Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΑυτή είναι η εικόνα από τις κρατήσεις για τα Χριστούγεννα σε όλη την Ελλάδα
Τάσεις

Αυτή είναι η εικόνα από τις κρατήσεις για τα Χριστούγεννα σε όλη την Ελλάδα

Φωτογραφία: Τατιάνα Ρόκου, Μικρό Χωριό, Ευρυτανία

Μουδιασμένες οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή σε όλη την ορεινή Ελλάδα, αναμονή να ξεκινήσουν πιο ζεστά όσο κρυώνει ο καιρός.

Αν και λίγο νωρίς ακόμα, αλλά οι τάσεις για τις κρατήσεις ιδίως των Ελλήνων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στους παραδοσιακούς ορεινούς προορισμούς της χώρας μας δείχνουν μάλλον λίγο μουδιασμένες. Ίσως να είναι και ο καλός καιρός που ακόμα και λίγες πριν μέρες δε θύμιζε Χριστούγεννα και έχει κρατήσει “πίσω” τους ταξιδιώτες από τα σχέδια τους για διακοπές σε ένα χειμερινό και χιονισμένο τοπίο.

Οι πιο αισιόδοξοι από τους προέδρους των περιοχών που μιλήσαμε τονίζουν ότι πιστεύουν ότι οι πληρότητες θα αγγίξουν το 100%, αλλά ακόμα οι κρατήσεις είναι λίγο πίσω σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο κ. Ντίνος Δαφαλιάς, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδoχείων Καλαβρύτων είπε στο TravelDailyNews: “Σε καλό δρόμο φαίνεται να είναι οι κρατήσεις στα Καλάβρυτα που ακόμα και τις δύσκολες χρονιές τις μέρες των εορτών έχουν μεγάλες πληρότητες που φτάνουν και το 100%. Ήδη έχει γίνει προκράτηση στο 70% των διαθέσιμων δωματίων της περιοχής, με τιμές που είναι ελαφρά πιο ανεβασμένες από πέρσι και συγκεκριμένα σε ποσοστό 10-15% πιο ακριβά”.  Όπως τόνισε ο κ. Δαφαλιάς οι τιμές είναι φυσικά ανάλογα με τα αστέρια του καταλύματος και κυμαίνονται από 70-150 ευρώ τη βραδιά.

Ο κ. Άγγελος Καλλίας από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας θεωρεί ότι “οι προκρατήσεις για τα Χριστούγεννα αυτήν τη στιγμή που ακόμα είναι νωρίς δείχνουν να πηγαίνουν λίγο καλύτερα από πέρσι. Ήδη έχει γίνει κράτηση στο 50% των διαθέσιμων ξενοδοχείων και θεωρώ ότι θα φτάσει στο 80%. Φυσικά, σε αυτό βοηθάει πολύ η Ονειρούπολη που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια”. Είναι πραγματικότητα ότι όταν υπάρχει ένας πόλος έλξης όπου μπορούν τα παιδιά να χαρούν λίγο πιο γιορτινά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι επισκέψεις στη περιοχή αυξάνονται.

Ο κ. Κώστας Μαρινάκος, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Πελοποννήσου, τόνισε στο TravelDailyNews ότι “οι πληρότητες στην Πελοπόννησο παραδοσιακά στις γιορτές είναι υψηλές όπως θα είναι και φέτος και οι κρατήσεις κυρίως λόγω της εγγύτητας με την Αθήνα έχουν ξεκινήσει από νωρίς. Η ορεινή  Αρκαδία και η ορεινή Κορινθία σίγουρα θα φτάσουν στο  100% της πληρότητας όπως κάθε χρόνο. Ανησυχία όμως υπάρχει για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέχρι και το Πάσχα όπως δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση”. Σχετικά με το θέμα των τιμών, ο κ. Μαρινάκος είπε ότι “φέτος οι τιμές είναι 10-15% πιο ακριβές φυσικά λόγω της αύξηση του κόστους ανά δωμάτιο που έχει ουσιαστικά υπερβεί το 35%. Τη διαφορά την απορροφούν οι επαγγελματίες”.

Πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα στην Αράχωβα που αποτελεί  ένα παραδοσιακό χειμερινό προορισμό με το κοντινό της χιονοδρομικό κέντρο, η κ Καλούσα Ναυπακτίτη Ένωση Ξενοδόχων Αράχωβας να μας τονίζεί ότι “Δεν είναι καλά τα μηνύματα για τους ορεινούς προορισμούς και την Αράχωβα φέτος, αφού το κόστος των ξενοδόχων έχει ανέβει υπερβολικά πολύ”.  Δίνοντας ως παράδειγμα το κόστος του ρεύματος, μας είπε ότι “από 0,15 την κιλοβατώρα έχει φτάσει στο 0,25, και πάνω σε αυτό έρχονται και οι φόροι. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις και εξαγγελίες της για τον 12μηνο τουρισμό και την τόνωση του ορεινού τουρισμού και να μη μετρά μόνο αφίξεις, αλλά και τι χρήματα αφήνουν οι τουρίστες.” Ευελπιστεί ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν περισσότερες κρατήσεις στην Αράχωβα και σε καλές τιμές, ώστε η εορταστική περίοδος που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή να φέρει υψηλές πληρότητες, γιατί αυτήν τη στιγμή παρατηρείται καθυστέρηση στις ζήτηση με μεγάλη ακόμα διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Γιάννης Κουρούπας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων, τονίζει ότι η περιοχή κινείται προς το παρόν μόνο τα Σαββατοκύριακα ενώ οι κρατήσεις για τις γιορτές δεν έχουν ακόμα καλά ξεκινήσει. “Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο 50-60% των κρατήσεων, αλλά το θέμα είναι ότι δεν είναι τελικές και επιβεβαιωμένες αφού ακόμα πολλά τουριστικά γραφεία δεν γνωρίζουν αν θα γεμίσουν οι εκδρομές τους”. Το άνοιγμα του Μύλου των Ξωτικών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που άνοιξε έφερε κόσμο στην περιοχή και όπως μας είπε ο κ. Κουρούπας θεωρεί ότι θα υπάρξει κίνηση – αλλά αυτό δεν το γνωρίζουν ακόμα οι ξενοδόχοι. Τα πράγματα στις τιμές είναι πιο ισορροπημένα από πέρσι και άνετα βρίσκει κάποιος δωμάτιο, ιδίως στη Καλαμπάκα σε λογικές τιμές.

Τέλος, για την περιοχή της Πιερίας ο κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας μας τόνισε ότι ενώ υπάρχει ημαντική ζήτηση για τους προορισμούς της περιοχής του, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Κατερίνης, αυτές οι εβδομάδες των εορτών δεν αρκούν για να φέρουν κερδοφορία στα ξενοδοχεία που λειτουργούν στους χειμερινούς προορισμούς και χρειάζεται ισχυρή ζήτηση όλη το χειμώνα. Δυστυχώς μετά την Πρωτοχρονιά πέφτει ο ρυθμός των κρατήσεων. Όπως μας τόνισε οι ξενοδόχοι αναμένουν από αυτή την εβδομάδα και μετά να ξεκινήσουν ακόμα πιο εντατικά οι κρατήσεις για την περίοδο των εορτών.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός που μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης ότι στο Πήλιο έχουν οι κρατήσεις ξεπεράσει το 60% και δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά. Αυτό είναι ένα σημάδι ανάκαμψης του τουρισμού της περιοχής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024