Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦυτοπλαγκτόν και επιπλέοντα απορρίμματα «λερώνουν» την εικόνα της Θεσσαλονίκης
Περιβάλλον

Φυτοπλαγκτόν και επιπλέοντα απορρίμματα «λερώνουν» την εικόνα της Θεσσαλονίκης

Από το 2019 γίνεται και μια προσπάθεια καταγραφής για τα επιπλέοντα απορρίμματα, όπου, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα. Εικόνες με σκουπίδια στην επιφάνεια του Θερμαϊκού καταγράφονται συχνά στο παραλιακό μέτωπο.

Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων παρακολουθεί μηνιαίως την ποιότητα της θάλασσας στον όρμο της Θεσσαλονίκης και καταγράφει με εξειδικευμένες μετρήσεις την αφθονία του φυτοπλαγκτόν.

H συνεχιζόμενη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η οποία ξεκίνησε το 2016, παρακολουθεί βασικά φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της θάλασσας του Θερμαϊκού σε διαρκή βάση. Οι μετρήσεις γίνονται κάθε μήνα από σκάφος σε δέκα σημεία του Θερμαϊκού, τα πέντε ανοιχτά της θάλασσας και τα πέντε παράκτια, όπου γίνονται δειγματοληψίες. Συγκεκριμένα, παρακολουθούνται βιολογικές παράμετροι, όπως το φυτοπλαγκτόν και η χλωροφύλλη και φυσικοχημικές παράμετροι, όπως η θερμοκρασία, η διαφάνεια του νερού, το διαλυμένο οξυγόνο, η αλατότητα, η αγωγιμότητα και τα θρεπτικά ιόντα. Σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, σταθερά τα τελευταία έτη, οι τιμές των βιολογικών (συγκέντρωση χλωροφύλλης και αφθονία φυτοπλαγκτού) και φυσικοχημικών στοιχείων (θρεπτικά ιόντα: νιτρικά, αμμωνιακά, φωσφορικά) κατατάσσουν τα νερά της θάλασσας στον όρμο της Θεσσαλονίκης σε υψηλή μεσότροφη έως και εύτροφη κατάσταση.

Το προσεχές διάστημα μάλιστα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου πρόκειται να προχωρήσει στην υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο Γουλανδρή. Σκοπός η συνέχιση και απρόσκοπτη παρακολούθηση της ποιότητας της θάλασσας στον όρμο της Θεσσαλονίκης, μέσα από μετρήσεις και δειγματοληψίες, η παρακολούθηση του φαινομένου του ευτροφισμού και η διερεύνηση των ειδών του φυτοβένθους της περιοχής, πληροφορία, όπως επισημαίνεται από την αρμόδια διεύθυνση του δήμου, απαραίτητη για την ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης της θάλασσας.

Από το 2019 γίνεται και μια προσπάθεια καταγραφής για τα επιπλέοντα απορρίμματα, όπου, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα. Εικόνες με σκουπίδια στην επιφάνεια του Θερμαϊκού καταγράφονται συχνά στο παραλιακό μέτωπο. Μάλιστα, στη μάχη για τον καθαρισμό της επιφάνειας ρίχτηκε από τις προηγούμενες ημέρες και το θαλάσσιο drone «Χαλκιόπη», το οποίο θα λειτουργεί επικουρικά και πιλοτικά έως τον Ιούνιο. Το θαλάσσιο μη επανδρωμένο μικρό σκάφος ήταν χορηγία προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ο κύριος καθαρισμός της επιφάνειας γίνεται από το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη». Το ειδικά εξοπλισμένο πλοιάριο βγαίνει στα νερά του Θερμαϊκού δύο φορές την εβδομάδα για έξι ώρες ημερησίως, σε μία έκταση από το Δέλτα Αξιού έως το Μέγαρο Μουσικής.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024