Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί1994-99: Στο 8,4% η αύξηση των αφίξεων

1994-99: Στο 8,4% η αύξηση των αφίξεων

Προβληματισμένος είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όσον αφορά την κινητικότητα και το επίπεδο των αφίξεων τουριστών της τελευταίας πενταετίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κο Σπύρο Κοκοτό η […]

Προβληματισμένος είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όσον αφορά την κινητικότητα και το επίπεδο των αφίξεων τουριστών<...> της τελευταίας πενταετίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ<.> κο Σπύρο Κοκοτό η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από το '94-'99 ήταν σε χαμηλό επίπεδο καθώς αυξήθηκαν μόνο κατά 8,4% οι αφίξεις τουριστών. Συγκεκριμένα το 1994 οι αφίξεις τουριστών έφτασαν τα 11,2 εκατομμύρια (μαζί όμως και με 380.000 οικονομικούς μετανάστες). Άρα οι πραγματικές αφίξεις ήταν της τάξης των 10,8 εκατομμυρίων. Το 1999 οι αφίξεις έφτασαν τα 12,6 εκατομμύρια (μαζί με τους 900.000 οικονομικούς μετανάστες). Όμως, οι αφίξεις ήταν της τάξης των 11,7 εκατομμυρίων. Με τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι η μέση ετήσια αύξηση αφίξεων κυμάνθηκε στο 1,68%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κος Σπύρος Κοκοτός κάνοντας έναν απολογισμό για τον ελληνικό τουρισμό υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις για το 2001 δεν μπορεί να είναι ασφαλείς, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την ισοτιμία δολαρίου – ευρώ και τις τιμές του πετρελαίου.

Ο κος Κοκοτός αναφερόμενος στην κατανομή των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ είπε ότι είναι δυσανάλογα μικρό. Παρά τις αντιδράσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΤΕ έγιναν κάποιες διορθώσεις και μετακινήσεις κονδυλίων σε άλλους τομείς που υστερούσαν και ήθελαν οικονομική στήριξη.

Όσον αφορά τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό του ΕΟΤ και Δημιουργία Γενικής Γραμματείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κος Κοκοτός τόνισε ότι ανεξάρτητα από τη διοικητική διάρθρωση του ελληνικού τουρισμού χρειάζεται συντονισμένη τουριστική πολιτική. Αν το καινούργιο σχήμα που προτείνει το Υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργήσει αποδοτικότερα πρέπει να υλοποιηθεί σε γοργούς ρυθμούς.

Για το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι: "Λειτουργεί ως ακροατήριο χωρίς ιδανική εκπροσώπηση. Πρέπει κάποτε να επιλεγούν πρόσωπα καταξιωμένα, γνώστες του ελληνικού τουρισμού τα οποία θα υποβοηθήσουν το Συμβούλιο Τουρισμού".

Η διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού χωλαίνει διαχρονικά. Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της σύνδεσης της διαφήμισης με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η πρόταση του ΕΟΤ για μεικτά σχήματα διαφήμισης σε τοπικό επίπεδο είναι θετική όμως σε εθνικό επίπεδο υστερούμε στο προγραμματισμό και στην εκτέλεση.

Για το θέμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι: "Υπάρχουν δυσκολίες για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού καθώς η βούληση της Ε.Ε. είναι για οριζόντιες δράσεις και όχι κλαδικές. Η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να έχει πιο συχνή παρουσία στα Ευρωπαϊκά όργανα".

Για το θέμα της αστεροποίησης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι το θέμα εκκρεμεί από το 1992 και δύσκολα θα οριστικοποιηθεί πλήρως η κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων.

Όσον αφορά την απελευθέρωση της Τουριστικής Αγοράς ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι το κράτος πρέπει να περιοριστεί στη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού κλίματος, να θέσει ξεκάθαρους και μακράς διαρκείας κανόνες επιχειρηματικής δράσης χωρίς προστατευτισμούς και νομοθετικές αγκυλώσεις.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024