Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ ΕΕ προτείνει (επιτέλους) κανόνες οδήγησης και χρόνου ανάπαυσης κατάλληλους για τον τουρισμό με πούλμαν
Τουριστικά πούλμαν

Η ΕΕ προτείνει (επιτέλους) κανόνες οδήγησης και χρόνου ανάπαυσης κατάλληλους για τον τουρισμό με πούλμαν

Έως σήμερα, οι οδηγοί τουρισμού πούλμαν υπόκεινταν στις ίδιες διατάξεις για τον χρόνο οδήγησης και ανάπαυσης με τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα, αν και η εργασία τους διαφέρει σημαντικά από τους άλλους τρόπους μεταφοράς ως προς τη λειτουργία και τα πρότυπα οδήγησης.

Οι οδηγοί τουρισμού πούλμαν προσαρμόζουν τα ταξίδια τους ανάλογα με τον “ρυθμό” των επιβατών τους. Αυτό σημαίνει περισσότερα διαλείμματα και στάσεις κατά τη διαδρομή και συνδυασμό μακρύτερων ταξιδιών (στην αρχή και στο τέλος περιηγήσεων μεγάλων αποστάσεων) και μικρότερων ταξιδιών (κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων), με μέσο χρόνο οδήγησης περίπου 4,5 έως 5 ώρες την ημέρα.

Οι διαπραγματεύσεις για το “Πακέτο 1 για την Κινητικότητα” κατέληξαν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ των νομοθετών, που επικεντρώθηκε κυρίως στη μεταφορά εμπορευμάτων. Αυτό άφησε τους οδηγούς τουρισμού πούλμαν με κανονισμούς οδήγησης και χρόνου ανάπαυσης που δεν ταιριάζουν στην εργασία τους, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός  Οδικών Μεταφορών IRU – World Road Transport Organisation, ο οποίος και χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και που θα ωφελήσει τους οδηγούς, τους επιβάτες και τους φορείς του τουρισμού πούλμαν.

Έως σήμερα, οι οδηγοί τουρισμού πούλμαν υπόκεινται στις ίδιες διατάξεις για τον χρόνο οδήγησης και ανάπαυσης με τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα. Ωστόσο, η εργασία τους διαφέρει σημαντικά από τους άλλους τρόπους μεταφοράς ως προς τη λειτουργία και τα πρότυπα οδήγησης, καθώς επηρεάζονται σημαντικά από τα δρομολόγια και τις προσδοκίες των επιβατών τους.

Raluca Marian, Director of EU Advocacy, IRU

Η Raluca Marian, Director of EU Advocacy του IRU δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά την έγκριση των διατάξεων του “Πακέτου 1 για την Κινητικότητα”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε επιτέλους ότι οι ισχύοντες κανόνες δεν ταιριάζουν στον τομέα της περιστασιακής μεταφοράς επιβατών και έχει κάνει καλές προτάσεις για να διορθωθεί η κατάσταση. Οι στοχευμένες και συγκεκριμένες διατάξεις για τον χρόνο οδήγησης και ανάπαυσης για τον τουρισμό με πούλμαν θα επιτρέψουν στους οδηγούς να αντιδρούν καλύτερα σε καταστάσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, ενώ παράλληλα θα μειώσουν σημαντικά το άγχος που προκαλείται από κανόνες που δεν ταιριάζουν στον τουρισμό», πρόσθεσε.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι κανόνες που αφορούν στον τουρισμό μπορούν μόνο να ενισχύσουν την ασφάλεια και την ικανοποίηση των πελατών. Το μερίδιο του τουρισμού γκρουπ με πούλμαν αναμένεται να αυξηθεί δεδομένου του θετικού του αντίκτυπου τόσο στην απασχόληση όσο και στο περιβάλλον. Όσον αφορά στην απαλλαγή των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές CO2 και σε σχέση με τη μαζική μεταφορά επιβατών, αυτό είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί, λέει ο IRU.

«Καλούμε τώρα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν σθεναρά την πρόταση και να επιφέρουν μια σημαντική αλλαγή στον τομέα του τουρισμού με πούλμαν, ειδικά για τους οδηγούς», τόνισε η Raluca Marian. «Η πρόταση της Επιτροπής θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας ευθυγραμμίζοντας το πρόγραμμα των οδηγών με τις προσδοκίες των επιβατών. Είναι μια φρέσκια πνοή για έναν τομέα που επηρεάστηκε σοβαρά από την πανδημία του COVID-19», κατέληξε.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024