Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠετραλιά: Μέρος του πολιτισμού μας οι ελληνικές τουριστικές αφίσες
Εγκαίνια έκθεσης "Ελληνική Τουριστική Αφίσα"

Πετραλιά: Μέρος του πολιτισμού μας οι ελληνικές τουριστικές αφίσες

“Από την πρώτη χρονολογημένη ασπρόμαυρη αφίσα, με τον Παρθενώνα αποτυπωμένο από τον φακό της Νέλλης το 1929 μέχρι το Explore your Senses του 2007, ο Ελληνικός Τουρισμός έχει διανύσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία δημιουργικής έμπνευσης, αισθητικής ανανέωσης, επικοινωνιακής δύναμης…

“Από την πρώτη χρονολογημένη ασπρόμαυρη αφίσα, με τον Παρθενώνα αποτυπωμένο από τον φακό της Νέλλης το 1929 μέχρι το Explore your Senses του 2007, ο Ελληνικός Τουρισμός έχει διανύσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία<...>δημιουργικής έμπνευσης, αισθητικής ανανέωσης, επικοινωνιακής δύναμης. Μια πορεία που του έφερε διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια ακτινοβολία”. Ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, εγκαινιάζοντας την έκθεση “Ελληνική Τουριστική Αφίσα: Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από την τέχνη”.

Η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού το 1929 σηματοδότησε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια διεθνούς προβολής της χώρας στο εξωτερικό. Για δέκα περίπου χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην Ελλάδα και του β’ Παγκοσμίου Πολέμου διέκοψε τη λειτουργία του για να επανιδρυθεί αμέσως μετά τον πόλεμο, όταν ο τουρισμός άρχισε να οργανώνεται ως οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ο αριθμός των αφισών πολλαπλασιάστηκε, οι θεματικές διευρύνθηκαν, αποτυπώνοντας τις τάσεις στον τουρισμό, τα αισθητικά ρεύματα και τις κοινωνικές παραμέτρους που τις διαμόρφωσαν. Κάθε μια από τις επόμενες δεκαετίες άφησε το δικό της στίγμα σε αυτή τη διαδρομή. Οι ελληνικές τουριστικές αφίσες είναι ένα μέρος του πολιτισμού μας επεσήμανε η κα υπουργός, προσθέτοντας πως “οι σπουδαιότεροι Έλληνες εικαστικοί, φωτογράφοι και γραφίστες έχουν συμβάλλει στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, η οποία εν πολλοίς διαμόρφωσε τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Η εικόνα της Ελλάδας είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, η οποία βεβαίως εξελίσσεται, καθώς οι εποχές αλλάζουν”.

“Εκκινώντας από το τοπικό, την παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πατρίδας μας οι ελληνικές τουριστικές αφίσες, με τη διαχρονική ποιότητά τους άγγιξαν αξίες και ευαισθησίες που δεν έχουν σύνορα και ενώνουν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα και καταγωγή. Αυτή είναι η δύναμη της τέχνης, αυτή είναι η δύναμη του τουρισμού” τόνισε η κα Πετραλιά.

“Συνήθως στις αναδρομικές εκθέσεις υπάρχει και μια νοσταλγική διάθεση. Εμείς δεν την αρνούμαστε. Όμως, πιστεύω πως αυτή η έκθεση αναδεικνύει τη δυναμική της εξέλιξης και του μέλλοντος του ελληνικού τουρισμού. Και επειδή το μέλλον εμπνέεται και τροφοδοτείται από το παρελθόν και την ιστορία, εμείς απόψε θέλουμε να τιμήσουμε κάποιους από τους σημαντικούς καλλιτέχνες που με το ταλέντο τους διαμόρφωσαν την εικόνα της Ελλάδας” ανέφερε, μεταξύ άλλων, κλείνοντας την ομιλία της η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024