Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει τους διαγωνισμούς “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα” και “Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού” 2025 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει τους διαγωνισμούς “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα” και “Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού” 2025 

EU

Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει δύο νικητές, την “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2025” και τον “Ευρωπαϊκό Πράσινο Πρωτοπόρο Έξυπνου Τουρισμού 2025”, οι οποίοι θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2025.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει την έκδοση 2025 των διαγωνισμών Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού και Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού. Οι τουριστικοί προορισμοί σε όλη την Ευρώπη καλούνται να υποβάλουν τις καινοτόμες πρακτικές τους για έξυπνο και βιώσιμο τουρισμό, ώστε να γίνουν κορυφαία παραδείγματα στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Ως το τρίτο μεγαλύτερο “οικοσύστημα” της ΕΕ, ο τουρισμός διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η πρωτοβουλία Έξυπνος Τουρισμός αναγνωρίζει πόλεις που εφαρμόζουν νέα ψηφιακά εργαλεία και πρακτικές, όπως ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στους επισκέπτες, βιώσιμη ανάπτυξη και υποστήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας και των τοπικών ταλέντων. Με αυτούς τους διαγωνισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί και βραβεύει το μέλλον του έξυπνου και βιώσιμου τουρισμού στην Ευρώπη.

Προκειμένου να διεκδικήσουν τους τίτλους του 2025, οι πόλεις καλούνται να παρουσιάσουν τις καινοτόμες τουριστικές πρακτικές τους και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω μιας διαδικτυακής φόρμας. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν αρχικά από μια επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών. Στο δεύτερο στάδιο, οι πόλεις που θα επιλεγούν θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον μιας ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής.

Και οι δύο διαγωνισμοί είναι ανοιχτοί τόσο σε πόλεις σε ολόκληρη την ΕΕ, όσο και στις χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ενιαίας Αγοράς (ΠΕΑ) – πρώην πρόγραμμα COSME.

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2025  – Smart gets you further

Ο διαγωνισμός Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού έχει αποδεδειγμένη επιτυχία. Η διοργάνωση Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2025 είναι η έκτη διοργάνωση του διαγωνισμού. Το Δουβλίνο επιλέχθηκε ως Έξυπνη Πρωτεύουσα του 2024. Η Πάφος και η Σεβίλλη επιλέχθηκαν ως οι πρωτεύουσες του 2023, το Μπορντό και η Βαλέντσια  ως πρωτεύουσες του 2022, το Γκέτεμποργκ και η Μάλαγα ως πρωτεύουσες του 2020, ενώ το Ελσίνκι και η Λυών κέρδισαν τον εναρκτήριο διαγωνισμό και κατέκτησαν από κοινού τους τίτλους του 2019. Από το 2024, υπάρχει μόνο ένας νικητής του διαγωνισμού “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού” λόγω αλλαγής των κανόνων του διαγωνισμού, ενώ στις προηγούμενες διοργανώσεις υπήρχαν δύο νικητές ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2025 θα λάβει εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding καθ’όλη τη διάρκεια του 2025, η οποία θα “αφηγηθεί” την ιστορία των εξαιρετικών, έξυπνων και καινοτόμων πρακτικών που την έκαναν να ξεχωρίσει και να κερδίσει. Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο, ένα μεγάλο γλυπτό που θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση, ποικίλες δραστηριότητες προώθησης και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και διεθνώς. Η νικήτρια πόλη θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενταχθεί σε ένα αναπτυσσόμενο και ενεργό δίκτυο έξυπνων προορισμών που είχαν προκριθεί στις πέντε προηγούμενες εκδόσεις του διαγωνισμού, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να μάθουν ο ένας από τον άλλο.

Ο διαγωνισμός Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι ανοικτός σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Ευρωπαϊκός Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025 – Green leads the way

Ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Πρωτοπόρος  Έξυπνου Τουρισμού είναι ο διάδοχος του διαγωνισμού Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας (European Destinations of Excellence – EDEN), ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2007 για να επιβραβεύσει μη παραδοσιακούς, ανερχόμενους προορισμούς βιώσιμου τουρισμού στην Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός βασίζεται στην αρχή της προώθησης της ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού σε μικρότερους προορισμούς, ο οποίος προσφέρει αξία στην οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Η ανάδειξή της σε Ευρωπαϊκό Πράσινο Πρωτοπόρο  Έξυπνου Τουρισμού 2025 θα επιτρέψει στην νικήτρια πόλη να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, να ενισχύσει το προφίλ της ως ποιοτικός ταξιδιωτικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες και δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.

Ο διαγωνισμός Πράσινος Πρωτοπόρος είναι ανοικτός σε πόλεις με πληθυσμό μεταξύ 25.000 – 100.000 κατοίκων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024