχωρήσει σε αρχαιρεσίες και δεν είχε αποστείλει τα νομιμοποιητικά της έγγραφα στη Συνομοσπονδία.

Όσον αφορά στην πρώην Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, ενώ ο πρόεδρός της κ. Χαδαλής και οι αντιπρόσωποί της είχαν ψηφίσει θετικά την τροποποίηση του καταστατικού της Συνομοσπονδίας, το 2016, όχι μόνο δεν προέβη στην εναρμόνιση του καταστατικού της με εκείνο της ΣΕΤΚΕ, αλλά προχώρησε σε αλλαγή της επωνυμίας της σε |Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων “Ο Αριστοτέλης”|, κάτι που δεν συνάδει με το ρόλο ενός δευτεροβάθμιου οργάνου. Μάλιστα, στο καταστατικό της αναγράφεται  ότι έχει δικαίωμα να δημιουργεί παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, ότι τα μέλη της θα αποφασίζουν σε ποιο τριτοβάθμιο όργανο θα εντάσσονται, ενώ δεν αναφέρεται και ως μέλος της ΣΕΤΚΕ ως όφειλε βάσει του καταστατικού της Συνομοσπονδίας. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι ποιοι κρύβονται πίσω από όλα αυτά και ποια πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούν;

Μήπως οι κύριοι που συνυπογράφουν την επιστολή επιθυμούν να ανακαλέσουν την ψήφο τους, όπως ζήτησε και ο κ. Χαδαλής στο Δ.Σ. και Συμβούλιο Διοικήσεων του Ιανουάριου του 2018, ο οποίος αιτήθηκε να ανακληθούν όλες οι θετικές ψήφοι που είχε δώσει έως τότε, με την αιτιολογία ότι -άκουσον-άκουσον- ενεργούσε κάτω από ψυχολογική πίεση.

Σημειωτέον, μάλιστα, το νέο καταστατικό της η ομοσπονδία Χαλκιδικής το απέστειλε στη ΣΕΤΚΕ μετά από 4 μήνες, ενώ με βάση το καταστατικό της Συνομοσπονδίας, οι ομοσπονδίες οφείλουν να ανακοινώνουν  οποιαδήποτε μεταβολή – αλλαγή τους στη ΣΕΤΚΕ, μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Στο σημείο αυτό, η ΣΕΤΚΕ, ως όφειλε, πάντα βάσει του καταστατικού της, ζήτησε από την εν λόγω ομοσπονδία να δώσει εξηγήσεις και το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού της συμβουλίου, στις 03.11.18, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, όπου και προσκλήθηκε ο πρόεδρος της και μέλος του Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ, κ. Δημήτρης Χαδαλής, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Οι εξηγήσεις  που εδόθησαν, τόσο εγγράφως, όσο και αυτοπροσώπως από τον κ. Χαδαλή, ήταν πως ο μοναδικός λόγος για την αλλαγή της επωνυμίας σε Πανελλήνια έγινε προκειμένου να μπορεί αυτή να ενταχθεί σε προγράμματα ΕΠΑνΕΚ, στα οποία έχουν δικαίωμα να ενταχθούν μόνο Πανελλήνιου χαρακτήρα σωματεία. Να διεκδικήσει δηλαδή κονδύλια με παράνομες διαδικασίες από το δημόσιο, θέμα για το οποίο οφείλουμε να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη.

Οι παραπάνω εξηγήσεις του κ. Χαδαλή όπως ήταν αυτονόητο, δεν έπεισαν το σώμα, έτσι,  ζητήθηκε από την ομοσπονδία του να προβεί σε αφαίρεση του όρου “Πανελλήνια” από την ονομασία της και να προχωρήσει σε πλήρη εναρμόνιση του καταστατικού της με αυτό της ΣΕΤΚΕ, σε διαφορετική περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας θα ζητούσε την αποβολή της ομοσπονδίας από τις ομοσπονδίες – μέλη της, κάτι για το οποίο και δεσμεύτηκε ο κ. Χαδαλής.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε ξανά στην από 26-01-2019 συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ, στην οποία ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χαλκιδικής, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα ληφθεί σχετική απόφαση κατά τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας, που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, στις 31-01-2019 με την υπ. αριθμ. 460 επιστολή του, το Δ.Σ. της ομοσπονδίας Χαλκιδικής ενημέρωνε τη ΣΕΤΚΕ ότι δεν θα προβεί σε αλλαγή του καταστατικού της, αφού αυτό πληροί όλες τις προδιαγραφές εγκυρότητας και νομιμότητας.

Σε συνέχεια αυτού, η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ, εφαρμόζοντας το άρθρο 6 του καταστατικού της, έθεσε στη Γενική της Συνέλευση, θέμα “Αποβολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, έως ότου εναρμονίσει το καταστατικό της με αυτό της ΣΕΤΚΕ”.

Επίσης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ, στις 26-01-2019, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή του 23ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου και των αρχαιρεσιών της Συνομοσπονδίας το διήμερο της 30ης και 31ης  Μαρτίου. Βάσει του καταστατικού της ΣΕΤΚΕ, για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι ομοσπονδίες-μέλη της, θα πρέπει να έχουν προβεί σε αρχαιρεσίες και να έχουν καταθέσει τα νόμιμα δικαιολογητικά τους 30 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Δεδομένου ότι η διοίκηση του φορέα επιθυμούσε τη συμμετοχή  όλων των ομοσπονδιών, τόσο στις εργασίες του συνεδρίου της, όσο και στην εκλογική διαδικασία, αποφασίστηκε, επίσης ομόφωνα, με τη συμμετοχή και των κ.κ. Κουκουράκη, Χαδαλή και Κατσαρού, οι οποίοι είναι μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ και οι οποίοι συνυπογράφουν την επιστολή, να ερωτηθούν όλες οι ομοσπονδίες-μέλη της ΣΕΤΚΕ εάν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εναρμόνισης των καταστατικών τους και εκλογής των οργάνων τους έως τις 10 Μαρτίου 2019, δίνοντάς τους παράταση 10 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση πρόταση της διοίκησης της ΣΕΤΚΕ ήταν να μετατεθούν οι αρχαιρεσίες για αργότερα, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ομοσπονδίες.

