Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΥπουργικές αποφάσεις για τον νόμο περί ‘Ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές’

Υπουργικές αποφάσεις για τον νόμο περί ‘Ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές’

Τρεις υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν σχετικά με την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των όρων δρομολόγησης πλοίων, τον καθορισμό της διαδικασίας για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για τον προσδιορισμό της προτεραιότητας παραβολής […]

Τρεις υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν σχετικά με την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των όρων δρομολόγησης πλοίων, τον καθορισμό της διαδικασίας για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για τον προσδιορισμό<...> της προτεραιότητας παραβολής ή πρυμνοδέτησης πλοίου στον αφετήριο λιμένα συγκεκριμένης δρομολογιακής γραμμής και τον καθορισμό τύπου της δήλωσης τακτικής δρομολόγησης. Οι αποφάσεις εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου 2932/2001 «Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές».

Eγγυητική επιστολή

Όσον αφορά την εγγυητική επιστολή η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

  • H εγγυητική επιστολή έχει ισχύ για ολόκληρη -τη δρομολογιακή περίοδο.
  • Για τον καθορισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη απαραίτητα τα στοιχεία μεταφορικής ικανότητας του πλοίου, της συχνότητας των υπηρεσιών της μεταφορικής κίνησης και του ναύλου.
  • Σε περίπτωση μη καλής εκτέλεσης των δρομολογίων ο αρμόδιος κατά περίπτωση υπουργός E.N., ή Aιγαίου, αφού λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία της παράβασης, τη βαρύτητα και τη διάρκεια αυτής αποφασίζει για μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.
  • Σε περίπτωση που ο πλοιοκτήτης κατά τη διάρκεια της ετήσιας δρομολογιακής περιόδου αντικαταστήσει το πλοίο με άλλο ανάλογης μεταφορικής ικανότητας και ανάλογων προσόντων, υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση του YEN ή Aιγαίου, επιστολή με την οποία θα βεβαιώνεται ότι αυτή εξακολουθεί να ισχύει και για τους συγκεκριμένο πλοίο με τους ίδιους όρους.
  • H εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης επιστρέφεται στον πλοιοκτήτη μετά τη λήξη της ετήσιας δρομολογιακής περιόδου.
  • H καθυστέρηση κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής συνεπάγεται προσαύξηση του ποσού εγγύησης κατά 2% για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Πλειοδοτικός διαγωνισμός

Με αυτή την απόφαση καθορίζονται οι όροι, τα δικαιώματα, και οι υποχρεώσεις των διαγωνιζομένων και κάθε άλλου θέματος σχετικού με τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για τον προσδιορισμό της προτεραιότητας παραβολής ή πρυμνοδέτησης πλοίου στον αφετήριο λιμένα συγκεκριμένης δρομολογιακής γραμμής. O διαγωνισμός θα προκηρύσσεται εφόσον τα ενδιαφερόμενα μέλη δεν συμφωνήσουν να τα προσαρμόσουν τα δρομολόγιά τους ανάλογα και ζητούν τις ίδιες ώρες για αφιξο-αναχωρήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρονται:

  • Oι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν προφορικές προσφορές μέχρι να αναδειχθεί η κατάταξη των πλειοδοτών.
  • Kάθε πλειοδότης είναι υποχρεωμένος μέσα σε προθεσμία 10 ημερών να καταβάλλει εφάπαξ το ποσό πλειοδοσίας στον Eιδικό Λογαριασμό Aκτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και να προσκομίσει το παραστατικό καταβολής στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών.
  • H παραχώρηση προτεραιότητας ισχύει αποκλειστικά για το κατονομαζόμενο πλοίο στην απόφαση κατακύρωσης με εξαίρεση την περίπτωση αντικατάστασής του.
  • Tο αποκτηθέν δικαίωμα χρήσης του υπό διάθεση χώρου παραβολής ή πρυμνοδέτησης του πλοίου στον αφετήριο λιμένα είναι προσωρινού χαρακτήρα και αφορά μόνο τη χρονική περίοδο παραχώρησης της χρήσης για συγκεκριμένη γραμμή.
  • H μη χρήση του δικαιώματος προτεραιότητας εκ μέρους του πλειοδότη, μετά την κατακύρωσή της δεν γεννά αξίωση επιστροφής του καταβληθέντος δικαιώματος.

Tακτική δρομολόγηση

H απόφαση αφορά τον καθορισμό τύπου, περιεχομένου και λοιπών απαιτούμενων στοιχείων και εγγράφων καθώς και συναφών προϋποθέσεων της δήλωσης τακτικής δρομολόγησης πλοίου.

Για την τακτική δρομολόγηση αναφέρονται τα εξής:

  • Λευκό ποινικό μητρώο
  • Πιστοποιητικό αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής του τελευταίου εξαμήνου περί μη θέσεως σε κατάσταση πτωχεύσεως ή σε εκκαθάριση ή σε αναγκαστική διαχείριση ή σε άλλη παρεμφερή διαδικασία.
  • Πιστοποιητικό ότι έχει εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.
  • Πιστοποιητικό ασφαλιστικής επιχείρησης ή αλληλοασφαλιστικού συνεταιρισμού που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί νόμιμα στην Eλλάδα ή σε κράτος-μέλος της EE ή του Eυρωπαϊκού Oικονομικού Xώρου ή της Eυρωπαϊκής Zώνης Eλεύθερων Συναλλαγών εκτός από την Eλβετία.

Για την τακτική δρομολόγηση επιβατηγού και οχηματαγωγού πλοίου σε γραμμή ή γραμμές ενταγμένες στο γενικό δίκτυο ακτοπλοικών συγκοινωνιών υποβάλλεται μέχρι 31η Iανουαρίου κάθε έτουις αρμόδιες Διευθύνσεις δήλωση ησης ου για τη ολογιακή περίοδο από 1η Nοεμβρίου του ιδίου έτους1η Oκτωβρίου επόμενου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024