Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΤο αεροσκάφος της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από φιλορώσους αντάρτες
Αεροπορικές τραγωδίες

Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από φιλορώσους αντάρτες

Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη τον Ιούλιο 2014 από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, που εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με το πόρισμα της διεθνούς έρευνας.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ όταν συνετρίβη στην Ανατολική Ουκρανία, κατέπεσε όταν επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, ρωσικής κατασκευής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η διάρκειας 15 μηνών έρευνα των ολλανδικών αρχών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν και ειδικοί, μέλη των τεσσάρων χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την τραγωδία (Αυστραλία, Βέλγιο, Μαλαισία και Ουκρανία). Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η ενδελεχής μελέτη των προσομοιώσεων της τροχιάς του πυραύλου υποδεικνύει ότι εκτοξεύτηκε από κάποια περιοχή νοτιοανατολικά του Γκράμποβο, περιοχή η οποία ελέγχεται κυρίως από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Το συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων στηρίζεται στην εξονυχιστική μελέτη των χαρακτηριστικών μεταλλικών θραυσμάτων και ιχνών μπογιάς που βρέθηκαν στις σορούς των μελών του πληρώματος που τη μοιραία ώρα βρίσκονταν στο πιλοτήριο, κοντά στο σημείο της έκρηξης του πυραύλου. Τα τρία μέλη του πληρώματος πέθαναν ακαριαία μετά την έκρηξη. Οι εμπειρογνώμονες που διερεύνησαν το πολύνεκρο συμβάν, όμως, συνέλεξαν και μελέτησαν ενδελεχώς αρκετούς τόνους συντριμμιών, αλλά και ανθρώπινες σορούς, ακόμη και μέλη.

“Η πτήση ΜΗ17 συνετρίβη ως αποτέλεσμα της ανατίναξης της εκρηκτικής κεφαλής πυραύλου εκτός του αεροσκάφους, πάνω από την αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου”, δήλωσε ο Djibbe Joustra, πρόεδρος της Ολλανδικής Επιτροπής Ασφάλειας (Dutch Safety Board). Η έκρηξη απέκοψε το πρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους, το οποίο κατακερματίστηκε στον αέρα. Πολλοί από τους 298 επιβαίνοντες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ άλλοι έχασαν τις αισθήσεις τους. Η επιτροπή αναφέρει πως “είναι πολύ πιθανό ότι οι επιβαίνοντες δεν κατάλαβαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν”.

Η έρευνα δεν επιρρίπτει την ευθύνη για τη κατάρριψη του αεροσκάφους σε καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές, ωστόσο, φαίνεται να συμφωνεί με τη θεωρία των αμερικανικών αρχών ότι το Boeing 777 καταρρίφθηκε από Ρωσόφωνους αυτονομιστές με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 ή Buk.

Η επιτροπή ήταν εξαιρετικά επικριτική εναντίον των Αρχών της Ουκρανίας, επειδή αμέλησαν να επιβάλουν απαγόρευση πτήσεων πάνω από την εμπόλεμη ζώνη.

Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ενισχύει τις εκκλήσεις των αεροπορικών εταιρειών για επαναξιολόγηση του τρόπου μετάδοσης και κοινοποίησης πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια πτήσεων πάνω από εμπόλεμες ζώνες. Προτείνεται η τροποποίηση των παγκόσμιων κανόνων πτήσεων πολιτικής αεροπορίας, έτσι ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να είναι πιο διαφανείς, όσον αφορά στην επιλογή των εναέριων δρομολογίων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024