Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣημαντικές προοπτικές για τον συνεδριακό τουρισμό από την Βρετανία έδειξε η μελέτη του ΕΟΤ

Σημαντικές προοπτικές για τον συνεδριακό τουρισμό από την Βρετανία έδειξε η μελέτη του ΕΟΤ

Το πρόγραμμα αλληλοενημέρωσης, προβληματισμού, επιμόρφωσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού κινήτρων στην Ελλάδα παρουσιάσθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΕΟΤ κατά […]

Το πρόγραμμα αλληλοενημέρωσης, προβληματισμού, επιμόρφωσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και του<...> τουρισμού κινήτρων στην Ελλάδα παρουσιάσθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΕΟΤ κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, σε χαιρετισμό του που διαβάσθηκε, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα αυτό θα είναι κοιτίδα αλληλοπληροφόρησης για το καλό του ελληνικού τουρισμού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως τα θέματα που θα καλύψει το πρόγραμμα είναι οι εξειδικευμένες μορφές τουρισμού ανά περιφέρεια και ανά προϊόν, καθώς και οι έρευνες των τουριστικών αγορών.

Η Ελλάδα, ανέφερε στο μήνυμα του ο υπουργός Ανάπτυξης, διεκδικεί επάξια, πλέον, το μερίδιο της στην διεθνή συνεδριακή αγορά, έχοντας να προσφέρει, πέρα από το φυσικό και πολιτισμικό της περιβάλλον – ως τουριστικός προορισμός – μια οργανωμένη και συνεχώς βελτιωμένη υποδομή σε συνεδριακούς χώρους υψηλής ποιότητας.

Η υποδομή, πρόσθεσε ο κ. Τζοχατζόπουλος, θα συμπληρωθεί σύντομα με το μεγάλο συνεδριακό κέντρο στην θέση του παλαιού Αερολιμένα Ελληνικού.

Καταλήγοντας ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε επίσης, μεταξύ των άλλων:

  • η είσοδος της Ελλάδας στην άκρως ανταγωνιστική διεθνή τουριστική αγορά δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Ο διεθνής ανταγωνισμός των προσφερομένων υπηρεσιών και των πακέτων τιμών μεταξύ συνεδριακών προορισμών είναι μεγάλος. Για την διείσδυση αυτή στην αγορά θα βοηθήσουν και τα Convention Bureau, τα οποία θα γίνουν πραγματικότητα στην χώρα μας.
  • Η προσπάθεια που καταβάλει ο ΕΟΤ για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδομών συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα και που θα καθιερώσει τη χώρα μας σαν συνεδριακό προορισμό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικότερα για μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες εποχή.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Γιάννης Πατέλλης ανέπτυξε το πρόγραμμα ημερίδων και σεμιναρίων του Οργανισμού που θα καλύψει όλη την Ελλάδα και έχει ως κύριο στόχο την αλληλοενημέρωση και συζήτηση σε βασικούς τομείς της τουριστικής πολιτικής. Ειδικότερα για το θέμα της ημερίδας του συνεδριακού τουρισμού τόνισε πως ο ΕΟΤ υλοποιώντας τον σχεδιασμό που είχε εξαγγείλει για την ανάπτυξης και προώθηση του, λειτούργησε και στελέχωσε ειδική υπηρεσία στο Λονδίνο για τον συνεδριακό τουρισμό, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η έρευνα η οποία παρουσιάσθηκε.

Το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού στο Λονδίνο, πρόσθεσε ο κ. Πατέλλης, συνεργάζεται και με την αντίστοιχη υπηρεσία του ΕΟΤ Αθηνών, όπως και με το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με την λειτουργία, πέρα από την Θεσσαλονίκη, των Convention Bureau Αθήνας, Πάτρας, Ρόδου, και Κρήτης, θα προστεθεί ο απαραίτητος ιστός για την ανάπτυξη της πληροφόρησης στον τομέα αυτό.

Τέλος, ο κ. Πατέλλης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, αλλά και στον μεγάλο ανταγωνισμό που έχει η χώρα μας να αντιμετωπίσει, δήλωσε, όμως, αισιόδοξος αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στα μηνύματα των καιρών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ITMA, Incentive Travel and Meetings Association, κ. Roger Harvey αναφέρθηκε στην αγορά κινήτρων και ειδικότερα στον σπουδαίο ρόλο που παίζει το Internet στην πληροφόρηση του συνεδριακού τουρισμού και κάλεσε τους φορείς να προσανατολιστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο διευθυντής ΕΟΤ Μ. Βρετανίας κ. Παναγιώτης Αργυρός αναφέρθηκε στο ζωηρό ενδιαφέρον που δείχνουν οι Βρετανοί όχι μόνο για τον οργανωμένο ή μη παραθεριστικό τουρισμό, για τον οποίο φέτος στην Ελλάδα θα πλησιάσουμε και ίσως ξεπεράσουμε το φράγμα των 3.000.000 με αύξηση 1% όταν ο εξερχόμενος τουρισμούς από την Μ. Βρετανία παρουσιάζει μείωση περίπου 7%, αλλά και για τον συνεδριακό τουρισμό και τον τουρισμό κινήτρων. Αναφερόμενος στην έρευνα για τον συνεδριακό τουρισμό ο κ. Αργυρός παρουσίασε τα κυριότερα ευρήματα που είναι τα εξής:

  • Υπάρχει σφοδρή επιθυμία των Βρετανών για πραγματοποίηση συνεδρίων στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον γίνεται πιο έντονο με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • H Αθήνα έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις με την Ρόδο και την Κρήτη να ακολουθούν. Άλλοι προορισμοί που ενδιαφέρουν τους Βρετανούς είναι η Κως, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, και η Κέρκυρα.
  • Τα θετικά στοιχεία που ενισχύουν την προσπάθεια ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού είναι το κλίμα, η φιλοξενία, η κουλτούρα, ο πολιτισμός, ο συνεδριακός προορισμός, το κόστος και η διατροφή. Τα αρνητικά είναι το επίπεδο εξυπηρέτησης, η έλλειψη υποδομής, οι μεταφορές και οι πτήσεις.

Κύριο μήνυμα της έρευνας κατέληξε ο κ. Αργυρός είναι πως απαιτείται αρμονική, δυναμική και με στοχευμένο πρόγραμμα, συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών (Βρετανοί b/o, ελληνική ιδιωτική αγορά, ΕΟΤ).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης (Τουρισμού), κ. Δ. Γεωργαράκης, ο υπερνομάρχης Αττικής κ. Θ. Κατριβάνος, οι πρόεδροι του ΣΕΠΟΣ, των ξενοδόχων Αττικής, της ΠΟΕΤ, του ΗΑΤΤΑ, και άλλοι.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024