Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΣυνεδρίαση των ακτοπλόων για τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου
Ακτοπλοΐα

Συνεδρίαση των ακτοπλόων για τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ειδικά στο θέμα της τιμής των καυσίμων, εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κόστους, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες εταιρείες να 'δέσουν' -εκτός από τα ταχύπλοα- και συμβατικά πλοία, να περιορίσουν δρομολόγια.

Διεξάγεται σήμερα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλόοι καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον χώρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, πηγές από τον ΣΕΕΝ αναφέρουν ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τις εταιρείες, καθώς η μείωση των εισοδημάτων έχει ήδη περιορίσει την επιβατική κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα προς τις εταιρείες και ορισμένες μάλιστα είναι διστακτικές και σκεπτικές στο να εξυπηρετήσουν ακόμα και παραδοσιακούς πελάτες.

Ένα θέμα που θέτουν, επίσης, οι ακτοοπλόοι είναι η τιμή των ακτοπλοϊκών καυσίμων που εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης το τελευταίο διάστημα καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει μια λύση στο θέμα της τιμής των καυσίμων, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει και θέμα μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών ειδικά στο θέμα της τιμής των καυσίμων, εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κόστους, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες εταιρείες να “δέσουν” εκτός από τα ταχύπλοα και συμβατικά πλοία, να περιορίσουν δρομολόγια και να μειώσουν επιπλέον ταχύτητες.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες του χώρου (ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Minoan και Attica) υπολογίζεται ότι έχουν χάσει από τον τζίρο τους, το α΄ εξάμηνο του 2012, περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές τους υπολογίζονται στα 94 εκατ. ευρώ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024