Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΠτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας
Μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank

Πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας

Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει πολλές πτυχές και διαστάσεις της παγκόσμιας αλλά και της εγχώριας οικονομίας. Η παγκοσμιοποίηση και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η οικονομική επιβράδυνση, αυξάνουν σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Είναι εύλογο να αναμένουμε πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας, τόσο από την Ευρωζώνη όσο και εκτός αυτής, τονίζουν…

Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει πολλές πτυχές και διαστάσεις της παγκόσμιας αλλά και της εγχώριας οικονομίας<...>. Η παγκοσμιοποίηση και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η οικονομική επιβράδυνση, αυξάνουν σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Είναι εύλογο να αναμένουμε πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας, τόσο από την Ευρωζώνη όσο και εκτός αυτής, τονίζουν τα συμπεράσματα της μελέτης που πρόσφατα δημοσιοποίησε η Διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Eurobank και οι μελετητές Κώστας Βορλόου, Senior Economist και Στέλλα Κανελλοπούλου Research Economist της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank.

Επιπλέον, ένα ισχυρότερο Ευρώ έναντι της Στερλίνας και (ίσως) και του Δολαρίου, θα επιδεινώσει την κατάσταση, μιας και οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία είναι βασικές αγορές για την Ελλάδα. Στις στατιστικές μετρήσεις από παλιότερες οικονομικές επιβραδύνσεις καταγράφεται μια σημαντική πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων και των αφίξεων σε περιόδους ύφεσης. H κρίση μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα έσοδα από τον τουρισμό της τάξης των 2 δισ. Ευρώ ή και περισσότερο για το 2009, με προοπτικές για αισθητά μειωμένα έσοδα και το 2010. Η πρόβλεψη αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή με ιδιαίτερη προσοχή, μιας και τα στατιστικά δεδομένα είναι λιγοστά για τη χώρα μας, δεν διαθέτουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις που να καλύπτουν ευρύ χρονικό διάστημα και εμπειρία από άλλες σφοδρές οικονομικές κρίσεις (όπως των δεκαετιών Ά70 και Ά80). Το μέγεθος ενδέχεται να υπερεκτιμά ή να υποεκτιμά το πρόβλημα που θέτει η παρούσα οικονομική επιβράδυνση.

Ωστόσο, η πρόβλεψη δείχνει χαρακτηριστικά την ένταση της τρέχουσας κρίσης και τη σημασία της για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και την οικονομία συνολικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης και τα ιστορικά δεδομένα, για να λάβει χώρα μια σημαντική ανάκαμψη στις τουριστικές αφίξεις, πρέπει ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης να υπερβεί το 2%. Οι προβλέψεις διεθνών οίκων για την επόμενη διετία δεν είναι καθόλου ευνοϊκές ως προς το θέμα αυτό. Συνεπώς, με την οικονομική επιβράδυνση να εντείνεται, οι πιθανότητες να χαρακτηριστεί τουριστικά όχι μόνο το 2009 αλλά και το 2010 από χαμηλές επιδόσεις, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Το θετικό στοιχείο στο σενάριο αυτό είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, εμφανίζουν ιστορικά μεγαλύτερες αντοχές απέναντι στην πτώση ζήτησης και στις οικονομικές κρίσεις, σε αντιδιαστολή με την Αθήνα. Επιπλέον, πιο ισχυρός στις οικονομικές επιβραδύνσεις εμφανίζεται ο εγχώριος τουρισμός, ο οποίος μειώνεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ότι ο ξένος.

Κατά γενική εκτίμηση, η Ελλάδα χαίρει αρκετά καλής διαφοροποίησης στο τουριστικό της χαρτοφυλάκιο σε σχέση με άλλες Μεσογειακές χώρες. Ωστόσο πρέπει να διατηρήσει και να αυξήσει τα μερίδιά της στις παραδοσιακές της αγορές (ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Ιταλία κ.ά.) καθώς επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στις νέες αγορές της Ρωσίας και της Ασίας. Η παρούσα κρίση θα επηρεάσει τις βασικές αγορές με μεγάλη σφοδρότητα. Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Μεγ. Βρετανία, και τη Γερμανία θα δυσκολευτούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας φέτος λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης και πιστωτικής κρίσης στις χώρες τους. Η ταυτόχρονη πτώση των αφίξεων από αυτές τις χώρες θα επηρεάσει τα έσοδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το κενό στις εισπράξεις δεν δύναται να καλυφθεί ακόμη από τις αφίξεις από ανατολικές ή ασιατικές χώρες. Επιπλέον, η κρίση θα χτυπήσει και σε αυτές τις αγορές, οδηγώντας σε δραματικές διορθώσεις των ισοτιμιών των εθνικών τους νομισμάτων με το Ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εισροές τουριστών στη χώρα μας και, πιθανώς, αναστέλλοντας τους ταχύτατους ρυθμούς εξάπλωσης της Ελλάδος σε αυτές τις πηγές τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Η κρίση του 2008 εξαπλώνεται με αμείωτη ένταση στο 2009 και επηρεάζει τόσο τις μικροοικονομικές όσο και τις μακροοικονομικές πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον καλείται η ελληνική τουριστική βιομηχανία να αναστείλει την επιβράδυνση στα πραγματικά της έσοδα από τον τουρισμό καθώς και στις αφίξεις από σημαντικές της αγορές. Το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν θα πληγεί οικονομικά ο κλάδος, κάτι που θα χαρακτηρίσει πιθανώς την κατάσταση το 2009 και 2010 για πολλές χώρες της Μεσογείου και παραδοσιακούς τουριστικούς θερινούς προορισμούς. Σημαντικό ερώτημα είναι επίσης το αν η οικονομική επιβράδυνση θα αφήσει έντονα και μόνιμα αρνητικά «στίγματα» στον κλάδο, προξενώντας σημαντικές ζημίες, απώλειες μεριδίων αγοράς και ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024