Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ ΕΕ αποδέχεται τη διαβίβαση δεδομένων των επιβατών της στις ΗΠΑ
Οι επιβάτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους

Η ΕΕ αποδέχεται τη διαβίβαση δεδομένων των επιβατών της στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα και αναλυτικές πληροφορίες για επιβάτες, από κοινού με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές της ΕΕ, με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση σοβαρών διεθνικών εγκλημάτων ή τρομοκρατικών αδικημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα, με 409 ψήφους έναντι 226 και 33 αποχές, μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που επιτρέπει σε μόνιμη βάση να διαβιβάζονται στις αμερικανικές αρχές τα δεδομένα των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η νέα συμφωνία, εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών, θα αντικαταστήσει την ισχύουσα συμφωνία του 2007, θα βελτιώσει την προστασία των δεδομένων.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η νέα συμφωνία αποσαφηνίζει και επιβεβαιώνει περισσότερο τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και των αερομεταφορέων, εξασφαλίζοντας καλύτερα την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αμερικανικών αρχών, καθώς και των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών της ΕΕ, θέτοντας σαφή όρια σχετικά με τους σκοπούς για τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και προβλέποντας μια σειρά νέων και ισχυρότερων εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων.

Οι αμερικανικές αρχές θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα και τις αναλυτικές πληροφορίες που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά από κοινού με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές της ΕΕ, με σκοπό την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διερεύνηση σοβαρών διεθνικών εγκλημάτων ή τρομοκρατικών αδικημάτων ή ακόμα και τη δίωξή τους.

Η συμφωνία περιγράφει επίσης λεπτομερώς τους σκοπούς, για τους οποίους τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές αρχές. Πρόκειται συγκεκριμένα για την πρόληψη και την ανίχνευση της τρομοκρατίας και των διεθνικών εγκλημάτων, τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης 3 ή περισσότερων ετών, καθώς και τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών και την άσκηση δίωξης στον τομέα αυτό. Επομένως, οι ήσσονος σημασίας εγκληματικές πράξεις αποκλείονται. Αντίθετα, θα χρησιμοποιούνται για την τιμωρία σοβαρών εγκλημάτων, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων και η τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συμφωνία προβλέπει διατάξεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με τον τρόπο και τη διάρκεια κατά την οποία μπορούν να αποθηκεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Ειδικότερα, τα δεδομένα θα αποπροσωποποιούνται 6 μήνες μετά την παραλαβή τους από τις αμερικανικές αρχές. Πέντε έτη αργότερα, θα μεταφέρονται σε “αδρανή βάση δεδομένων”, στην οποία η πρόσβαση των αρμόδιων Αμερικανών υπαλλήλων θα διέπεται από πιο αυστηρούς όρους. Η συνολική διάρκεια αποθήκευσης των δεδομένων περιορίζεται σε 10 έτη όσον αφορά τις σοβαρές μορφές διεθνικών εγκλημάτων. Η δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα θα έχει διάρκεια 15 ετών μόνο όσον αφορά τις υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ακόμη, η συμφωνία καθιερώνει τον κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο τα δεδομένα PNR πρέπει να μεταφέρονται από τις βάσεις δεδομένων των αερομεταφορέων στις αμερικανικές αρχές (μέσω του συστήματος “push”). Έτσι, το υπουργείο DH δεν θα συλλέγει τα δεδομένα απευθείας από τα συστήματα κρατήσεων των αερομεταφορέων (μέσω του συστήματος “pull”), εκτός από έκτακτες περιστάσεις, όπως όταν οι αερομεταφορείς δεν είναι σε θέση να διαβιβάσουν τα δεδομένα για τεχνικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους PNR στο πλαίσιο του Υπουργείου DHS για να τα διορθώσουν και να τα διαγράψουν. Οι επιβάτες έχουν επίσης το δικαίωμα άσκησης διοικητικής και δικαστικής προσφυγής, όπως προβλέπεται από το αμερικανικό δίκαιο. Επιπλέον, το υπουργείο DHS και οι αερομεταφορείς θα πρέπει να ενημερώνουν πλήρως τους επιβάτες για τη χρησιμοποίηση των μητρώων PNR και για τους τρόπους άσκησης των δικαιωμάτων τους.

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει πολύ αυστηρούς όρους για τη χρησιμοποίηση ευαίσθητων δεδομένων, τα οποία μπορεί να αποκαλύψουν, για παράδειγμα, το θρήσκευμα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό των επιβατών.

Μετακινήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024