Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑλέξανδρος Αυλωνίτης για το Αχίλλειο: “Ανικανότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει ένα έργο υψίστης σημασίας”
Πολιτισμός

Αλέξανδρος Αυλωνίτης για το Αχίλλειο: “Ανικανότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει ένα έργο υψίστης σημασίας”

  • Achilleio

Το ανάκτορο Αχίλλειο αναμένεται να παραμείνει δύο και πλέον χρόνια κλειστό για το κοινό.

“Την απένταξη του Αχιλλείου από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ουσιαστικά χθες ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Γκίκας. Μαζί αποκαλύφθηκε και η ανικανότητα της κυβέρνησης να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει ένα έργο υψίστης σημασίας όχι μόνο για την Κέρκυρα, αλλά για όλη την Ελλάδα.

Εγκαίρως προειδοποιήσαμε με δηλώσεις, τοποθετήσεις στη Βουλή, αναφορές και ερωτήσεις για την αργή εκτέλεση εργασιών, ζητήσαμε χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης και σαφή δέσμευση για την παράδοση σε χρήση και επαναλειτουργία του Μουσείου, το οποίο παραμένει κλειστό στο κοινό”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κέρκυρας  και τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Και συνεχίζει:

“Είναι υπόλογοι όλοι:

  • Ο Πρωθυπουργός που υποτίθεται ότι παρακολουθούσε “στενά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού συγκροτήματος”, όπως είχε δηλώσει από την Κέρκυρα (13/7/2020), ώστε να “παραδοθεί το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης ήτοι 31/12/2023”
  • Η τοπική ΝΔ (ΔΕΕΠ Κέρκυρας), η οποία θριαμβολογούσε (Αύγουστος 2021) ότι “το έργο το πήρε πάνω του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και είναι κάτι που κατέστη ευεργετικό, αφού οι ζωτικές παρεμβάσεις, θα του επιτρέψουν να παραμένει πιο λαμπρό από ποτέ για τα επόμενο 100 χρόνια”!
  • Ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την δυσμενέστατη εξέλιξη, ανακοινώνοντας ότι ΘΑ ενταχθεί σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ΘΑ επικαιροποιηθούν οι μελέτες και ΘΑ γίνει νέος διαγωνισμός, μετά την αποχώρηση του εργολάβου από το Αχίλλειο.
  • Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η οποία συμμετείχε σε ομάδα εργασίας παρακολούθησης του έργου, με τη συμμετοχή επίσης του υπουργού κ. Παπαθανάση, του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και του διευθυντή του Μουσείου. Η εν λόγω Ομάδα Έργου, όπως μας είχε ενημερώσει η κα Κράτσα συνεδρίαζε κάθε Τετάρτη και πάντως τακτικά. Απορίας άξιον είναι τι συζητούσαν και τι έκαναν βλέποντας αυτές τις εξελίξεις;
Όλοι αυτοί είναι υπόλογοι επιπλέον στον κερκυραϊκό λαό γιατί, όπως αποδεικνύεται, ενώ γνώριζαν από καιρό τις άκρως αρνητικές εξελίξεις, κράτησαν το θέμα μακριά από κάθε δημοσιότητα μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών και εν συνεχεία των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση άμεσα πρέπει να αποσαφηνιστεί πόσα χρήματα από τα 12.950.000 ευρώ του προϋπολογισμού του έργου ανάδειξης του Αχιλλείου μέσω ΕΣΠΑ (ένταξη πράξης 1/6/2020) δαπανήθηκαν, σε ποιες εργασίες, αν διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες και ποιες, ποιο το παραδοτέο του έργου (αν υπάρχει) και ποιες οι ρήτρες που θα κληθεί να καταβάλλει ο εργολάβος που αποχωρεί.
Τα ως άνω θα αποτελέσουν και ερώτηση που θα καταθέσουμε στη Βουλή ζητώντας επιπλέον σαφέστατες δεσμεύσεις για το μέλλον των εργαζομένων στο Αχίλλειο για τα δύο και πλέον χρόνια που αναμένεται ακόμη να είναι κλειστό“.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024