Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΜεσογειακό Ινστιτούτο Ασφάλειας Πτήσεων: Μεγάλη μείωση στα αεροπορικά δυστυχήματα το 2023
Αερομεταφορές

Μεσογειακό Ινστιτούτο Ασφάλειας Πτήσεων: Μεγάλη μείωση στα αεροπορικά δυστυχήματα το 2023

AIRPORT

Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων τονίζει ότι στο FIR Λευκωσίας δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων λόγω των παρανομιών της Τουρκίας.

Σημαντική μείωση των αεροπορικών δυστυχημάτων καταγράφηκε το 2023, με συνολικά 137 αεροπορικά δυστυχήματα τα οποία σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, σε σχέση με 280 το 2022.

Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία , που έδωσε στη δημοσιότητα το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (με έδρα την Κύπρο), το 2023 πραγματοποιήθηκαν παγκόσμια 47 εκατ. πτήσεις που μετέφεραν 4,5 δισ. επιβάτες. Οι πτήσεις αυτές αποτελούν το 95% του αριθμού πτήσεων που εκτελούνταν το 2019 πριν την πανδημία του COVID.

Οι πτήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από 1.500 αεροπορικές εταιρείες με συνολικό αριθμό 33.000 αεροπλάνων, που χρησιμοποίησαν 3.800 αεροδρόμια και που συνέβαλαν στο παγκόσμιο ΑΕΠ με 4,5%  -ή με 3,5 τρισ. δολ. σε απόλυτους αριθμούς.

Όπως σημειώνεται, παρά τα τεράστια αυτά μεγέθη, το 2023 ο αριθμός των δυστυχημάτων και θυμάτων στις αερομεταφορές παγκόσμια μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα το 2023 υπήρξαν 137 αεροπορικά δυστυχήματα με 164 νεκρούς σε σύγκριση με το 2022 όπου συνέβησαν 280 δυστυχήματα με 164 νεκρούς.

Σύμφωνα με το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων και όπως αναμεταδίδει το ΚΥΠΕ, “τα υψηλά αυτά επίπεδα ασφάλειας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το αεροπλάνο αποτελεί το πλέον ασφαλές μεταφορικό μέσο”. Κάτι που, όπως σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης αυστηρών διεθνών κανόνων ασφάλειας που τηρούνται ευλαβικά από όλους που εμπλέκονται στον αεροπορικό τομέα, τη συνεχή εκπαίδευση και την αυστηρή εποπτεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων αναφέρει για άλλη μια φορά ότι για την Κύπρο, ως νησί και ως τουριστικό προορισμό, ο αεροπορικός τομέας είναι ακόμη πιο σημαντικός. Τονίζεται επίσης ότι στο FIR Λευκωσίας δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων λόγω των παρανομιών της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν τηρεί τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας, αλλά “προσπαθεί διαχρονικά σε διάφορα διεθνή φόρα την αναβάθμιση και νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου και κέντρου ελέγχου στα κατεχόμενα“.

Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων καλεί για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση και την Πολιτεία να προχωρήσουν στην ετοιμασία μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Αερομεταφορών, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των αερομεταφορών στην Κύπρο, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών παρανομιών και ενεργειών, την ενδυνάμωση του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου και άλλα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024