Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίHATTA: Οι συνέπειες της κρίσης σφίγγουν απειλητικά τα τουριστικά γραφεία ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί

HATTA: Οι συνέπειες της κρίσης σφίγγουν απειλητικά τα τουριστικά γραφεία ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί

Σειρά από σοβαρά, κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, σφίγγουν όλο και απειλητικότερα τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία, την ίδια στιγμή που η πολιτεία, […]

Σειρά από σοβαρά, κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, σφίγγουν όλο και απειλητικότερα τα τουριστικά<...> και ταξιδιωτικά γραφεία, την ίδια στιγμή που η πολιτεία, αντί να αντιδράσει άμεσα με την λήψη μέτρων, στην πράξη αδιαφορεί καταγγέλλει ο Σύνδεσμος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (HATTA<.>).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του HATTA τα τουριστικά γραφεία της Ελλάδας έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν κλείσει ή να ετοιμάζονται να προβούν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που αν συνεχιστεί η αδράνεια της πολιτείας τα τουριστικά γραφεία θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του HATTA αναφέρει τα εξής:

"Όπως γνωρίζετε, μέχρι σήμερα, έχουμε επιδείξει αυτοσυγκράτηση και αντιμετωπίζουμε το όλο πρόβλημα με αίσθημα ευθύνης, ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων και, εφαρμόζοντας επιθετική πολιτική, να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανάκαμψης και ενδυνάμωσης του ελληνικού τουρισμού αναμένοντας την λήψη μέτρων.

Τα μηνύματα που έχουμε από τα 4.500 τουριστικά γραφεία είναι ότι χωρίς υποστήριξη για διατήρηση του προσωπικού θα προχωρήσουν σε απολύσεις και θα υποχρεωθούν σε εποχιακή απασχόληση προσωπικού, όπως συμβαίνει και στους λοιπούς τουριστικούς κλάδους. Σήμερα, ήδη, αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ πολλές ακόμα κινδυνεύουν με αναστολή των εργασιών τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την μη απόλυση προσωπικού με επιδότηση της διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι άμεση, κάτι που δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κατανοεί, εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης σχετικής έρευνας της ECTAA αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η γαλλική κυβέρνηση θα χορηγήσει κρατική βοήθεια με τη μορφή αναβολής της πληρωμής τελών και φόρων, στην Ισπανία η κυβέρνηση μελετά διάφορες επιλογές όπως την καθυστέρηση του ΦΠΑ και άλλων μορφών πληρωμών προς το κράτος κ.τ.λ., στην Ολλανδία, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που – υπό ορισμένες προϋποθέσεις – αποζημιώνονται οι υπάλληλοι για το διάστημα που δεν δούλεψαν κατά 20-50% από το κανονικό πρόγραμμα ανεργίας, και με ποσοστό 70% του μισθού τους. Το υπόλοιπο 30% αποζημιώνεται από τον επιχειρηματία. Στόχος του προγράμματος είναι να μη γίνουν μειώσεις προσωπικού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία είναι οι μόνες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που διατηρούν το προσωπικό τους δώδεκα μήνες το χρόνο με τεράστιο κόστος στους νεκρούς μήνες.

Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια αναμονής, καλούν την κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος του κλάδου καθώς και τις συνέπειες της σχετικής αδράνειας της και να προχωρήσει άμεσα στην λήψη μέτρων τα οποία έχουν, εδώ και μήνες, προταθεί από τον HATTA.

Στην περίπτωση που η πρόσκληση των τουριστικών γραφείων για άμεση λήψη μέτρων συνεχίσει να αγνοείται το μόνο εναπομείναν μέσο, για να εισακουστεί η αγωνιώδης κραυγή επιβίωσης του κλάδου είναι το να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, κάτι που – αν και ολόψυχα απευχόμαστε να γίνει – είμαστε έτοιμοι να το πραγματοποιήσουμε."

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης έχει συγκαλέσει συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού την ερχόμενη Τρίτη 22 Ιανουαρίου όπου συμμετέχει και ο HATTA προκειμένου να εξετασθούν οι δράσεις και οι πολιτικές που απορρέουν από το νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τον ελληνικό τουρισμό μετά τα γεγονότα της 11η Σεπτεμβρίου, την καθιέρωση του ευρώ και τη δημιουργία μίας ενιαίας τουριστικής αγοράς 300 εκατ. ευρωπαίων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024