Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΝτουμπάι, Project The World: Βυθίζεται ή είναι σε κώμα;
Το νησί Ελλάδα πωλήθηκε για 15,5 εκατ. δολ.

Ντουμπάι, Project The World: Βυθίζεται ή είναι σε κώμα;

Το σύμπλεγμα των 300 νήσων του προγράμματος “The World” ήταν ένα εγχείρημα απόλυτης πολυτέλειας, ακόμα και για το Ντουμπάι. Το αρχιπέλαγος όμως των νησιών που έχουν το σχήμα όλων των […]

Το σύμπλεγμα των 300 νήσων του προγράμματος “The World” ήταν ένα εγχείρημα απόλυτης πολυτέλειας, ακόμα και για το Ντουμπάι. Το αρχιπέλαγος όμως των νησιών<...> που έχουν το σχήμα όλων των χωρών της υδρογείου, βυθίζεται πίσω στη θάλασσα απ`όπου προήρθε, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.

Τα νησιά επρόκειτο να οικοδομηθούν με πολυτελείς βίλες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα πωλούνταν σε εκατομμυριούχους, ενώ η πρόσβαση από τη στεριά εξασφαλιζόταν με σκάφη. Τώρα η άμμος διαβρώνεται και τα κανάλια πλοήγησης μεταξύ των νησιών δημιουργούν προσχώσεις, ανέφερε ο Βρετανός δικηγόρος μιας εταιρείας θαλάσσιας μεταφοράς προς τα νησιά.

“Τα νησιά βυθίζονται σταδιακά πίσω στη θάλασσα”, είπε ο Richard Wilmot-Smith QC, δικηγόρος της Penguin Marines. Τα αποδεικτικά στοιχεία υπέδειξαν “τη διάβρωση και την υποβάθμιση της ποιότητας των νησιών του the World”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του προγράμματος “The World” απέσπασε το ενδιαφέρον πολλών προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους. Φήμες ήθελαν το νησί “Ελλάδα” να πωλείται στο διεθνούς φήμης ντράμερ των Motley Crue, Tommy Lee, αλλά σύντομα διαψεύστηκε καθώς ανακοινώθηκε ως χώρος ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου. Το νησί “Ελλάδα” τελικά πωλήθηκε για 15,5 εκατ. δολ., το “Τόκυο” προς 45 εκατ. δολ. και η “Σαγκάη” για 28 εκατ. δολ.

Η κατασκευαστική εταιρεία Nakheel αναφέρει πως το 70% του συμπλέγματος των 300 νήσων έχει ήδη πωληθεί, ενώ το μόνο κατοικημένο νησί, η “Γροιλανδία” ανήκει στον κυβερνήτη του Ντουμπάι. Παρ`όλα αυτά, πολλοί από τους επενδυτές που είχαν αγοράσει τα νησιά, αποδείχθηκαν απρόθυμοι ή ανίκανοι να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των εργασιών, καθώς οι τιμές των ακινήτων στο Ντουμπάι μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε διάστημα ενός έτους. Παράλληλα, η Penguin Marine, προσπαθεί να σπάσει το συμβόλαιό της με την κατασκευαστική Nakheel, που περιλαμβάνει την ετήσια καταβολή σε αυτήν ποσού λίγο χαμηλότερου του 1 εκατ. λιρών.

Η κρατικών ενδιαφερόντων Nakheel είναι στο επίκεντρο των οικονομικών προβλημάτων στο Ντουμπάι, μη μπορώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς εξόφληση ενός δανείου ύψους 3,5 δισ. δολ. πέρυσι. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στα δικαστήρια με επενδυτές και προμηθευτές, ενώ οι συναντήσεις της με τους πιστωτές της είναι ιδιαίτερα οδυνηρές.

Μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως υπερασπίστηκε επιτυχώς τον εαυτό της σε δικαστικές υποθέσεις. Μία εξ`αυτών ήταν ενάντια της Penguin Marine, η οποία υποστήριξε πως τα νησιά βυθίζονται και η επένδυση της εταιρείας, ύψους 6,8 εκατ. δολ., δεν της αποφέρει τα επιθυμητά κέρδη. Ο Graham Lovett, εκ μέρους της Nakheel, υποστήριξε πως το πρόγραμμα “The World” δεν έχει πεθάνει, αλλά βρίσκεται “σε κώμα”. “Είναι ένα δεκαετές πρόγραμμα το οποίο επιβραδύνθηκε. Είναι ένα πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί”. Το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση της Penguin και η Nakheel τώρα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση σχετική με την επίδοσή της. Εκπρόσωπος της Nakheel υποστήριξε πως τα νησιά δε βυθίζονται: “Η περιοδική επιθεώρηση που κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπέδειξε κάποια αξιοσημείωτη διάβρωση που απαιτεί εμπλουτισμό του αμμώδους εδάφους”, ανέφερε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024