Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΤο νέο σύστημα αποσβέσεων ωφελεί τα ξενοδοχεία

Το νέο σύστημα αποσβέσεων ωφελεί τα ξενοδοχεία

Τη βελτίωση της λογιστικής θέσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιφέρει η αλλαγή του συστήματος αποσβέσεων από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Business & Travel. Η αλλαγή […]

Τη βελτίωση της λογιστικής θέσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιφέρει η αλλαγή του συστήματος αποσβέσεων από το<...> υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Business & Travel. Η αλλαγή συνίσταται στον καθορισμό δύο συντελεστών για τον υπολογισμό της απόσβεσης κάθε παγίου περιουσιακού στοιχείου (κτίρια, μηχανήματα, έπιπλα, φθαρτά υλικά κλπ).

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων να επιλέξουν το συντελεστή απόσβεσης για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, ανάλογα με την εικόνα που θέλουν να περάσουν στην αγορά, έχει ισχύσει από την 1-1-2003.

Όπως γίνεται εύκολα διακριτό, το νέο σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει εξυγιαντικά για τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση αποφασίσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θέλει να εμφανίσει υψηλό ενεργητικό, προφανώς θα χρησιμοποιήσει τον κατώτερο συντελεστή απόσβεσης.

Ειδικότερα, για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχιακά, δηλαδή των επιχειρήσεων που λειτουργούν συγκεκριμένους μήνες κάθε διαχειριστική χρήση (π.χ., ξενοδοχειακές μονάδες), θα υπολογίζονται αποσβέσεις για όλους τους μήνες της διαχειριστικής χρήσης, δεδομένου ότι η μη χρησιμοποίηση των παγίων τους για όλους τους μήνες της χρήσης οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας τους και δεν είναι επιλογή των επιχειρήσεων.

Επισημαίνεται τέλος, ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει συντελεστές απόσβεσης για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίοι αφορούν:

  • τις οικοδομές και τις κτιριακές εγκαταστάσεις,
  • τα έργα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης,
  • τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις,
  • τα αντιπλημμυρικά έργα,
  • τα έργα αντιρρύπανσης και τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων,
    ενώ ανάλογοι συντελεστές προβλέπονται και για τους ξενοδοχειακούς λιμένες.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024