Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΝέα ονόματα στα αεροδρόμια των Σκοπίων

Νέα ονόματα στα αεροδρόμια των Σκοπίων

Τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από “Πέτροβετς” σε “Αλέξανδρος ο Μακεδών” και εκείνο της Οχρίδας σε “Απόστολος Παύλος” εξετάζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, γεγονός που βρίσκει αντίθετους πολλούς Έλληνες […]

Τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από “Πέτροβετς” σε “Αλέξανδρος ο Μακεδών” και εκείνο της Οχρίδας σε “Απόστολος Παύλος” εξετάζει<...> η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, γεγονός που βρίσκει αντίθετους πολλούς Έλληνες βουλευτές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο διευθυντής του αερολιμένα έκανε την παραπάνω εισήγηση στους υπουργούς Μεταφορών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα λάβουν και την τελική απόφαση.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε: “Δεν υπάρχει καμία τέτοια επίσημη ανακοίνωση αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε πληροφορία αν ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Εγώ απλώς, εκείνο το οποίο θέλω να θυμίσω, είναι ότι η ενδιάμεση συμφωνία είναι εν ισχύ και καλόν είναι ενέργειες οι οποίες εύκολα μπορεί να παρεξηγηθούν να αποφεύγονται”. Αργότερα όμως δήλωσε ότι “ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μια ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, ο Έλληνας στρατηλάτης καθιερώθηκε στην Ιστορία. Με τη σημερινή τους δήλωση, τα Σκόπια, για μια ακόμη φορά, αναζητούν πλαστά στηρίγματα στο παρελθόν. Η Ιστορία, περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά, ούτε αλλάζει ούτε παραχαράσσεται. Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., ούτε και εξυπηρετεί τις ευρω-ατλαντικές τους προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει καταστήσει γνωστές τις θέσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων.
Θέσεις που εκφράζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας”
.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε ότι “η εισήγηση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε αεροδρόμιο `Μέγας Αλέξανδρος` δείχνει ότι τις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς, κάποιοι μάλλον τις εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Πριν από 12 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου με μια εμπνευσμένη κίνηση επέβαλε το εμπάργκο, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των εθνικών μας δικαίων”, υπενθύμισε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε ότι “οι σημερινοί κυβερνώντες των Σκοπίων οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο δρόμος τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάπτυξη περνά μέσα από την Ελλάδα. Καιρός να βάλουμε ένα τέλος στην καπηλεία της Ιστορίας και την ανιστόρητη προπαγάνδα. Δε δικαιούται κανείς, να καπηλεύεται το όνομα του απελευθερωτή και ειρηνιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου”, κατέληξε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι “η απόφαση δεν πρέπει να εκληφθεί από την Ελλάδα ως πρόκληση, καθώς ο Μακεδόνας στρατηλάτης αποτελεί κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας και όχι αποκλειστικά μιας χώρας ή ενός έθνους”, και πρόσθεσε ότι “εδώ και πολλά χρόνια μία λεωφόρος των Σκοπίων ονομάζεται λεωφόρος του “Αλέξανδρου του Μακεδόνα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024