Επειδή κάποιες ομοσπονδίες δεν ανταποκρίθηκαν, εντός της προθεσμίας, στην υποχρέωση αυτή, με την από 12-03-2019 απόφαση του Δ.Σ. της ΣΕΤΚΕ δόθηκε νέα παράταση, άλλες 5 ημέρες, έως τις 15 Μαρτίου 2019, για την αποστολή των νομιμοποιητικών τους εγγράφων.

Εντούτοις, ακόμη και μετά τη νέα παράταση, 4 ομοσπονδίες -Εύβοιας, Παγκρήτια, Λέσβου και Άπτερα-, δεν απέστειλαν τα απαραίτητα, ως όφειλαν, νομιμοποιητικά τους έγγραφα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ως εκ τούτου, οι 4 αυτές ομοσπονδίες δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και ενημερώθηκαν γι’ αυτό εγγράφως.

Οι ομοσπονδίες Λέσβου και Άπτερα, γνωρίζοντας ότι δεν είχαν το δικαίωμα να παραστούν στην εκλογική διαδικασία, δεν προσήλθαν σε αυτή, σε αντίθεση με την ομοσπονδία Εύβοιας και την  Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων, την οποία εκπροσωπεί ο κ, Ιωάννης Κουκουράκης, οι οποίοι σε συνεννόηση με την ομοσπονδία Κέρκυρας και τον πρόεδρό της, κ. Περικλή Κατσαρό, προσήλθαν στο συνέδριο με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν θέμα και απώτερο σκοπό την ακύρωση των εκλογών.

Κατόπιν των ανωτέρω και ενημέρωσης που είχε η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ ότι οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων ομοσπονδιών είχαν πρόθεση να εισέλθουν παράνομα στο Συνέδριό της, ζήτησε από το ξενοδοχείο στο οποίο διεξάγονταν οι εργασίες του Συνεδρίου και οι αρχαιρεσίες, να φροντίσει για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής τους. Η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στους νόμιμους αντιπροσώπους της από όλη την Ελλάδα, που έδωσαν το παρόν, δαπανώντας και χρόνο και χρήματα.

Στις 30/03/19, όχι μόνο δεν αποκλείστηκε καμία από τις ομοσπονδίες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εργασίες του Συνεδρίου, αλλά αντιθέτως και οι 4 ομοσπονδίες -Κέρκυρας, Ζακύνθου, Θεσσαλίας και Χαλκιδικής- προσήλθαν και υπέγραψαν τη συμμετοχή τους, όμως στη συνέχεια έθεσαν εκβιαστικά ως όρο για την παραμονή τους στις εργασίες του συνεδρίου να λάβουν μέρος σε αυτές, η ομοσπονδία Εύβοιας και η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων. Μάλιστα, παρανόμως υφάρπαξαν τα έγγραφα της συμμετοχής τους, τα οποία είχαν υπογράψει, από τη γραμματεία του συνεδρίου.

 Ήταν προφανές ότι σκοπός των εκπροσώπων των ομοσπονδιών αυτών ήταν να πιέσουν ώστε στις αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου να λάβουν μέρος και μη νόμιμοι αντιπρόσωποι, ακολουθώντας την τακτική της αδιαφάνειας, την οποία είχαν συνηθίσει να ακολουθούν έως τώρα.

Όμως η νέα διοίκηση της ΣΕΤΚΕ, η οποία από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε ως βασική της προτεραιότητα τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στο σύνολο των εργασιών λειτουργίας του φορέα, δεν επέτρεψε να συνεχιστούν τα φαινόμενα αυτά κι έτσι οι εργασίες του συνεδρίου και οι αρχαιρεσίες προχώρησαν κανονικά, όπως ορίζει το καταστατικό της ΣΕΤΚΕ, μόνο με τη συμμετοχή των νομιμοποιημένων αντιπροσώπων της.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, για την αποχώρηση μιας ομοσπονδίας-μέλους της ΣΕΤΚΕ απαιτείται απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης και όχι οι κραυγαλέες φωνές ορισμένων, προς χάριν εντυπωσιασμού.

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και πρωταρχικός στόχος της διοίκησης της Συνομοσπονδίας ήταν και παραμένει η ενότητα του φορέα, αφού μόνο έτσι μπορούν να επιλυθούν. Κάνοντας στην άκρη πολιτικά, επιχειρηματικά και οικονομικά μικροσυμφέροντα και συντεχνίες, αλλά και εμπάθειες, να πορευθούμε ενωμένοι και με κοινό στόχο και όραμα. Στόχο στον οποίο έμεινε προσηλωμένη η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ, γι’αυτό και είχε σαν αποτέλεσμα, την τελευταία τριετία, ο φορέας να επιτύχει μία σειρά από νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές, οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ, τόσο από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, κ. Παναγιώτη Τοκούζη, όσο κι από την υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, η οποία ήταν επίσημη ομιλήτρια“.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024